Bloemetje op tafel? Ga naar een duurzame bloemist!

Je kunt niet ontkennen dat jouw huis een stuk vrolijker wordt van een vaas met kleurrijke bloemen. Tulpen, anjers, rozen: alles mag op tafel staan. Maar waar vind je duurzame bloemen? Dat is flinke zoektocht. Om het voor jou wat makkelijker te maken, hebben we een aantal adressen verzameld. Doe er je voordeel mee!

EKO-keurmerk

Wanneer mag een bloemist zijn of haar bloemen biologisch noemen? Je moet aan strenge Europese wettelijke eisen voor biologische teelt voldoen. Een bloemist die het EKO-keurmerk draagt, verkoopt bloemen en planten die worden gekweekt met toegestane natuurlijke meststoffen en biologische gewasbeschermingsmiddelen. Beter voor mens, dier én milieu! Biologische bedrijven worden gecontroleerd door Skal, zij zien er streng op toe dat een bedrijf aan de juist eisen voldoet.

Barometer Duurzame Bloemist

Je hebt ook duurzame bloemisten. Dit zijn bloemisten die duurzaam ondernemen, dus in een groene auto rijden, plastic scheiden en niet werken met chloor, maar met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Daarnaast koopt een duurzame bloemist zoveel mogelijk bloemen in die duurzaam of biologisch gekweekt zijn. Bij de productie van een duurzame bloem wordt bij het kweken en vervoeren ervan het milieu zo min mogelijk belast. Er bestaat ook een keurmerk voor duurzame bloemisten: de Barometer Duurzame Bloemist.

Waar vind je ze?

Biologische bloemen

BabStar.nl, webshop
Theater van de Bloem, Wageningen
Bloemkracht8, Bunnik
Iris plukt, Utrecht
Jan Knook, Middenbeemster
Klavertje Vijf, Haarlem
Fleurabeille, Haaren/’s-Hertogenbosch

Duurzame bloemen

De organisatie van Barometer Duurzame Bloemist heeft alle duurzamere bloemisten op een kaart weergegeven, zodat je een bloemist bij jou in de buurt kunt vinden.

Zelf plukken

Wil je jouw eigen bosje bloemen plukken? Dat kan ook! In Nederland zijn verschillende pluktuinen waar je terecht kunt voor een duurzaam of biologisch bossie. Je moet nog wel even wachten, want de meeste pluktuinen gaan in juli pas open.
Ken jij een biologische of duurzame bloemist of zit er een mooie pluktuin bij jou in de buurt? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

3 reacties op “Bloemetje op tafel? Ga naar een duurzame bloemist!”

  1. En bij Bloemisterij JEMI in de Warmoesstraat in Amsterdam verkopen ze alleen maar biologisch geteelde bloemen die je ook kunt eten mits ze er geschikt voor zijn. Daar weten zij alles van

  2. Wat een goed bericht. Ook in Hilversum kun je #schonebloemen kopen!
    TOMA | Bloemenservice. Bio-Bloemisterij van het Gooi, met lokaal, biologisch en duurzaam geteelde bloemen. Bijzonder geschikt voor bedrijven en particulieren!
    Samenwerking met o.a. tuinderij LandinZicht (op landgoed de Rading) in Hilversum.

Reacties zijn uitgeschakeld.