5 duurzame boekentips voor deze zomer

Vakantie is voor mij even los van wekkers, verplichtingen en vooral ook van het scherm dat ongemerkt uren van je dag wegsnoept en je brein in de actieve stand houdt. En dus zat ik dit weekend uren in de tuin voor me uit te staren terwijl de bijtjes van biologische bloem naar biologische bloem hopte en een zwerm overvliegende parkieten ruzie maakte. Maar ook uren in de hangmat doorbrengen met een boek is voor mij vakantie. En de lijst van boeken die ik (nog) een keer wil lezen groeit gestaag. Daarom deel ik een paar duurzame boekentips met je.

Landlijnen – Raynor Winn

Ik ben groot fan van haar eerste boek Het Zoutpad, waarin Raynor met haar ernstig zieke echtgenoot letterlijk alles kwijt raakt en met de moed der wanhoop (en weinig ervaring) het South West Coastal Path gaat lopen. Dat klinkt als een saai verhaal, maar het is zo prachtig omschreven dat ik het boek niet kon wegleggen. In haar derde boek, Landlijnen, dat in september 2022 verscheen gaat het echtpaar weer aan de wandel. Dit keer lopen ze meer dan 1600 kilometer, van het noorden van Schotland tot de kust van Zuidwest Engeland. He boek krijgt gemengde recensies, maar fans zullen niet teleurgesteld worden, zo schrijven de kranten. Dus bij mij staat het boek van Raynor Winn, die zich meer en meer ontpopt als klimaatactiviste, ‘gewoon’ op de lijst voor deze zomer tussen de andere boekentips.

Momo en de tijdspaarders – Michael Ende

Hoewel ik me -met vier talen in mijn pakket- een breuk gelezen heb op de middelbare school, stond deze titel destijds niet op mijn lijst. Maar nu wel, dankzij een zieltogend verhaal dat ik op LinkedIn tegenkwam, waarin iemand vertelde dit Duitse kinderboek (1973) -over de waarde van tijd- eens in de zoveel tijd te herlezen. Het thema past helemaal in deze -eh- tijd: we schreven op hetkanWEL al meerdere keren over tijdmiljonairs en dat een gevoel van rijkdom niet zo zeer zit in het aantal euro’s op je bankrekening, maar in de hoeveelheid tijd die je kan besteden aan dat waar je energie van krijgt. Of dat nou lummelen, moestuinieren, wandelen of lezen is. Kort samengevat gaat dit boek over de gevolgen van een leven waarin haast een hoofdrol speelt en er continu tijd gespaard moet worden door efficiënter te werken en geen tijd te verspillen aan ‘nutteloze zaken’. Herkenbaar? Ik kijk in ieder geval uit naar het lezen ervan, vandaar een plaatsje in mijn boekentips.

The ministry for the future – Kim Stanley Robinson

Eerder las ik al New York 2140 van deze Amerikaanse auteur, waarin de wereld door klimaatverandering onder water is gelopen en mensen alleen nog op de bovenste verdiepingen van de wolkenkrabbers kunnen wonen, die met luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. Door de brede avenues van weleer wordt nu alleen nog gevaren en gewakeboard. Ook in dit boek staan de gevolgen van klimaatveranderingen op de toekomst weer centraal. En dan hebben we het niet over een post-apocalyptische wereld over honderden jaren, maar over de nabije toekomst. Zo begint het verhaal bij een allesverzengende hittegolf in India, die we nu al kennen uit het nieuws. Het boek is nog niet in het Nederlands vertaald, dus een goede kans om je Engels op te halen en meegezogen te worden in een climate fiction verhaal die maar al te goed waarheid kan worden. Dus zeker een plekje in mijn boekentips.

Nu is het aan ons – Eva Rovers

Nu het kabinet gevallen is en de deur op een kier is gezet naar een burgerberaad voor het klimaat, is het misschien een goed idee om het boek van Eva Rovers te lezen hierover. In haar boek (2022) houdt ze een gloeiend betoog om de politiek niet uitsluitend aan politici over te laten, want (en dis is mijn eigen invulling) dan gebeurt er niks. Partijpolitieke belangen lijken het dan te winnen van het landsbelang, zo blijkt ook weer met de huidige kabinetscrisis. Tijd dus voor democratische vernieuwing. Mocht je het nog niet gelezen hebben, dan is het nu het moment om dat wel te doen.

From what is to what if – Rob Hopkins

Laatst luisterde ik naar een nieuwe rubriek met boekentips op NPO Radio 1, de Lees BV, die gewijd was aan mooie klimaatboeken. De eerste titel die besproken werd, was het boek From what is to what if (vrij vertaald: hoe we van ‘wat is’ naar ‘wat als’ komen). Hierin staat de verbeelding centraal, want hoe kunnen we ooit de klimaatverandering aanpakken als we ons geen voorstelling kunnen maken van hoe zo’n wereld eruit ziet. De schrijver interviewde bijna 100 interviews met mensen die allemaal in actie zijn gekomen: uit het onderwijs, de politiek, de kunst. En na het lezen kregen de gasten meteen zin om ook een moestuin te beginnen of een gesprek aan te knopen met de buurman. Het klinkt een beetje als de instelling die we hier bij hetkanWEL hebben en dus was ik verbaasd dat ik het boek nog niet had. Deze gaat dus ook op de lijst voor deze zomer.  

Andere boekentips over duurzaamheid en het klimaat:

Wat zijn jouw boekentips voor deze zomer? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

3 gedachten over “5 duurzame boekentips voor deze zomer”

 1. Koop geen nieuwe boeken, maar deel ze, geef ze weg. Wij delen al 10 jaar onze boeken op allerlei plekken waaronder het internet. Gevolg is dat wij zo veel boeken krijgen van andere lezers, dat wij zelden een nieuw boek kopen.
  In een facebookgroep die gratis boeken heet kun je gratis boeken weggeven, maar wij geven ze ook weg via onze website http://www.wijdelen.nl

 2. Dag Wyke Potjer,

  In de rij van ‘duurzame boekentips’ staat een fout…! Het boek van Raynor Winn heet niet Landmijnen, maar Landlijnen.

  groet,
  marcel wijnalda

 3. Hierbij mijn Top 10 klimaatboeken voor meer kennis en positieve impact:
  – Klimaat, het nieuwe verhaal – Charles Eisenstein
  – de Verborgen Impact – Babette Porcelijn
  – Het Happy 2050 scenario – Babette Porcelijn
  – Plastic Soup Surfer – Merijn Tinga
  – Een leven op onze planeet – David Attenborough
  – Boek van Hoop – Jane Goodall
  – Uitvinder van de Natuur, Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt – Andrea Wulf
  – Drawdown – Paul Hawken
  – Zuiver Noord – Marc Cornelissen
  – Boek W.e.n.T ; Natuur, Economie en Welzijn, onlosmakelijk met elkaar verbonden- Marga van den Boom.

  Inspiratie, motivatie en kennis deed ik op in het dagelijkse leven door deze boeken te lezen. De laatste in het rijtje schreef ikzelf. In hectische tijden creëerde ik voor mezelf als vanzelf een positieve klimaatimpact.

  Mijn “Boek W.e.n.T ” is een samenvatting van feiten, algemene kennis en inspiratie dat alles anders kan dan we jaren gewend zijn, zodat er ook nog een goed leven kan zijn met (meer) respect voor de Natuur en Planeet Aarde, een duurzame(re) lifestyle volgde vanzelf.

  “Kennis delen is vermenigvuldigen” hoorde ik bij Duurzame Dates in 2012, waarvoor dank.

Reacties zijn gesloten.