De Boekenweek begint vandaag, een maand later dan oorspronkelijk gepland, vanwege corona, maar des te langer hebben we er naar uit kunnen kijken. Het thema is dit jaar Eerste Liefde, Ilja Leonard Pfeiffer schreef het Boekenweekgeschenk en Marieke Lucas Rijneveld schreef het essay. Tijd om naar de boekwinkel te gaan dus, zodat je dit weekend heerlijk met een kop thee op de bank kan zitten lezen. We hebben wat boekentips voor je verzameld, natuurlijk allemaal met een groen randje.
Voedselbos – Madelon Oostwoud
Madelon kweekt al jaren groente, fruit en kruiden in de postzegeltuin achter haar huis. Ze schreef al eens het boek Een kleine eetbare tuin met vaste planten dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers boekenprijs 2016. Dit boek stamt uit 2019, maar omdat voedselbossen tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit het Nederlandse landschap is dit zeker een aanrader voor iedereen die flirt met het idee van zo’n bos. Het is een inspirerend naslagwerk met een schat aan achtergrondinformatie en waardevolle tips. En, ook niet geheel onbelangrijk, het is ook nog toegankelijk en prettig geschreven.
Hoe gaan we dit uitleggen? – Jelmer Mommers
De eerste editie van dit boek verscheen in 2019 en werd de hemel in geprezen vanwege de toegankelijke schrijfstijl en het feit dat het je niet totaal depressief achterlaat. Dit jaar kwam Jelmer met een herschreven editie, omdat hij -geheel tegen de stroom in- optimistischer is over het klimaat dan toen hij de eerste editie schreef. “We hebben de afgelopen drie jaar toch verrassend veel vooruitgang geboekt,” zei hij in het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. Als je het boek dus nog niet gelezen hebt, is nu je kans om dat alsnog te doen, zeker als je behoefte hebt aan een hoopvol verhaal (en wie heeft dat nou niet?)
The Ministry for the future – Kim Stanley Robinson
Zelf ben ik niet zo’n science fiction fan, maar climate fiction kan daarentegen wel op mijn waardering rekenen. Deze boeken liggen in het verlengde van scifi en schetsen een toekomstbeeld van een wereld waarin klimaatverandering totaal uit de hand gelopen is (omdat we er in onze huidige tijd te weinig aan gedaan hebben). Ik las al eens met veel plezier het boek New York 2140 van deze auteur (waarin mensen door de straten van een onder water gelopen New York surfen, letterlijk). Dit boek is één van Barack Obama’s favoriete boeken uit 2020. Wellicht omdat het niet de apocalyptische toon heeft van veel clifi boeken, maar een optimistisch beeld laat zien van mensen die -in geval van een ramp- goed in staat blijken samen te werken.
We waren gewaarschuwd – Jaap Tielbeke
In 2020 verscheen zijn Een beter milieu begint niet bij jezelf (ook een aanrader), dit jaar kwam Tielbeke met een nieuw boek. Hierin leest hij voor het eerst het milieurapport De grenzen aan de groei van de Club van Rome uit 1972 van voor naar achter en terug. Want wat stond daar nou precies in en wat is er met die boodschap gedaan? Samengevat: ongebreidelde groei is onhoudbaar. En: geen bal. Alhoewel dat laatste niet helemaal opgaat, want we weten nu veel beter welke grenzen we overschrijden en dat CO2 in de atmosfeer ontwrichtend werkt, zo vertelt Tielbeke in Trouw. Voor iedereen die behoefte heeft aan een toegankelijk geschreven historisch perspectief.
Duurzaam online shoppen – Heleen Buldeo Rai
We weten allemaal dat consuminderen, oftewel veel minder spullen en kleding kopen, de beste oplossing is voor het klimaat. En dat, als je toch iets gaat kopen, offline shoppen de meest groene optie is (mits we natuurlijk met de fiets gaan en niet met de auto). Maar goed, de realiteit is dat we massaal online shoppen en dus heeft Heleen Buldeo Rai een handboek geschreven, op basis van tien jaar onderzoek, vol goede ideeën, voorbeelden en inspiratie om dat online shoppen zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Bestel bijvoorbeeld niet al die extra maten, die in een extra autoritje weer teruggestuurd worden en bovendien vaak ook nog worden vernietigd (want dat is goedkoper). Wees thuis op het moment dat je pakket bezorgd wordt. En let ook eens op de verpakking.
Omarm de chaos – Jan Rotmans
Het is helemaal niet gek als je nu onrustig bent. Sterker nog: het zou gek zijn als je dat niet was. Het is heel onrustig in de wereld, en het voelt alsof we in een permanente crisis zitten. Met die woorden begint het boek van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit. Hij stelt dat we ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid bevinden. En hoewel dat misschien bedreigend klinkt, gezien de huidige klimaatsituatie, stelt hij juist dat de chaos die klimaatverandering veroorzaakt juist ook kan leiden tot oplossingen. Zo moeten we de stijgende waterspiegel juist omarmen door op het water te gaan bouwen en erop te bewegen. Zo schets hij de Randstad in 2122 als blauwe stad, waarin de natuur en het water alle ruimte krijgen en de huizen meedeinen op dat water. Interessante toekomstvisie voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe we er over 100 jaar bijliggen.
We hebben natuurlijk nog talloze andere boekentips, een kleine greep:
- Ooit aten we dieren – Roanne van Voorst
- Het klimaat zijn wij – Jonathan Saffran Foer
- Tiny houses – Monique van Orden
- De verborgen impact – Babette Porcelijn
- A sustainable wardrobe – Stephanie van den Sigtenhorst
- Alles smelt – Peter Kuipers Munneke en Martijn van Calmthout
We zijn er vast nog een heleboel vergeten. Zoals ons eigen boek, ook nog steeds te krijgen in de shop (bij de winkel krijg je een boekenweekgeschenk, bij ons helaas niet). Wat zijn jouw tips?
Noot: In dit blog hebben we gebruik gemaakt van affiliate links. Dat betekent dat hetkanWEL een klein percentage krijgt van het aankoopbedrag van een boek als je het via de link uit dit blog bestelt. Dat kan helaas alleen via Bol. Als je bij je lokale boekhandel wil bestellen, kan dat natuurlijk ook. De tips blijven oprecht onze aanraders, waar je ze ook koopt.
1 gedachte over “Dit zijn onze duurzame boekentips voor de Boekenweek”
Zijn boeken duurzaam omdat ze over duurzaamheid gaan? Lijkt me een tegenstrijdigheid omdat er voor het maken van boeken bomen gekapt worden, vervoerd moeten worden etcetera.
Reacties zijn gesloten.