Een paar nachten in deze duurzame bungalow en je komt helemaal tot rust

Een paar weken geleden mochten we een verblijf in een duurzame bungalow in vakantiepark Landal Twenhaarsveld verloten. Elze was de gelukkige winnares. Ze vertelt ons wat het groen met haar heeft gedaan en hoe ze heeft ervaren. Is het wel comfortabel?  Daar antwoordt ze volmondig ja op. “Ik heb alle duurzame aanpassingen alleen maar ervaren als positief. Zowel voor het klimaat, maar ook echt voor mezelf. Het is gewoon luxe.”

“Ik had wel de pech dat het weer heel slecht was en het veel sneeuwde. Ik verwachte een lekker lentezonnetje en had mijn racefiets meegenomen. Daar was het niet echt weer voor, maar het huisje was heel fijn. Als je er binnenstapt, zie je dat er veel aandacht aan de inrichting is besteed, vooral in de woonkamer. Het was heel fijn een soort cocoonhuisje met een lekker bed, bad en een open haard. Het was super.”

Een duurzame bungalow 

Het huisje is duurzaam. Moet je daarvoor inleveren op comfort? “Het tegendeel! De bank en het bed waren allebei van een duurzaam merk. Het was super comfortabel. Normaal gesproken zou je misschien denken dat op een vakantiepark alles redelijk basic moet zijn, maar je voelde juist dat er liefde in zit én het is ook nog eens duurzaam. Ik heb er zelf nog nooit over nagedacht dat je een nieuw bed of een bank ook van een duurzaam merk kunt kopen. In mijn hoofd zou ik dan gaan voor een tweedehands bed of bank.”

Duurzame Bungalow Landal Twenshaarveld

Een dekbed van gerecyclede PET flessen

Na deze positieve woorden zijn we natuurlijk wel benieuwd naar die fijne bank. Het is een modulaire zitbank van OT Design. OT Design zorgt ervoor dat je de bank aan het einde van de levensduur makkelijk uit elkaar kan halen waardoor 80% van de onderdelen hergebruikt kunnen worden. Ook bij het bed ligt de focus op hergebruik.

Het Auping Revive bed is een modulair en licht bed waarvan alle onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn. Het matras is gemaakt van staal en polyester en bevat geen schuim en lijm, waardoor de ingrediënten keer op keer gerecycled en opnieuw gebruikt kunnen worden.

Maar een duurzaam bed, is natuurlijk niet compleet zonder een lekker dekbed. Je kijkt misschien een beetje gek op als ik vertel dat die gemaakt is van gerecyclede PET flessen van het merk Deltex. Zo zorgt dit bedrijf niet alleen voor een vermindering in de CO2 uitstoot maar hergebruikt het ook restmaterialen bij nieuwe producten.

[box] WAT IS ER DUURZAAM AAN DIT HUISJE?

Op vakantiepark Landal Twenhaarsveld hebben 2 vakantiebungalows uit 1985 een groene make-over gekregen. Ze zijn los van het gas, hebben een warmtepomp voor de verwarming en je kunt er koken op inductie. Er is een warmteterugwininstallatie, het dak en de ramen zijn opnieuw geïsoleerd en er liggen zonnecollectoren op het dak om het water voor te verwarmen. Bij het interieur (meubilair, bedden) is gebruik gemaakt van gerecyclede materialen.[/box]

Een constante temperatuur

Heb je last van het geluid van de warmtepomp? “Door de warmtepomp was de temperatuur heel constant. Ik heb helemaal geen last gehad van het geluid. Het kan er best wel goed warm mee worden, dat is wel iets om rekening mee te houden. Je kunt de temperatuur met een thermostaatknop gewoon aanpassen.”

Duurzame Bungalow Landal Twenshaarveld

De perfecte manier om duurzame alternatieven te testen

Het is de perfecte manier om duurzame alternatieven te testen voordat je besluit om het toe te passen in je eigen huis. “Ik heb een huurhuis dus ik heb bijvoorbeeld zelf geen invloed op de verwarming. Maar dat zou zeker een goede zijn om over na te denken als je een koophuis hebt. Ik heb zelf thuis bijvoorbeeld ook een inductiekookplaat dus dat ging voor mij helemaal prima.” Naast het gebruik van een warmtepomp is een inductiekookplaat op Landal Twenhaarsveld ook een van de stappen geweest richting aardgasvrij wonen. Een andere belangrijke stap hierin is het isoleren van het dak, waar ze gebruik hebben gemaakt van isolatieplaten van oude kranten.

Duurzame Bungalow Landal Twenshaarveld

Genoeg te doen voor de hele familie

Is er genoeg te doen voor de hele familie? Het is ook zeker een kindvriendelijk park, met een zwembad, een speeltuin, een restaurant en een winkeltje, maar er worden bijvoorbeeld ook eco-speurtochten en andere activiteiten voor de kinderen georganiseerd.  Naast deze activiteiten is er ook voor de hele familie veel te doen op de Holterberg. Zoals een wandeling of fietstocht op de Sallandse Heuvelrug. “Daar heb ik nog gewandeld op de laatste dag. De natuur was heel rustgevend, heerlijk. Zo kom je echt tot rust.”

Leuk met mooi en slecht weer

Zou je er nog een keer heengaan? “Ik zou er zeker nog een keer heengaan, met mooi weer dan. Maar zelfs met slecht weer is het gewoon heel erg comfortabel. Het ziet er leuk en hip uit. Sterker nog, een familielid gaat er deze maand heen dus dan ga ik nog wel eventjes langs. Dan kan ik het park ook eens zien met lekker weer.”

Zou jij ook tot rust willen komen in zo’n fijne duurzame bungalow in het groen?

Hoofdfoto: vakantaseren.nl

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links.

 

Over de schrijver