7 duurzame cadeautips voor de feestdagen

Nog 5 nachtjes slapen en dan is het sinterklaas. Al zullen de meeste van ons het in het weekend vieren, met kinderen die nog geloven of met lootjes en surprises, maar hoe dan ook met cadeautjes. En dan is de vraag hoe je dit alles een beetje duurzaam houdt, zonder de feeststemming en de lol van het geven te bederven? Daarom 7 duurzame cadeautips op een rij (die je natuurlijk ook prima voor kerst kunt gebruiken, mocht je sinterklaas even overslaan dit jaar).

1.Een pakketje groen

Je kan nooit genoeg groen in en rond je huis hebben. Groen vangt CO2 op, geeft zuurstof af, vergroot de biodiversiteit, zorgt voor rust en ontspanning en vermindert stress. Daarbij ziet een huis vol kamerplanten er natuurlijk beregezellig uit. Daarom mag groen ook niet ontbreken in deze lijst duurzame cadeautips. Het is wel een goed idee om dan te kiezen voor de duurzame variant, oftewel biologisch geteeld zonder chemische rommel. Je kan ook vooruit kijken naar het voorjaar en de zomer en bijvoorbeeld een doosje biodiversiteit of een vlinder pakket cadeau doen voor in de tuin. Dit vind je bijvoorbeeld bij Sprinklr.

2. Kruidenthee van Nederlandse bodem

We interviewden ze al voor ons boek, de jongens van Wilder Land. Ze zaaien kruiden in bij boeren om zo de biodiversiteit te vergroten en oogsten die vervolgens voor een verwarmend kopje thee van Nederlandse bodem. De collectie is tegenwoordig enigszins uitgebreid. Je kan ook sprankelende ijsthee, wild bier en (on)kruidenpasta bestellen (om maar een paar voorbeelden te noemen). Hiermee help je de biodiversiteit vergroten en heb je tegelijkertijd iets lekkers in huis.

Pexels Suzy Hazelwood 1178562

3. Adopteer een stuk land

Een andere duurzame cadeautip is om een stuk grond te geven. Ja, dat lees je goed. Zo is BuyWorld erop gericht om samen stukken natuur op te kopen die vervolgens gegarandeerd met rust gelaten worden. Land van Ons is een coöperatie die landbouwgrond opkoopt om het vervolgens duurzaam te beheren. En Aardpeer is een initiatief van onder andere Herenboeren en Wij.Land dat de landbouwtransitie wil versnellen en een duurzaam voedselsysteem te creëren.

4. Duurzame cadeautip: een boom

Je kan natuurlijk ook een boom cadeau doen. En voordat je jezelf al ziet sjouwen met een enorme berk voor je familie: maak je geen zorgen. Trees for All plant bomen namens jou via hun duurzame projecten. Je hebt er dus in principe geen omkijken naar, maar je kan wel meewerken aan de vergroening van de aarde.  Wil je wel zelf aan de slag met het planten van bomen, dan kan je bijvoorbeeld aan de slag via Meer bomen nu. Die oogsten niet invasieve, inheemse zaailingen op plekken waar ze niet tot hun recht komen en planten die ergens waar bomen hard nodig zijn. Je kan als vrijwilliger meehelpen bij projecten bij jou in de buurt. Wil je toch liever een boom die echt ‘van jou’ is? Dan kan je bijvoorbeeld een appelboom adopteren die je dan ook zelf helemaal leeg mag plukken. Hier vind je een overzicht van wat boomgaarden die meedoen.

Gratis Boom Of Struik

5. Geef een ervaring

Ook een tegoedbon om later samen iets leuks (en groens) te doen mag niet ontbreken als duurzame cadeautip. Bomen planten bijvoorbeeld (zie hierboven), maar je kan ook samen gaan wildplukken met een gids of op safari gaan in eigen land (zoals de Veluwe). Samen een cursus volgen is ook altijd een goede optie: bijvoorbeeld moestuinieren of vegan koken. Zo hebben we zelf een keer een workshop gevolgd bij Trai Vegan. Met een hele club plastic uit de grachten halen is ook een leuk uitje. Dat kan bijvoorbeeld met Plastic Whale.

6. Tweedehands schatten

Niets is leuker dan het internet (of de kringloop) afstruinen naar het perfecte tweedehandse cadeau. De gevorderde schatzoekers zetten na de vakantie al hun zoekopdrachten aan, wat de kans op succes aanzienlijk vergroot. De gemiddelde Nederlander gaat zo’n week van te voren haastig op zoek naar de items op het wensenlijstje van hun geliefden, maar wat je aanpak ook is; met tweedehands zit je eigenlijk altijd goed, want het is duurzaam, goedkoper en (bijna) alles wat je zoekt, kun je ook vinden.

7. Maak een cadeau

Kun je heel mooi haken, breien, naaien, schilderen, bakken of koken? Zet jouw talent dan in om een cadeau te maken. Dit kan van alles zijn; van driegangendiner, een bijzondere taart, een schilderij, een lange sjaal of een zelf gemaakte crème of gezichtsmasker. De ontvanger zal er extra van genieten, omdat je er zo veel aandacht aan hebt gegeven. En aandacht is natuurlijk altijd een fijne duurzame cadeautip.

Lees hier hoe je je cadeaus op een duurzame manier kan inpakken.

Over de schrijver