5 duurzame cadeautips op een rij

Dat het dit jaar een beetje anders zal zijn dan voorgaande jaren is duidelijk. Maar even zo goed is het straks wel gewoon sinterklaas en kerst. En wat is er dan leuker om iemand, misschien wel juist nu, toch gewoon een cadeautje te geven? We zetten wat duurzame cadeautips voor je op een rij, mocht je nog inspiratie nodig hebben.

Zelfgemaakte bodyscrub

Het enige dat je nodig hebt voor een homemade bodyscrub is suiker, olie (kokos, jojoba, amandel of sesam) en eventueel nog een essentiële olie voor de geur. Oh, en een leuk potje natuurlijk waar je jouw zelfgemaakte bodyscrub in kan doen. Strik er omheen met een kaartje eraan en je hebt een persoonlijk, leuk en vooral ook duurzaam cadeautje. Hoe maak je het? Je neemt één kopje suiker en voegt daar lepel voor de lepel de olie aan toe (je zal zo’n 3 – 5 lepels nodig hebben voor een scrub). Zorg ervoor dat de structuur zanderig blijft. Als het te soepig wordt, lost de suiker namelijk binnen één of twee dagen op in de olie. Dan heb je nog steeds een goede moisturizer, maar geen scrub.  Je kan natuurlijk ook voor andere DIY-cosmetica gaan. Kijk hier voor inspiratie.

Duurzame Cadeautips

Een boek

Een goed boek is altijd een leuk cadeautje. We zitten natuurlijk te denken aan ons eigen boek: hetkanWEL. Voor een groener, eerlijker en leuker leven (we geven je er deze week 10 sinterklaasgedichten bij cadeau). En daarin zijn we niet de enigen, want ook Trouw tipte ons boek voor de feestdagen (mooie opsteker voor ons waar we super trots op zijn!). Maar je kan natuurlijk ook voor een ander boek kiezen. Tiny House Living bijvoorbeeld, van Monique van Orden. Of De groene mama van Kari van der Heijde (zij gaf gisteren nog een online masterclass bij hetkanWEL over duurzaam opvoeden).

Duurzame Cadeautips

Een stukje natuur

Je kan er ook voor kiezen om een stukje natuur weg te geven. Letterlijk door een stukje natuur te kopen, dat vervolgens gegarandeerd met rust gelaten wordt zodat het zich kan herstellen zonder de schadelijk inmenging van de mens. Bij organisaties als  BuyWorld en Land van ons kan je al meedoen vanaf €0,99/m2. Op die manier helpt jouw cadeautje om het Nederlandse landschap en de biodiversiteit te herstellen.

Duurzame Cadeautips

Cadeaumand

Vaak hebben mensen geen idee welke producten duurzaam zijn, dus wat is er nou leuker om een mandje samen te stellen met wat samples. Zo kan je iemand laten kennis maken met de vegan kaas van Max & Bien of Willicroft. Thee van Wilder Land, die de biodiversiteit van het Nederlandse landschap bevordert door thee te maken van onkruid. Of je kan wat zero waste producten toevoegen, zoals herbruikbare wattenschijfjes die je na het afhalen van je make-up gewoon in de wasmachine kan doen. Zero waste tandpastatabletjes van Smyle. Of een duurzame to-go koffiebeker (zeker nu we in deze corona-tijden niet meer afspreken in het café, maar onze koffie of thee afhalen en meenemen voor onderweg). Om de afvalberg binnen de perken te houden, is dit een bijzonder nuttig cadeautje en ook nog leuk. De ecoffee-cup is bijvoorbeeld van bamboe gemaakt en komt in allerlei vrolijke kleurtjes en prints.

Cadeaus Voor Sinterklaas

Niks

Sommige mensen willen echt liever niks hebben. Greenpeace speelt daar al een paar jaar handig op in door letterlijk een tegoedbon te hebben met daarop Niks. Dit staat symbool voor een donatie aan Greenpeace. Het kaartje zelf kan je gewoon in de grond stoppen, want het is biologisch afbreekbaar. Wil je liever iets doneren aan een andere groene organisatie (Natuurmonumenten, Wereld Natuurfonds, Just diggit – om maar wat voorbeelden te noemen): dat kan natuurlijk ook. Dan moet je alleen wel even zelf een kaartje maken. Om het leuk te maken zou je dat natuurlijk kunnen doen met een kaartje waar bloemenzaadjes in verwerkt zijn, die in de lente mooi opkomen als je het kaartje in de grond stopt. Wel zo fijn voor de bijen. Dat kan bijvoorbeeld bij Bloom.

Perfect Cadeau

Heb jij nog tips voor duurzame cadeautips die je graag wil delen? Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver