Hoe herken je echt duurzame cosmetica?

Veel cosmetica is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar is ook niet goed voor onze gezondheid. Dat kan en moet anders! Maar wanneer is cosmetica eigenlijk echt duurzaam? En waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe producten? We vroegen het aan Reetta van Flow Cosmetics.

Duurzame cosmetica

Het herkennen van duurzame cosmetica is niet altijd makkelijk. Dat is ook niet zo gek, want er komt een heleboel kijken bij het duurzaam produceren van natuurlijke, duurzame producten. “Toen we zestien jaar geleden Flow Cosmetics oprichtten wisten we één ding zeker: we wilden duurzame cosmetica produceren zonder compromis”, aldus Reetta van Flow Cosmetics. Cosmetica die niet alleen veilig is voor ons maar ook voor de planeet. Flow houdt daarbij rekening met een heleboel factoren. “We vinden het heel belangrijk dat onze producten geen schadelijke stoffen bevatten – zowel voor mens als milieu – en dat de ingrediënten biologisch afbreekbaar en natuurlijk zijn. Ook houden we rekening met de productie van die ingrediënten: ze zijn allemaal dierproefvrij en bevatten geen (micro)plastic. Tot slot selecteren we ieder component van onze verpakkingen handmatig om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk afval ontstaat. Als we al plastic gebruiken is dat gerecycled plastic en al ons verpakkingsmateriaal is recyclebaar.”

Greenwashing

De groeiende vraag naar duurzame cosmetica heeft als logisch gevolg ook een groeiend aanbod, immers: er valt geld te verdienen. Natuurlijke, duurzame cosmetica is echter helaas geen beschermde claim. Je kunt een product al vrij snel natuurlijk noemen. Het natuurlijk of groen laten lijken van een product om er meer van te kunnen verkopen heet greenwashing en helaas gebeurt dat regelmatig. Zo kan een duurzaam ogend product met het label ‘vegan’ toch niet eens dierproefvrij zijn, bijvoorbeeld. Dat maakt het voor de consument op z’n zachtst gezegd nogal ingewikkeld om duurzame cosmetica te herkennen. Reetta: “Om er achter te komen of een cosmeticamerk echt duurzaam is, is het belangrijk om het bedrijf als geheel te bekijken. Is het merk transparant over de bron van hun ingrediënten en ondersteunen al hun acties duurzame ontwikkelingen wel echt? Dat is best veel verantwoordelijkheid voor de consument, maar als we willen dat ons leven op aarde doorgaat, moeten we allemaal bewuste keuzes maken. Bij Flow proberen we daarom transparant én consequent te zijn in onze keuzes.”

Natuurlijke ingrediënten en een duurzame voorraad

Bij Flow geloven ze dat je alleen goede producten kunt maken met de allerbeste ingrediënten: natuurlijk en effectief. Daarom kiezen ze voor ingrediënten van gecertificeerde biologische oorsprong en zorgvuldig uitgekozen planten uit de Finse wildernis. Hierdoor zitten de producten niet alleen vol met vitaminen en antioxidanten, ze zijn ook dierproefvrij en worden lokaal geproduceerd. “We vinden het belangrijk om ook in het productieproces het milieu zo min mogelijk te belasten. We kopen de ingrediënten voor onze producten waar mogelijk lokaal in, of halen deze bij like-minded partners in Europa.” Daarbij wordt ook rekening gehouden met het transport. “Snel is niet altijd beter. We hebben veel onderzoek gedaan naar verschillende manieren van vervoer en vervoersmaatschappijen, zodat we zeker weten dat ook daar onze duurzame doelstelling wordt nagestreefd. Zo vermijden we ten alle tijden luchttransport en berekenen we steeds opnieuw welke manier de minste CO2-uitstoot oplevert”, aldus Reetta.

Bewuste keuzes

Reetta benoemde het al: als we willen dat ons leven op aarde doorgaat, dragen we allemaal verantwoordelijkheid voor het maken van bewuste keuzes. De makkelijkste manier om dat te doen, is om je consumptiepatroon aan te passen. Wereldwijd produceert de cosmetica-industrie jaarlijks meer dan 120 miljard verpakkingseenheden, waarvan de meeste niet recyclebaar zijn. Maar ook de chemicaliën in traditionele cosmetica en toiletartikelen beschadigen het milieu bij zowel productie als wanneer we ze door de gootsteen spoelen. “Als ik bedenk wat wij ons milieu aan doen met al die chemicaliën, word ik ziek”, zegt Reetta. “Kies daarom bewust en gebruik producten die effectieve en natuurlijke ingrediënten bevatten. Op die manier zorg je goed voor jezelf én voor het milieu. Zo simpel is het”.

Like en win

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Flow Cosmetics. Flow Cosmetics verloot een kennismakingspakket met drie producten onder de mensen die hun Facebook pagina liken. De winnaar krijgt van Flow Cosmetics via Facebook een berichtje. Het pakket bevat de volgende producten.

Flow Cosmetics

 

Over de schrijver