Duurzame daad 12/50 – CO2? Ik stop ermee!

‘En nu is het afgelopen. Over en uit. Ik ben er klaar mee!’ Meestal roep je zoiets als je wilt stoppen met roken. Of als je oude auto voor de tiende keer met pech aan de kant van de weg staat. Ik riep het zondag toen Gerrit Hiemstra alweer een nieuw warmte record rapporteerde. In 1942 was het op diezelfde dag 23 graden onder nul! Deze hittegolf in januari verbaast me eigenlijk niets, na het bericht dat de totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in 2017 is gestegen. Gestegen! Het zou moeten dalen, na het Parijs-akkoord. En fiks ook, willen we die maximale opwarming van 2 graden ooit waarmaken.

Ik hoor de woorden van Obama aan het begin van de klimaattop nog nagalmen: ‘Wij zijn de eerste generatie, die de veranderingen in het klimaat merkt en direct ook de laatste generatie, die het kan stoppen’. Had hij het over de onderhandelaars, de regeringsleiders, de aanwezige milieuorganisaties of het handjevol demonstranten? Nee, hij zei ‘wij, deze generatie’: wij burgers, consumenten. Maar wat doen wij, wat doe ik?

‘Wat deed jij,
toen het tij nog te keren viel?’

Zelf heb ik geen kinderen, wel veel dierbare neven, nichten en kroost van vrienden waar ik me betrokken bij voel. Laatst zei Max van 22 dat hij zijn toekomst rooskleurig tegemoetziet. Zijn studie gaat goed en hij weet wat hij wil worden. Trouwen en vader worden ziet hij ook wel gebeuren. Alleen dat klimaat; daar maakt hij zich zorgen om. Heel veel.

Ik voelde me ongemakkelijk , want die zorgen krijgt hij ook door mij. Al ben ik wellicht een minuscule druppel op de gloeiende plaat. Wat ga ik antwoorden als hij mij later vraagt: ‘Wat deed jij, toen het tij nog te keren viel?’ Ai, net zo’n pijnlijke vraag, die vroeger in een iets andere variant werd gesteld: ‘wat deed jij in WOII?’

Lekker goedkoop

Wat doe ik, nu het tij nog te keren valt: blijf ik rondrijden in mijn benzineauto, omdat ik die nu eenmaal heb? Kies ik voor grijze stroom omdat het zo lekker goedkoop is? Pak ik nog 3 keer per jaar het vliegtuig omdat die citytrip of zo’n verre vakantie zo leuk zijn? Dat vliegtuig vliegt alleen omdat ik er in stap. Elke gram teveel aan CO2 komt dus ook door mij. Zou CO2 veroorzaken daarom niet net als roken moeten zijn: wellicht een lekkere gewoonte maar eigenlijk not done.

Ik heb daarom een beslissing genomen: ik ga voor klimaatneutraal. Dat kost misschien wat moeite, het kost wellicht wat geld. Maar dan kan ik tenminste Max en alle andere kinderen die ik ken (en niet ken) later met een gerust geweten onder ogen komen.

De eerste vraag die daarbij opborrelt: wat heb ik op mijn conto staan? Hoeveel CO2 veroorzaak ik eigenlijk? En met wat? Dat moet toch heel eenvoudig uit te vinden zijn? Maar dat blijkt om de duvel nog niet makkelijk.

Wordt vervolgd

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in leven gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook eerdere Duurzame daad 11: Kijken, ruiken, proeven

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je dat anderen ook? Kies dan voor Goede bedrijven uit degoedegids.nl

Over de schrijver

9 gedachten over “Duurzame daad 12/50 – CO2? Ik stop ermee!”

 1. Pingback: Duurzame daad 15/50 - klimaatneutraal voor 100 euro -

 2. Pingback: Duurzame daad 14/50: vlees of vliegreisje?

 3. Pingback: Duurzame daad 13/50 - In 5 stappen klimaatneutraal -

 4. Beste Annemarie, allereerst mijn waardering voor jouw open reactie. Ik zie op de verschillende fora vaak een negatieve houding over het klimaat waarbij er sterk wordt gepolariseerd. Kritische reageerders worden vaak weggezet als klimaatontkenners. Het is in mijn beleving geen kwestie van voor of tegen zijn. Uiteindelijk zullen we het met deze wereld moeten doen en laten wij daar dan mijn zijn allen bewust van zijn en laten we zuinig zijn met onze planeet.
  Wat ik onbegrijpelijk vind is dat men altijd hangt aan de klimaatmodellen. Als wij Al Gore hadden mogen geloven, hadden we inmiddels via de noordpool kunnen varen en had de helft van ons land inmiddels onder water gestaan. Dit verhaal is wereldwijd overgenomen. Het KNMI kan nog niet eens het weer drie dagen vooruit voorspellen maar we verbinden ons aan een model waarvan we niet eens weten of de variabelen kloppen, of we voldoende data hebben toegevoegd en of de opstellers objectieve of subjectieve data toepassen. Ook over de gebruikte meetmethodes valt te discussiëren.

  Je stelt dat Obama vooral tegenwerking heeft gehad van de republikeinen. Ja, voor de bühne klopt dat . Echter, in een corpocratie zoals de VS maakt de politieke kleur natuurlijk helemaal niets uit. Ik zie niet op welke wetenschappelijke grond Obama een eind heeft gemaakt aan de discussie of er een klimaatverandering plaatsvindt en of wij als mens daarvoor verantwoordelijk zijn. Als leider van de wereld heeft hij het politiek bewezen. Inhoudelijk is er niets veranderd. Vervolgens gaan ‘wij’ het oplossen. Deze oplossing kost enorm veel geld. Geld wat wordt opgebracht door de grootste meerderheid van deze planeet, namelijk zij die het (eigenlijk) niet kunnen missen.
  Ons klimaat is afhankelijk van enorm veel factoren. Het verandert voortdurend. Er zijn tijden geweest dat je te voet naar Engeland kon. Ons land heeft ook onder water gestaan. Het is warmer geweest, er zijn ijstijden geweest. Hoe kunnen wij dan ‘afspreken’ dat de temperatuur maximaal twee graden mag stijgen. Alleen de gedachte al is absurd. Echter zijn wij allen zo geprogrammeerd dat we het geloven.
  Wanneer dit inzicht komt, verwacht ik niet de de generatie die nu jonger is dan 50 jaar Obama dankbaar zal zijn, integendeel.

 5. Beste Arend, deze blog is de eerste uit een serie van vier, waarin ik beschrijf of en zo ja hoe ik klimaatneutraal kan worden. Vandaar dat je nog niet veel informatie aantref. Dat zal zeker het geval zijn in de volgende blogs, dus blijf ze volgen. Nog even over Obama; helaas zijn veel van zijn plannen niet uitgekomen maar je kunt je afvragen of je hem dat mag aanrekenen, als je weet dat 4 jaar lang de meeste Republikeinen maar een doel hadden: Obama dwarszitten. Ik vind nog steeds dat hij het Parijs-akkoord heeft afgedwongen en daarmee de discussie of er überhaupt klimaatverandering plaatsvindt en of de mens daarvoor verantwoordelijk is, voor eens en voor altijd heeft omgeturnd in de vraag: hoe lossen we het op? Ik denk dat iedereen die jonger is dan 50 hem daar bijzonder dankbaar voor mag zijn. Annemarie de Raadt

 6. Stoppen met schuldig voelen!
  Leef het leven dat bestaat uit overvloed voor een ieder!
  Ben met vorige reactie van Arend eens Obomba heeft weinig goeds voortgebracht!
  Laat dankbaarheid, oprecht zijn prevaleren……….

 7. Wow, is mijn eerste gedachte wanneer ik het artikel ‘Ik stop ermee’ begin te lezen. Als onbekende op deze site lees ik verder. Wat volgt er? Waar wordt het artikel mee afgesloten. Nieuwsgierig lees ik verder.

  Oké, een hittegolf. Even zoeken, klopt dat echt? Nou dat valt nogal mee hoor. Het is zeker geen incident. Gelukkig maar. Overigens, wat de tweede wereld oorlog nog erger maakte was de kou in deze periode. Dus waar vergelijk je iets mee…

  De kwestie van de pijnlijke vraag in combinatie met de woorden van Obama dan. Obama’s grootste kwaliteit is het speechen, Voor de rest, no he can’t. Wat heeft hij nou bereikt? Daar kan een serieus denkend mens zich toch niet aan verbinden? De vertegenwoordiger van een regiem die honderdduizenden doden op haar geweten heeft, die 20% van het budget aan offensie besteedt, die gigantische bedragen black budget heeft, die de hele wereld afluistert en ga zo maar door. Die ook nog eens onze bondgenoot is….
  Wij zijn onze vrijheden kwijt. Stel jezelf dan nog eens die pijnlijke vraag. Het vergelijk met de tweede wereld oorlog vs het klimaat vind ik dan nogal stuitend/extremistisch.

  Een schoon geweten is fijn voor jezelf, natuurlijk. De gronden zijn ook subjectief, prima. Maar CO2 zou ik daar niet zo snel verbinden. Te meer omdat iedere vorm van vegetatie het nodig heeft en het omzet in zuurstof. Zuurstof vind ik niet not done.

  Conclusie; wat ik lees in dit artikel is het volgende: hartstocht, fictie, gebrek aan feiten en kennis. Desondanks leuk geschreven.

Reacties zijn gesloten.