co2

Duurzame daad 15/50 – klimaatneutraal voor 100 euro

Vorige week ontdekte ik dat je als veganist per jaar gemiddeld 2 ton CO2 minder produceert dan als carnivoor. Vlieg je even voor een gezellig weekendje naar Barcelona dan kost dat praktisch evenveel. Ik vind het prima om dit jaar – zoals bedacht – een vakantie naar Thailand over te slaan. Het scheelt bijna 4 ton CO2 per persoon als mijn ega en ik wat dichter bij huis blijven. Maar ja, willen we voor altijd die leuke reisjes opgeven om klimaatneutraal te worden?

Grote stappen

Nooit meer vliegen, vlees of zuivel in de ban en overstappen op groene stroom; hiermee zet je grote stappen richting klimaatneutraal. Maar het is ook een hele opgave. En een opgave, die te groot is houd je niet vol. Gelukkig is er een oplossing, die helaas nog door weinigen wordt omarmt: compenseren van je CO2. Felle tegenstanders noemen het een aflaat. Elke katholiek kent dat: je zondes wegpoetsen met wat weesgegroetjes, in dit geval euro’s. Maar is dat ook zo?

Er zijn in Nederland 4 serieuze organisaties die je als consument de gelegenheid bieden je CO2 aandeel te neutraliseren: TreesforAll, het Hivos Klimaatfonds, GreenSeat en Fair Climate Fund. Al deze organisaties geven op hun website uitgebreide informatie over de projecten, waarin je kunt investeren: biogas installaties in India, verbeterde houtovens in Oeganda, een herbebossingsproject in Bolivia et cetera. Het zijn stuk voor stuk prachtige projecten, die ook de levensstandaard van de lokale bevolking bevorderen. Al zou het geen gram CO2 schelen, dan nog word je er blij van.

Gold standard

Maar dat is natuurlijk niet de kern. Het gaat om CO2-reductie. En daarom is er een keurmerk ontwikkeld door een aantal NGO’s waaronder het Wereld Natuur Fonds: de Gold Standard Premium Quality Carbon Credits. Als je je CO2 compenseert in een – kort gezegd – Gold Standard project dan heb je de garantie dat elders CO2 blijvend gereduceerd wordt. Al de 4 hierboven genoemde organisaties bieden deze Gold Standard projecten aan.
Een ton CO2 compenseren kost ongeveer € 12,50. Ik houd als gemiddelde Nederlander en overgestapt op groene stroom nog 8 ton over om te compenseren. Ik ben dus klimaatneutraal voor € 100. Ga ik naar Thailand, dan zal ik nog 50 euro bij moeten storten. Als ik me zo’n vakantie weg kan permitteren, kan ik dan geen 50 euro missen?

Afspraak met jezelf

Er is geen overheid, die me dit verplicht. Geen politie, die controleert of rechter die mij veroordeelt als ik verzaak. Ik doe het omdat mijn geweten het me aangeeft. Omdat ik dan mijn neef Max en verder iedereen jonger dan 40 jaar antwoord kan geven op de vraag ‘wat deed jij, toen het tij nog te keren viel?’.
Het mooie van zo’n afspraak met jezelf is dat je – zeker als Nederlander – het liefst zo weinig mogelijk betaalt. Hoe minder CO2 je veroorzaakt, des te beter het voor je is. Zo krijgt compenseren zelfs een dubbele werking.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn eerdere blog over dit onderwerp: Vlees of vliegreisje

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd en volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je anderen dat ook? Kies dan voor bedrijven uit degoedegids.nl.

Over de schrijver

4 reacties op “Duurzame daad 15/50 – klimaatneutraal voor 100 euro”

 1. Toch zijn er alternatieven genoeg op energiegebied waaronder overschakeling naar thorium voor centrales die koste wat kost toch kennelijk open mogen blijven. Thorium is op heel fronten een enorm stuk beter dan plutonium met dat grote verschil, en daarom komt het er niet, je kunt er geen bommen mee maken.
  Zet de politiek onder druk!
  Fleischmann en Pons kwamen al eind jaren negentig met een vondst op het gebied van koude fusie. Resultaat: geridiculiseerd en uitgelachen.
  Toen kwam halverwege het eerste decennium van deze eeuw, Rossi met eenzelfde principe alleen beter en efficiënter. Alle proefopstellingen bleken een enorm succes. Iedereen in de alternatieve energiewereld wachtte met smart maar het procede kwam niet. Opgekocht door het leger van de VS!
  Zo ook Stanley Mayer met z’n auto op 100% water. Vergiftigd!
  Wanneer wij ons zo laten ringeloren door de macht komen e nooit een stap dichterbij.

 2. Pingback: Duurzame daad 16/50 - hallelujahs voor de zelfrijdende elektrische auto

 3. Even ter informatie er is een ondekking gedaan in relatie tot AIRPLANE het woord zegt het al ze vliegen op lucht .
  Nieuwsgierig geworden kijk op youtube: enslaved by no media
  Goedmorgen

Reacties zijn uitgeschakeld.