Duurzame daad 18/50 – Geruisloos switchen van bank

De salarisverhoging van ING topman Hamers is van de baan. Te veel tumult én te veel klanten, die de bank de rug toe keerden, werd als reden gegeven. Het zou gaan om een paar duizend overstappers naar Triodos of de ASN bank. ING heeft 8 miljoen particuliere rekeninghouders. Er is dus duidelijk geen sprake van een massale exodus, terwijl de verontwaardiging over het miljoen van Hamers ongekend fel is. Is de overstap naar een andere bank echt zo’n ‘hell of a job’?

Mijn bankrekeningnummer bevat slechts 6 cijfers. Door de overgang naar IBAN zijn er wel een boel nullen bij gekomen, maar de basis zijn slechts de zes cijfers die ik jaren geleden als klant van de Postgiro kreeg.  De Postgiro ging over in de Postbank en heet nu ING. Ik ben dus al een eeuwigheid met hetzelfde nummer bij dezelfde bank. Kom daar maar eens van los. En toch zal het moeten, besefte ik toen ik het idee kreeg van mijn 100 duurzame daden. Want niet alleen vanwege dit recente akkevietje, ook op andere terreinen doet mijn bank het niet zo best.

Geld voor wapenhandel

Net als bij verzekeringen kun je via de Eerlijke Geldwijzer ontdekken hoe goed of liever hoe slecht jouw bank omgaat met het geld dat jij bij deze financiële instelling in bewaring geeft. Investeert het in wapenhandel of natuurprojecten, probeert het zijn miljoenen te verdienen met fossiele brandstoffen of met duurzame energie etcetera.

De ING scoort – zoals overigens de meeste banken – middelmatig tot slecht op de meeste gebieden en daarom is een overstap voor mij onvermijdelijk. Een gedachte, die ik echter het liefst zo ver mogelijk voor me uitschuif: het kan ook daad nummer 100 worden, hield ik mezelf gemakshalve voor. Switchen van bank associeert met ingewikkeld en eng. Dat geldt niet alleen voor mij: er zijn meer mensen, die van partner veranderen dan van bank, las ik laatst. Maar begin februari kreeg ik een even voor de hand liggend als lumineuze ingeving: de overstap hoeft niet van de ene op de andere dag, je kunt ook stapje voor stapje.

Sterfhuisconstructie

Als eerste opende ik een rekening bij de ASN bank en met een nieuwe betaalpas op zak gingen daarmee direct alle betalingen van mijn dagelijkse boodschappen over. Daarna volgde de automatische incasso van een nieuwe verzekering en een telefoonabonnement. In feite zijn het de automatische incasso’s van bijvoorbeeld gemeentebelastingen, energie of abonnementen die de meeste hoofdbrekens kunnen geven. Tegenwoordig heb je echter bij elke instantie, waar je geld aan moet betalen een eigen account. Daar kun je heel makkelijk je rekeningnummer wijzigen. Bij mij was het in een avondje gepiept.

Nu heb ik geen werkgever aan wie ik mijn nieuwe rekeningnummer moet doorgeven, maar ook dat lijkt me geen onoverkomelijke daad. Langzaam maar zeker drogen de transacties via mijn ING-rekening op. Het doet me denken aan een sterfhuisconstructie en dat vind ik in deze wel een mooie vergelijking. Zo blijkt de verandering van bank uiteindelijk heel eenvoudig.

Ik houd mijn oude rekeningnummer nog even aan om zeker te weten dat er niets meer onverwachts af- of bij komt maar volgens mij is dan de switch geruisloos gemaakt en kan ik mijn oude vertrouwde rekening opzeggen. Geruisloos, dat is wel jammer van deze constructie. Misschien wacht ik ermee tot een nieuw akkevietje.

Annemarie de Raadt
50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.
Lees ook mijn vorige blog: het geheim van de EV-rijder

Over de schrijver

11 gedachten over “Duurzame daad 18/50 – Geruisloos switchen van bank”

 1. Pingback: Duurzame daad 19/50 - water tappen - hetkanWEL

 2. Ik ben jaren geleden van ING (ook daar 35 jaar geleden mijn eerste rekening geopend) naar Triodos overgestapt met de overstapservice van Triodos. Heel simpel en snel; vrijwel alles wordt geregeld en dus uit handen genomen.

 3. Nog een manier om van die vervelende banken af te komen, of om ze weer meer klant vriendelijker te krijgen zodat ze er voor ons zijn en niet voor zichzelf.
  Rekeningen betalen, geld van de bank af halen.
  Alles weer zoals vroeger contant.
  Dan gaan ze vanzelf op de knieen!

 4. Triodos biedt een gratis ‘overstap-regeling’ aan! Zij regelen met je oude bank alle automatische overschrijvingen en nemen die over. Degene die zij niet kunnen/mogen regelen krijgen een aantekening op het afschrift zodat je precies weet welke instanties/personen je nog moet informeren. Deze regeling duurt een jaar en een maand en werkt ook door als je je oude rekening al hebt opgezegd. Handig!

 5. En nog eentje die haar hele leven bij de ING heeft gezeten en vorig jaar is overgestapt naar Triodos. Ik heb de overstapservice ingeschakeld die 13 maanden duurt. Ik heb toen binnen 2 maanden mijn ING rekening eruit gegooid. Je hoeft met de overstapservice helemaal weinig zelf te doen, want de meeste bedrijven gaan dan uit zichzelf je rekeningnummer wijzigen als ze merken dat er ‘overstapservice’ bij de afschrijvingen staat. Als je na een driekwart jaar kijkt naar je afschriften dan zie je nog enkele afschrijvingen met ‘overstapservice’ ervoor. Je hoeft dan alleen die bedrijven nog maar aan te schrijven dat ze het nog niet aangepast hebben. Enige dat wel even moet gebeuren zijn de bedrijven waar je geld van krijgt (salaris), daar moet je het zelf voor regelen en bijv. je hypotheek, maar dat is peanuts. Terwijl ik ook zo’n type was dat dacht dat het veel te veel rompslomp was. Ik vond het prima te doen uiteindelijk.

 6. Haha, grappig hoe herkenbaar dit verhaal…
  Ik kan het bijna helemaal copie-pasten 🙂
  Ook ik ben na 35 jaar ING overgestapt (naar de ASN) en ik weet nu ook echt niet waarom ik altijd dacht dat dat zo’n heisa was.
  Fluitje van een cent, ook ik doe het op de sterfhuismanier en ik ben bijna ING af ! En het voelt goed !

 7. Haha, grappig hoe herkenbaar dit verhaal…
  Ik kan het bijna helemaal copie/pasten 🙂
  Ook ik ben na 35 jaar ING overgestapt (naar de ASN) en ik weet nu ook echt niet waarom ik altijd dacht dat dat zo’n heisa was.
  Fluitje van een cent, ook ik doe het op de sterfhuismanier en ik ben bijna ING af ! En het voelt goed !

 8. Ook ik was sinds kind rekeninghouder bij ING. Maar de berichten over miljarden voor Amerikaanse slachthuizen, de kernwapen financiering èn Hamers’ prijs in één week…. Het was teveel. Meest eenvoudig was het openen van een betaalrekening bij Triodos, omdat ik daar al klant was. De eerder genoemde rapporten wezen echter uit dat de Rabobank nóg veel slechter scoort, dus onze gezamelijke rekening die we openden toen we een huis kochten, verhuist nu naar ASN. Pfff. Maar het voelt goed!

 9. Ik heb me als 1 van mijn groene voornemens dit jaar voorgenomen om ook over te stappen naar Triodos. Die hele heisa is een goede herinnering om het ook echt te gaan doen, maar ik laat me niet opdragen om het per se in die week te doen. Eerst even zorgen dat alle verhuisperikelen voorbij zijn en dan rustig de switch maken. Slim hoe jij het hebt gedaan!

Reacties zijn gesloten.