Duurzame daad 19/50: Water tappen

Laatst was ik in een restaurant waar ik om een karaf water naast de wijn vroeg. ‘We schenken alleen bronwater’, zei de serveerster. Ik wilde geen heisa maken en bestelde een fles voor € 8.

Donderdag 22 maart is het Wereld Water Dag. Nu kent praktisch elke dag van het jaar wel een thema om daarvoor aandacht te vragen, denk aan Moederdag, Complimentendag, Valentijnsdag maar deze is volgens mij wél essentieel, als ik terugdenk aan het restaurantvoorval.

Achteloos

Een tijdje terug werd bij ons de waterleiding afgesloten vanwege vernieuwing van de buizen. Het duurde slechts 4 uur maar ondertussen had ik wel tig keer de kraan opengedraaid. We vinden het zo normaal dat op elk moment van de dag uit elke willekeurige kraan in Nederland altijd veilig schoon drinkwater stroomt, terwijl volgens de Unesco ruim 2 miljard mensen op deze wereld dit niet hebben. Gaan we er daarom zo achteloos mee om, vraag ik me af?

2000 x zo duur

Per dag worden er in Nederland namelijk ook zeker 400.000 plastic flesjes met water verkocht. Omdat het nog schoner dan ons super schone leidingwater zou zijn, omdat het lekkerder zou zijn, omdat het luxer is. Dat is het zeker: bronwater kost 2.000 keer zoveel als een glaasje leidingwater. Het werd me voorgerekend in het mooie filmpje van KRNWTR.nl.

Waanzinnige berg plastic

Datzelfde filmpje laat ook zien dat bijvoorbeeld Sourcy z’n water uit dezelfde ‘bron’ haalt waaruit ook het plaatselijke waterleidingbedrijf tapt. Hetzelfde water dus. Het zou een groot goed zijn als we alleen nog maar water uit de kraan zouden drinken. Niet alleen thuis, onderweg of in de horeca. Maar ook in de rest van de wereld. Het scheelt niet alleen heel veel geld maar ook een waanzinnige berg plastic en CO2.

Geweldig vind ik dan ook Join the pipe. Deze organisatie verkoopt hervulbare waterflessen op basis van Buy one Give one: wie hier een BoGo-bottle koopt, geeft er ook eentje cadeau aan een kind ver weg. Daarnaast plaatsen ze gratis watertappunten overal in de wereld. Niet alleen in Nederland maar ook bijvoorbeeld in de sloppenwijken van Nigeria. Zodat men daar én veilig water heeft én het plastic afval wordt geminimaliseerd.

Dubbele duurzame daad

Mijn duurzame daad voor deze week is dan ook heel simpel en zelfs tweeledig: ik heb een Bogo-bottle gekocht zodat ik en een kind ver weg nooit meer flesjes water hoeven te kopen én ik heb me voorgenomen om alleen nog maar naar restaurants te gaan waar ze je met liefde leidingwater serveren. Je vindt ze op de app van KRNWTR.nl.

Annemarie de Raadt

50 Duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook haar vorige blog: Geruisloos switchen van bank

Over de schrijver

3 gedachten over “Duurzame daad 19/50: Water tappen”

  1. Pingback: 9 manieren om water te besparen

  2. Een paar weken geleden was ik in z’n restaurant, moest ik met een leeg glas bij de wasbak van het toilet water pakken, idioot toch, volgende keer neem ik een flesje water mee.

Reacties zijn gesloten.