Duurzame daad 20/50: Welke eieren kies ik voor mijn geld?

‘Pasen is nabij en daar hoort een lekker eitje bij’. Deze pakkende slogan las ik ooit in het krantje van een buurtsuper, waar we vlakbij de Paasdagen doorbrachten. Met Pasen eten we inderdaad heel veel eieren maar niet alleen dan. Per jaar worden er in Nederland 2,9 miljard eieren verorberd. Dat zijn er 180 per persoon per jaar. Praktisch om de dag een eitje dus. Ik weet niet of daarbij de consumptie van kwarteleitjes is meegeteld.

Vrolijk beschilderd

Misschien heb je hierover de laatste aflevering van de Keuringsdienst van Waarde gezien (anders vind je ‘m hier). Uit hun speurtocht bleek maar weer dat je niet zomaar blind kunt varen op een diervriendelijkogende verpakking. Ook bij kippen is dat het geval. De ene eierdoos is nog mooier beschilderd dan de ander, alle met gelukkige kippen en heel veel onduidelijke kreten. Met de komende Pasen voor de deur vind ik dit een mooi moment om voor eens en voor altijd uit te zoeken welke eieren ik het beste voor mijn geld kan kiezen. Het liefst zou ik zelf kippen houden maar in onze stadstuin is dat redelijk onmogelijk.

Duidelijk teken

Dus op naar de supermarkt. Bij vijf grote supermarktketens heb ik afgelopen week bestudeerd welke soorten eieren ze verkopen: Appie, Plus, Jumbo, de Lidl en Ekoplaza. De schappen zijn enorm en door de verschillende soorten lijkt het onmogelijk om binnen aanvaardbare tijd de juiste keuze te maken. Het blijkt echter veel minder ingewikkeld dan al die vele doosjes doen vrezen. Kreten als blije kip-ei, buitenei, maisei, groot polderei, kakelgoudei, rondeelei kan ik namelijk gevoeglijk vergeten. Ik hoef slechts te letten op één teken, leer ik van Wakker Dier: het aantal sterren Beter Leven van de Dierenbescherming.

Snurken op een stok

Krijgt een doosje geen sterren mee dan is het schamel gesteld met het dierenwelzijn, ook al staat er eufemistisch scharrelei op geschreven en zie je op het plaatje blije kippen in het groen. De scharrelkip zonder ster is niet veel beter af dan haar legbatterijzusje. Ook van 1 ster word je nog niet blij en de kip al helemaal niet: het is lastig scharrelen met z’n alle op een kluitje en geen blauwe hemel zullen deze meissies ooit in hun werkzame leven zien. Het wordt pas wat bij 2 sterren, het mooiste aantal is natuurlijk 3: lekker scharrelen in de buitenlucht, af en toe een stofbad en na gedane arbeid in de legkast lekker snurken op een stok.

Goedkoop

Niet alleen de sterren zijn overzichtelijk, ook de bijbehorende prijs blijkt bij alle supermarkten gelijke tred te houden. Voor elke extra ster betaal je 3 à 4 cent meer. Koop je een 0/1 sterren ei voor 22 cent, een 2-sterren kost gemiddeld 26 cent en 3 sterren ei kun je overal voor 29,5 cent vinden. Dat lijkt best een groot prijsverschil, maar als gemiddelde eierconsument ben ik op jaarbasis toch niet meer kwijt dan € 13,50 als ik voor de beste kwaliteit kies. Voor €13,50 een jaar lang een fijn gevoel: waar krijg je dat zo goedkoop?

Annemarie de Raadt

50 Duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Over de schrijver