Duurzame daad 21/50 – Op zwerfvuil-jacht

Vorige week ontving ik een bijzonder mailtje van Michel. Sinds enige tijd verzamelt hij lege blikjes en petflesjes, die hij overal en nergens als zwerfvuil vindt. Michiel gooit ze niet – zoals je zou verwachten – in de eerste en beste vuilnisbak, die hij tegenkomt. Nee, hij neemt zijn buit mee naar huis.

Daar trapt hij alles zo plat mogelijk en stopt hij ze gesorteerd en al in kartonnen dozen, die hij bij de supermarkt haalt. Hij sorteert de flesjes en blikjes op bottelaar. Coca Cola bij Sprite, Fanta en Sweppes. Pepsi bij Sourcy of Rivella etc. Vervolgens gaat er een brief bij het afval en verstuurt hij de dozen middels antwoordnummers gratis naar de oorspronkelijke eigenaren.

Helemaal gek

In de brief verzoekt hij fabrikanten mee te werken aan statiegeld ‘want anders vervuilen jullie spullen nog jaren de natuur’. Voor elke doos, die hij verstuurt betaalt de ontvanger € 6,50. Een peanuts-bedrag voor Coca Cola en andere companies, maar toch een fijn speldenprikje. Daarom vind ik het een prachtinitiatief. Het doet me denken aan Trudy, de zus van een vriendin, die in haar woonplaats met enige regelmaat het zwerfvuil verzamelt. Haar zussen verklaren haar helemaal voor gek, maar als ik erover nadenk vind ik ook deze actie helemaal super en een duurzame daad die ik heel graag overneem.

Bij ons achter kan ik zo de duinen inlopen voor prachtige wandelingen. Gisteren heb ik voor het eerst een opbergzak meegenomen. Ik ben er niet zoals bovenstaande helden er speciaal naar op zoek gegaan. Ik heb gewoon mijn gebruikelijke route gevolgd. Daar lag al voldoende om me een voldaan gevoel te geven, ook al zou je er eigenlijk treurig van moeten worden.

Surrealistisch beeld

Met het komende ‘we-gaan-naar-buiten-allemaal-seizoen’, zal de hoeveelheid rotzooi die niet mee naar binnen wordt genomen navenant stijgen. Afval op straat en in het groen vergaat doorgaans heel traag. Kauwgom pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje helemaal niet. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Ooit liep ik in alle vroegte door het Amsterdamse Vondelpark en zag ik daar op een veldje de volledige overblijfselen van een barbecueparty. Het was een surrealistisch beeld alsof de feestgangers plotseling in het niets waren verdwenen en alles hadden moeten achterlaten: lege drankflessen, vleesschaaltjes, saladebakjes, hompen brood, wegwerpbarbecues… al het afval lag verspreid over het gras. Ik zou zo ontzettend graag willen weten wat deze mensen – eigenlijk wat alle mensen die hun rotzooi zomaar laten vallen – beweegt. Ik zal er waarschijnlijk nooit achter komen, want je ziet ze het nooit doen. Maar ik weet een ding wél: degene die het opruimt zijn zeker niet de gekken. In navolging van Michel en Trudy ga ik voortaan af en toe op zwerfvuil-jacht met als trofee de voldoening.

Annemarie de Raadt

PS Wil je ook het initiatief van Michel volgen? In deze pdf zie je de antwoordnummers van een aantal fabrikanten met de drankjes die ze verkopen. Het zou toch prachtig zijn als ze overspoeld worden met dozen eigen fabricaat.

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn vorige blog: welke eieren kies ik voor mijn geld 

Over de schrijver

9 reacties op “Duurzame daad 21/50 – Op zwerfvuil-jacht”

 1. Pingback: Duurzame daad 22/50 - Leven zonder angst - hetkanWEL

 2. Het zou tijd worden dat de mensen hun eigen afval opruimen en op een juiste manier zouden verwerken en in de daarvoor bestemde afvalbakken zouden deponeren.

 3. @Teun : Weliswaar gooien Colo Coca , Red Bull , bierbrouwerijen die ‘blikbier’ maken en anderen, hun verpakking niet zelf weg. Maar ze weten drommels goed, dat anderen, hun consumenten, hun klanten, dat veelal wel doen. En, ze kunnen ook zelf proberen te zorgen, dat hun verpakking weer terug komt bij hen als de producenten. Door gewoon hoog statiegeld te heffen en de consument daarmede aan te sporen mee te helpen aan de retournering. Of blikcontainers te plaatsen bij relevante plekken.
  Wat, als iedereen die b.v. lid is van Groen Links in NL, aan deze actie mee zou doen ? En de mainstream media, ‘Hilversum’ en bekende online kranten er herhaaldelijk aandacht aan besteden… En het tot Tweede Kamer leden ‘doordringt’….
  Ik ga het maar eens proberen met Red Bull blikjes, die liggen hier in de buurt voor het oprapen… Maar ik vrees, dat de antwoordnummers spoedig zullen verdwijnen, als het een rage wordt….
  Helaas kan dit soort acties niet gedaan worden voor niet mee genomen hondenpoep… ! Die kan zelfs indirect ziekten veroorzaken.

 4. Wat een toeval. Juist vorige week nam ik me voor minstens 1 x per week zo een verpakking terug te sturen, nadat ik de lijst op internet had gevonden. Mijn eerste zending was een plat blikje van Red Bull. Maar daar vond ik geen Antwoordnummer van. Daarom maar anoniem aan het andere adres gestuurd. Bij andere zendingen zal ik wel een briefje meesturen.
  Bedankt Annemarie, dat je deze goede actie zo mee bekendheid hebt gegeven!

 5. Wat een toeval. Juist vorige week nam ik me voor minstens 1 x per week zo een verpakking terug te sturen, nadat ik de lijst op internet had gevonden. Mijn eerste zending was een plat blikje van Red Bull. Maar daar vond ik geen Antwoordnummer van. Daarom maar anoniem aan het andere adres gestuurd. Bij andere zendingen zal ik wel een briefje meesturen.
  Bedankt Annemarie, dat je deze goede actie zo mee bekendheid hebt gegeven!

 6. Geen goede actie. Ik ruim vrijwel dagelijks zwerfaval op, maar om dat nou te sturen aan degene die het NIET op straat gooit, gaat me wat te ver. We gaan dan straks de autofabrikanten beboeten omdat een bestuurder daar te snel mee kan rijden . Niet logisch vind ik.

Reacties zijn uitgeschakeld.