Duurzame daad 23/50 – Kat aan de ketting

In onze achtertuin staat een Catalpa. Dat is een boom met veel dunne takken en daarom een dichtbegroeide bladerkroon. Ideaal voor onze huismerel om op de top van de stam te nestelen. Zeer solide en heel goed beschut. Onzichtbaar voor roofvogels, die azen op het jonge grut. Er kleeft alleen een groot nadeel aan deze prachtige broedplaats: de boom staat een meter verwijderd van een schuurtje.

In mei leggen alle vogels een ei. Een simpel zinnetje, dat volgens mij iets heel belangrijks vertelt. Dieren zijn in het voorjaar druk in de weer om zichzelf in stand te houden. Niet alleen goed voor henzelf maar ook voor ons. Zonder vogels hebben insecten vrij spel en moeten we steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruiken om ons voedsel te beschermen. Ook is het mooi dat vogels muggen eten, die ons dan niet kunnen steken. Prachtig zoals de natuur werkt.

Roofdier

Minder fraai is het gegeven dat jaarlijks duizenden baby vogeltjes het niet redden om volwassen te worden. Überhaupt – horen we telkens van de Vogelbescherming – hebben vogels het heel lastig. Niet alleen in landbouwgebieden maar ook in de bebouwing. Te weinig groen en te veel… katten.

Zo ook bij ons. De afstand van schuurdak tot Catalpa is met een soepele sprong goed te overbruggen. Dat had ik onderschat en zo is afgelopen jaar het veilige nestje leeggeroofd door onze goed doorvoede buurkat. In een gesprek hierover probeerde ik de buurvrouw ervan te overtuigen dat ik het een raar gegeven vond dat haar poes zomaar in mijn tuin rondsluipt om deze vernieling te begaan. Het was tegen dovenmansoren: katten horen buiten en katten zijn nu eenmaal roofdieren. Met beide stellingen ben ik het niet eens. Een stadskat is geen roofdier meer, maar een weldoorvoede huismus, die uit verveling of uit gewoonte uit jagen gaat.

Buitenvertier

Zonder verder uit te pluizen wie in deze discussie gelijk heeft, kun je toch niet anders concluderen dat het gevolg van het buitenvertier onwenselijk is. Vogels worden steeds schaarser en elke vogeltje dat door de klauwen van een kat gegrepen wordt, is er een te veel. In natuurgebieden waar honden los mogen lopen, geldt ook altijd een aanlijngebod in het broedseizoen.

Begin van het jaar belde ik daarom met de Vogelbescherming. Of het geen goed idee was om een campagne te starten. Zoiets van: Vogeltjes in het nest? Je kat even huisarrest. De Vogelbescherming gaf aan dat ‘katten inderdaad een heel groot probleem zijn, vooral in het voorjaar, maar het ligt allemaal te gevoelig’. Het ligt zeker heel gevoelig. Fanatiek fel worden kattenbaasjes doorgaans als ik over het onderwerp begin. Is dat echter een reden om die moordpartijen dan maar te laten gebeuren? Daarom bij deze een dringende oproep aan iedereen die zijn of haar geliefde huisdier buiten laat lopen: mag het kattenluik even op slot de komende maanden?

Barricaderen

Mijn eigen actie bestaat uit een grondig onderzoek hoe katten uit de tuin te weren. Mogelijkheden te over: van kant-en-klare stinkkorrels tot suggesties van koffiedrap, citroenschillen en knoflook. De Catalpa laat haar eerste blaadjes zien, de merel zingt dat het een lieve lust is. Binnenkort ga ik mijn tuin barricaderen. Wie doet mee? Als we het allemaal doen, dan wil die kat niet eens meer naar buiten.

Overigens las ik ook een aantal handige tips van een kattenbezitter om haar poezen in haar eigen tuin te houden. Zo kan het natuurlijk ook.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn vorige blog: leven zonder angst

Over de schrijver

15 gedachten over “Duurzame daad 23/50 – Kat aan de ketting”

 1. Ik zou zeggen, laat de natuur zijn werk doen. Van de kat is het de aard van het beestje om zo nu en dan wat van buiten te vangen en mee te brengen naar huis. Ik ben blij met alle muizen die hij al gevangen heeft anders wordt het een muizenklem, dat is ook geen pretje voor een muis.
  Waarom vinden we tegenwoordig alles gelijk zielig en moet er iets aan gedaan worden.
  Hebben dan zelf zo’n saai leven, dat we overal op gaan letten?!
  Een kat is geen dier om opgesloten of aangelijnd te worden.
  Dat is pas dierenmishandeling.

 2. Pingback: Duurzame daad 24/50 - 365 dagen fair trade - hetkanWEL

 3. Inderdaad de mens heeft een aanzienlijk aandeel. Misschien scheelt het als er een verbod komt tegen het afschieten van de spreeuwen in de kersengaarden. In Breukelen worden er flink wat legaal afgeknalt terwijl deze vogel op de nominatie staat van een soort welke terugloopt.

Reacties zijn gesloten.