Duurzame daad 29/50: Louter biologisch boodschappen doen

De afgelopen maand heb ik een tamelijk intensief boodschappen gedaan, maar het was de moeite waard. Ik wilde nu wel eens weten hoeveel duurder we uit zijn met louter biologisch eten en natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Marchanderen

Normaal gesproken doen we boodschappen bij twee supermarkten, de Albert Heijn en Ekoplaza. Daarnaast hebben we nog een groente- en fruitpakket. De laatste twee voedselbronnen zijn altijd al biologisch maar bij de Albert Heijn wil ik nog wel eens marchanderen. Mijn favoriete kaas is namelijk niet biologisch (maar wel van koeien uit de wei) en voor een blikje tomatenpuree wilde ik ook nog wel eens naar goedkoop in plaats van goed grijpen. Afgelopen maand dus niet meer en kocht ik alles biologisch. Maar om het onderzoek een beetje gedegen te laten zijn, heb ik ook alle boodschappen omgerekend naar de gewone variant. Dus wat kost een blikje biologische tomatenpuree en wat een gewoon blikje? Overigens frappant dat ik deze laatste gewoon noem. Wanneer breekt de tijd aan dat ´biologisch´ gewoon is?

Blije boeren

Je begrijpt dat ik de afgelopen maand vele uren achter de computer op de AH site heb getuurd om alle gedane boodschappen om te rekenen. Ik ben daarbij wel van A-merken uitgegaan. Dus niet een pakje verfijnde Yogi thee vergeleken met een Euroshopper Engelse melange. Ook kocht ik heel veel in de reclame en koos ik iets vaker voor winkelen bij Albert Heijn omdat deze dichter in de buurt is. Bio producten bij Appie zijn goedkoper dan bij de Ekoplaza omdat deze grootgrutter toch wel grotere afzetten kent maar ook omdat het zijn leveranciers zwaar onder druk zet. Bij de Ekoplaza betaal je ook voor ´blije boeren´, zoals op de kassabon staat vermeld. Ook een groot goed.

Liters cola

Na een maand met beleid boodschappen doen, puzzelen, vergelijken en rekenen ben ik tot de conclusie gekomen dat kiezen voor biologisch ons per jaar ongeveer € 420 extra kost. Wij zijn slechts met z´n tweetjes en we verstouwen geen liters cola of zakken chips per week. We eten wellicht niet veel maar wel redelijk luxe. En dan kost de ´goede´ variant slechts € 35 per maand meer. Als je heel weinig te besteden hebt dan is € 35 te veel maar voor een gemiddeld inkomen is dat prima te doen. Ik ben in ieder geval blij verrast en de keuze voor biologisch dan wel natuurlijk is nu veel makkelijker te maken.

Snaaigoed

Er is alleen een ding dat ik nog moet testen: vanwege een komende vakantie deed ik wel ´een maandje zonder koek en snoep´. Straks nog even checken hoe het is als ik wel gewoon weer snaai. Ik ben er weer over 3 weken. Fijne vakantie en een goede zomer alvast gewenst.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn vorige blog: Hand op de knip

Over de schrijver

4 gedachten over “Duurzame daad 29/50: Louter biologisch boodschappen doen”

  1. Alles biologisch kan ik me echt niet permitteren, als ik zo naar de prijzen kijk. AH is om nóg een reden minder duur dan Ekoplaza: ze zitten op het randje van wat biologisch genoemd kan worden.

  2. Ik begrijp dat het bij >> slechts € 35 per maand extra << is gebleven, omdat er is bespaard op de uitgaven voor koek en snoep en minder is uitgegeven aan de ritjes (vervoerkosten) naar Ekoland?

  3. Het is een luxe om dit te kunnen zeggen, maar ik vind dat inderdaad ook wel meevallen. Ik heb een gezin met 3 kinderen, dus dat pakt dan natuurlijk wat anders uit. Maar het verschil op jaarbasis voor 2 personen valt me echt alleszins mee. Ik ga er ook eens naar kijken. Wel een hele administratie, maar lijkt me wel de moeite waard. Even een vraag: jij bent vegetariër? Zo niet, hoe vaak per week eten jullie (ongeveer) vlees of vis?

Reacties zijn gesloten.