Duurzame daad 4/50: Goed verzekerd tegen slechterikken

Dit wordt een blije blog. Al tijden wil ik namelijk mijn verzekeringen onderbrengen bij een maatschappij die goede dingen doet met mijn geld. Op de aandelenbeurzen zijn verzekeraars belangrijke jongens en het maakt nogal wat uit wat zij met hun kapitaal doen. Hun kapitaal? In feite is het mijn en jouw kapitaal, want ze hebben louter geld vanwege onze maandelijkse stortingen.

Check je de Eerlijke Geldwijzer dan staat A.S.R. al jaren bovenaan als beste jongetje van de klas, met Vivat in zijn kielzog (ook al zijn zij zeker niet perfect). De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van 7 NGO’s, waaronder Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie. Deze Geldwijzer vergelijkt het investeringsbeleid van de tien grootste Nederlandse banken op een aantal duurzaamheidsthema’s, zoals milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Hetzelfde doet zij met de tien belangrijkste verzekeringsmaatschappijen.

Dikke enen en tweeën

Het is niet eens frappant om te ontdekken dat A.S.R. of Vivat goed scoren, als wel hoe belabberd hun soortgenoten het doen. Dikke enen en tweeën staan op hún rapport bij onderwerpen als wapenhandel, dierenwelzijn of belastingen. Het lijkt wel of de meeste verzekeraars denken ‘het maakt niet uit hoe, als het maar geld oplevert’.  Het is een houding, die je van de eerste de beste drugsdealer nog niet zou pikken.

Maar gek genoeg heb ik daar nooit over nagedacht, laat staan naar gehandeld bij het afsluiten van welke verzekering dan ook. Ik ging voor een goedkope premie en brede dekking. Wie niet? En toen het besef tot me doordrong dat er wel degelijk verschil is in assurantieland, kwam de luiheid om de hoek zetten of de drukte of de ‘ik-weet-niet-hoe-smoes’.

Simpeler dan simpel

Maar ik begon mijn verhaal met de zin ‘Dit wordt een blije blog’. En dat klopt want ik heb eindelijk de stoute schoenen aangetrokken om de switch te maken. En het bleek simpeler dan simpel: een aardige assurantiemeneer kwam op een avond langs en ik hoefde alleen maar mijn map met verzekeringspapieren te laten zien. Hij zou de overstap regelen. Daarna volgde de offerte en ondanks het feit dat hij 20% (!) premie opstrijkt – zoals hij openlijk meedeelde als onafhankelijk tussenpersoon – bleek A.S.R goedkoper dan mijn huidige polissen! ‘Is het dan zo veel beter verdienen met windmolenparken dan met wapenhandel’  vroeg ik nog. De beste man wist het niet. De rest is geschiedenis.

Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet weet of de A.S.R. ook een beetje schappelijk uitbetaald, mocht de nood aan de man komen. Ik heb nog geen schade gemeld.
Ook realiseer ik mij dat mijn schamele premies een druppel op een gloeiende plaat zijn maar stiekem hoop ik dat heel veel mensen ook zo’n aardige assurantiemeneer over de vloer laten komen. Zo veel, dat ze in de boardrooms van de ‘slechterikken’ een beetje zenuwachtig worden en gaan denken: ‘Misschien moeten we ook maar in windmolens gaan investeren, het schijnt veel op te leveren’.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in leven gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook Duurzame daad nr 3: Bladen in de ban!

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je dat anderen ook? Kies dan voor Goede bedrijven uit degoedegids.nl

Over de schrijver

5 gedachten over “Duurzame daad 4/50: Goed verzekerd tegen slechterikken”

  1. Ik ben sinds kort overgestapt naar de Noord Hollandsche. Een relatief kleine verzekeringsmaatschappij die maatschappelijk betrokken is en veel lokale initiatieven ondersteunt.

  2. Ik ben al meer dan 16 jaar verzekerd bij A.S.R. Ik wist niet dat ze zo goed scoorden. Blij om te horen. Wat geldt voor verzekeringsmaatschappijen, geldt ook voor banken. Mijn kinderen zijn om die reden naar de SNS-bank gegaan.
    Wat betreft uitbetaling en contact met A.S.R., daar heb ik nooit een probleem mee gehad. Alleen maar prima service!

  3. Pingback: Wat doet een duurzame bank anders?

  4. Pingback: Duurzame daad 5/50 - Hier met dat papier -

Reacties zijn gesloten.