Duurzame daad 5/50: Hier met dat papier

Het is een duurzame daad, of beter gezegd een goede gewoonte, die ik al jaren netjes uitvoer: afval scheiden. Papier, glas, gft en sinds kort ook plastic. Omdat ik het al jaren doe, telt het in feite niet mee met mijn uitdaging ’50 duurzame daden doorvoeren in mijn leven’, maar toch wil ik er even induiken.

Want ik vraag me al tijden af wat voor zoden al dat scheiden aan de dijk zet. Bovendien hoor je met enige regelmaat de raarste verhalen; dat gescheiden afval uiteindelijk samen weer verbrand wordt, bijvoorbeeld.

Nu is het een mooi moment om dat eens uit te zoeken, te beginnen met papier. Tijd voor wat belletjes naar ter zake kundige instanties, inclusief de afvalverwerkers.

7 miljoen bomen

Volgens Milieu Centraal gebruiken we elk jaar in Nederland per persoon, van een boek tot wc-papier, ruim 80 kilo papier. Daarnaast is er ten behoeve van onze consumptie minstens nog hetzelfde gewicht nodig. Denk daarbij alleen al aan alle dozen die dagelijks worden uitgepakt in de supermarkt. Bij elkaar is dat op jaarbasis 2.550.000 ton!

Het goede nieuws is dat deze immense hoeveelheid voor ruim 85% afkomstig is van gerecycled papier. Papier dat jij en ik (en natuurlijk de supermarkten enzo) inleveren. Door hergebruik hoeven er per jaar ruim 7 miljoen bomen niet gekapt te worden. Je leest het goed: ruim 7 miljoen!

Door recycling wordt
1 boom 7 keer gebruikt

Mijn persoonlijke bijdrage is wat minder indrukwekkend, want 80 kilo papier – waarvan een groot gedeelte niet anders dan het riool of de vuilnisbak in kan, zoals tissues en wc-papier – scheelt slechts een paar dikke takken. Wat wel weer leuk is om je te realiseren is dat door recycling deze takken 7 keer gebruikt kunnen worden. Daarnaast is voor het maken van kringlooppapier veel minder water nodig.

Het recyclen van papier is in Nederland supergoed geregeld en verhalen dat papier uiteindelijk toch in de verbrandingsoven terecht komt wordt door de 3 afvalverwerkers die ik bel, naar het rijk der fabelen verwezen. Dat gebeurt alleen als het papier te smerig is om aan te raken. Ik denk dat ik ze op hun woord ga geloven, gezien de hoeveelheid papier dat wel hergebruikt wordt.

Deze goede gewoonte houden we er in ieder geval in; ik ben benieuwd hoe het met de rest van mijn afval gesteld is.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in 1 jaar! Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze hier welke duurzame daad ofwel goede gewoonte ze in leven gaat opnemen. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook Duurzame daad nr 4: Goed verzekerd tegen slechterikken!

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en onze aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je dat anderen ook? Kies dan voor Goede bedrijven uit degoedegids.nl

Over de schrijver

2 gedachten over “Duurzame daad 5/50: Hier met dat papier”

  1. Pingback: Duurzame daad 11/50 - Glas in 't bakkie of toch niet? -

  2. Pingback: Duurzame daad 6/50 - De goede gewoonte van de groet -

Reacties zijn gesloten.