Duurzame daad 14/50: Vlees of vliegreisje?

Een aantal jaren geleden heb ik een boekje geschreven: ‘De Sport van het Stoppen’. Daarin vertel ik hoe ik gestopt ben met roken. Niet in één keer alle sigaretten het raam uit, zoals altijd wordt aangeraden. Dat zou bij mij een heilloze weg zijn geweest. Ik ben gestopt door te minderen. Langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. De ene na de andere sigaret verdween zo uit mijn systeem. Totdat ik op een mooie dag gewoon niet meer rookte.

Mijn stop-methode komt weer boven borrelen nu ik de CO2-cirkel van Milieu Centraal nog eens onder de loep neem. Belangrijk onderdeel daarvan is namelijk de hoeveelheid CO2 die veroorzaakt wordt door het consumeren van voedsel en dan met name vlees en zuivel. Een veganist zorgt toch wel mooi voor 2 ton minder CO2 dan de gemiddelde carnivoor. Vooral rundvlees is wat dat betreft een klapper.

Co2 3A

Clara in de ban

Niet alleen vlees is een boosdoener, ook kaas, yoghurt, melk en slagroom: eigenlijk alles des koes wordt gekwalificeerd als een ernstige bron van CO2. Daarbij komt nog de enorme hoeveelheid water en gewassen, die koe Clara en haar zusters dagelijks verorberen. Je kunt er hele volksstammen mee laven en voeden. Geen wonder dat de meeste milieuorganisaties zich hard maken voor een totale ban van vlees, en rundvlees in het bijzonder.

Langzaamaan

Wil ik ooit klimaatneutraal worden, dan zal ook ik mezelf dat verbod op moeten leggen. Geen vlees zou mij niet zo deren, maar kaas en zuivel wel. Voor de meeste mensen is het wellicht andersom, ik eet al mijn hele leven lang yoghurt bij het ontbijt en ‘s middags boterhammen met kaas. Kom daar maar eens vanaf. Daarom stel ik mezelf voor om mijn stoppen-met-roken-methode weer van stal te halen. Langzaamaan, dan breekt het lijntje niet. Elke maand iets van mijn menu schrappen en wennen aan een alternatief, dat moet lukken. Dan heb ik na een jaartje vast die 2 ton minder op mijn conto staan.

7 maanden vegetarisch

Ik vind het een mooie gedachte, totdat ik bij Nieuwsuur gisteravond Tweede Kamerlid Matthijs Sienot hoor vertellen dat hij met zijn gezin 7 maanden vegetarisch gaat eten om één vliegreisje naar Spanje te compenseren. Ik heb vanavond een gesprek met mijn man: zullen we dit jaar gaan fietsen door Europa in plaats van het geplande tripje naar Thailand? Grote stappen, snel thuis, is ook zo’n mooie uitdrukking. Kan ik nog even mijn yoghurt blijven eten.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn eerdere blog over dit onderwerp: In 5 stappen klimaatneutraal

In de Goede Gids staan de bedrijven vermeld, die met zorg voor mens, dier en aarde ondernemen. Onafhankelijk geselecteerd en volgens duidelijke criteria. Wil je zelf een goed leven en gun je anderen dat ook? Kies dan voor bedrijven uit degoedegids.nl.

Over de schrijver

1 gedachte over “Duurzame daad 14/50: Vlees of vliegreisje?”

  1. Pingback: Duurzame daad 15/50 - klimaatneutraal voor 100 euro -

Reacties zijn gesloten.