Duurzame Dinsdag: een CAO voor bijen, een fit bos en nog 13 bijzondere initiatieven

Er zijn van die dagen dat ik het af en toe niet meer zie zitten. Ik zou het geen klimaatdepressie willen noemen, maar ietwat angstig voor de toekomst van mijn kinderen ben ik wel. En dat vind ik een rotgevoel. Met name, omdat ik weet dat bij de pakken neerzitten helemaal geen zin heeft. Wat mij in zo’n bui het beste helpt is positief nieuws verzamelen. Kijken wat er wel goed gaat. Mocht jij ook soms met dit gevoel rondlopen, lees dan vooral even verder. Deze bijzondere initiatieven, zoals een CAO voor bijen of rechten voor de natuur, maken je dag weer goed. Ze werden op Duurzame Dinsdag aan Rob Jetten aangeboden, Minister voor Klimaat en Energie.

Foto: Bee in Balance

Duurzame Dinsdag

Afgelopen dinsdag, was ik bij de bijeenkomst van Duurzame Dinsdag. De zaal was gevuld met ondernemers, activisten, initiatiefnemers, beleidsmakers en politici. En ook al ben ik heel kritisch op heel veel verschillende onderwerpen, waren het weer de initiatiefnemers die mijn hoop voor een betere toekomst wat opkrikten. Ook al hebben velen van hen nog steeds het gevoel dat ze hard tegen de stroom moeten inzwemmen. Maar dat bewaar ik voor een andere keer, want vandaag wil ik de prachtige ideeën uit de finale met je delen.

Duurzame Dinsdag 
Duurzame Dinsdag verzamelt duurzame ideeën en initiatieven. GreenWish zoekt elk jaar naar trends en ontwikkelingen in duurzaamheidsland en maakt daarvan een analyse. Op de eerste dinsdag van september kreeg Minister Rob Jetten deze koffer met initiatieven en de trendanalyse aangeboden. Beleidsmakers en politici gebruiken dit en zoeken persoonlijk contact met diverse inzenders. Alle inzendingen dragen bij aan een betere wereld en veel ervan zijn innovatief. Ze zijn hun tijd vooruit. Ze zeggen iets over de toekomst en daar kan je veel van leren.

Een overzicht van de initiatieven

Ik was van plan om er drie bijzondere initiatieven uit de koffer van Duurzame Dinsdag te kiezen, maar daarmee doe ik de anderen te kort. Daarom krijg je ze vandaag allemaal van me en schrijf ik in de komende weken nog een aantal artikelen over de verschillende bedrijven, want eigenlijk verdienen ze allemaal wel een plekje op hetkanWEL.

Struikroven, Eindhoven

Een paar jaar geleden schreven we al over Struikroven. Onze collega Kathelijn kende een van de initiatiefneemsters persoonlijk en vond het zo’n tof idee, dat ze het wilde delen. En wat een geweldige stappen heeft dit initiatief gezet! Binnenkort meer, want we kwamen tot de conclusie dat we ze hoognodig weer eens moesten spreken voor een update.

Wat doet Struikroven?
Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Struikroven redt het groen uit voor-en achtertuinen en geeft het een nieuwe bestemming. Dit doen ze samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten.

Rechten voor de Natuur, Amsterdam

In steeds meer landen wordt de natuur erkend als rechtspersoon. Het toekennen van eigen rechten helpt bij het beschermen van natuur, voor huidige en toekomstige generaties. Rechten voor de Natuur geeft advies aan overheden, bedrijven en organisaties. Zo wordt in Nederland opgeroepen eigen rechten te geven aan onder andere het Waddengebied en de Maas. Hoe belangrijk dat is, lees je ook hier.

Forest Fitness, Rucphen

Veel bossen en bosjes in Rucphen kenmerken zich voornamelijk door monoculturen met dennen, sparren of eiken. Daarom is de natuurwerkgroep Rucphen gestart met Forest Fitness. Het doel is om de bossen weer fitter en weerbaar te maken. Zo worden er andere boom- en struiksoorten gepland die de verzuring van de bodem tegengaan.

Tiny Forest, Amsterdam

Toen wij over Tiny Forests schreven, werden we overspoeld met positieve reacties. En dat is terecht, want het is een geweldig project. Het is dan ook niet voor niets dat dit project ook een plek verdiende op Duurzame Dinsdag.

Tiny Forest van IVN natuureducatie is een dichtbegroeid, inheems minibos zo groot als een tennisbaan. Niet alleen een paradijs voor insecten, vlinders en vogels. Maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene, gezonde plek. Tot nu toe zijn er al 250 van deze minibossen aangelegd in buurten, tuinen, op schoolpleinen en bedrijventerreinen.

Peel Natuurdorpen, Zeeland (NB)

Het Peel Natuurdorpen project draait om landschapslandbouw. Boeren leggen nieuwe natuur aan op landbouwgrond. Daarin komen tiny houses, verscholen tussen bomen. Landschap vormt zo het nieuwe verdienmodel voor de boeren. We interviewden de initiatiefnemers voor ons e-magazine Anders Wonen.

Bijen CAO, Zoetermeer

Bee in Balance en de Vakbond voor dieren hebben de eerste bijen CAO ter wereld geschreven. Het doel is om de bij een stem te geven. De bij is een belangrijk partner in het borgen van continuïteit van onze voedselvoorziening. In de CAO zijn onder andere afspraken vastgelegd over de huisvesting, de arbeidsomstandigheden en de beloning die de bijen voor hun werk ontvangen.

Drystack, Haarlem

Bouwen met legoblokjes zonder dat je cement hoeft te gebruiken. Drystack ontwikkelde een systeem waardoor het bouwen van een woning of bedrijf bijna twee keer zo snel gaat als normaal. De bakstenen met gaten worden opgestapeld met een kliksysteem. Dit betekent minder CO2-uitstoot en het is een oplossing voor het groeiend tekort aan vaklui. Dit soort initiatieven geven hoop op Duurzame Dinsdag.

IoT Wasmachinefilter, Boxtel

Per wasbeurt komen er 10 tot 20 miljoen microvezels via onze wasmachines in het oppervlaktewater terecht. Het resultaat is veel zieke en dode dieren, een beschadigd ecosysteem en plastic deeltjes in ons eten en drinken. De IoT microplasticsfilter is een filter op je wasmachine die voorkomt dat het plastic in het water terechtkomt.

Spaak hydrogel kompres, Amsterdam

Spaak Circular Solutions ontwikkelde een hydrogel kompres uit plantaardige reststromen. Het vochtregulerende kompres kan worden ingezet voor (brand)wonden en voor cosmetische doeleinden.

Energiedamwand Nederland, Amsterdam

Veel kadeconstructies in ons land zijn aan vervanging toe. Met de Energiedamwand krijgen deze kadeconstructies een extra duurzame functie. De Energiedamwand onttrekt energie aan het oppervlaktewater en de ondergrond. Die energie kan weer ingezet worden voor het koelen en verwarmen van gebouwen in de buurt.

Flatmate, Maarssen

De Flatmate van Sanura maakt het mogelijk om duurzamer te douchen. Je kunt hem aansluiten op elke standaard douchekraan en je bespaart dertig procent energie. Ook handig in huurhuizen want je kunt het systeem gewoon meenemen naar een eventuele nieuwe woning.

Coöperatie Goed, Groningen

Coöperatie Goed is een burgerbeweging met de missie om groene stroom op te wekken en te delen. De opbrengsten van de projecten worden uitgedeeld aan maatschappelijke doelen, zoals energiearmoede, cultuur en sport.

De Duurzame Dinsdag prijs wordt uitgereikt aan een initiatief wat zich richt op meerdere aspecten van Duurzaamheid. De genomineerden zijn…:

Hydraloop Leeuwarden

Hydraloop ontwikkelde een recyclesysteem voor bad-, douche- en wasmachinewater. Dit water kan dan worden hergebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de tuin. Hierdoor krijgt water een tweede leven.

Erfdelen, Diepenveen

Wonen in een woongroep op een voormalig boerenerf. Dat is het concept van Erfdelen. Ontstaan aan de keukentafel en inmiddels hebben zich al 2500 belangstellenden gemeld. De pionierende Erfdelers delen graag hun ervaring en die van deskundigen met andere belangstellenden.

Erfdelen Doesburg zoekt nog een bewoner: je kan nog tot 15 september reageren.

KlimaatGesprekken, Haarlem

KlimaatGesprekken werkt vanuit het inzicht dat de klimaatcrisis structurele gedrags- en systeemverandering vraagt. Sinds 2016 zijn er bijna 400 klimaatcoaches opgeleid, die vaak betaald of onbetaald bijdragen aan de klimaattransitie.

De winnaars van de Duurzame Dinsdag prijs dit jaar waren: Klimaatgesprekken, Onze Markt, Drystack Tiny Forest, Rechten voor de Natuur en Flatmate.

Over de schrijver