Duurzame Dinsdag viert haar 15-jarige jubileum

Duurzame Dinsdag. Foto: Kevin Dooley, Flickr
Foto: Kevin Dooley, Flickr
Vandaag is het Duurzame Dinsdag. De eerste dinsdag van september is van oudsher gereserveerd voor een klein duurzaam feestje. Vandaag is al weer de 15e editie.
Ook dit jaar zal een Duurzame Troonrede gehouden worden, wederom door Marjan Minnesma van Urgenda. In de Duurzame Dinsdag troonrede zal zij naar verwachting een kritisch geluid laten horen, omdat “urgente actie niet zichtbaar en er meer nodig is voor een vitale economie die toegerust is voor de veranderingen die onvermijdelijk en snel op ons afkomen.” Verder zal onze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk “duurzame lintjes” opspelden bij mensen die zich in het bijzonder hebben ingezet voor een groene en eerlijkere samenleving. Bovendien wordt vandaag bekend welk duurzaam initiatief een duurzame prijs krijgt.
Traditiegetrouw worden ook duurzame ideeën gepresenteerd worden aan de regering. De oogst van deze Duurzame Dinsdag bestaat uit maar liefst 350 rijpe en groene ideeën en initiatieven. Je kunt ze hier allemaal bekijken.

Onze persoonlijke favorieten onder de duurzame ideeën

Uit de 350 ideeën selecteerden we 3 initiatieven die bij ons persoonlijk favoriet waren.
Plastic tasjes vrij
“Consumenten nemen hun eigen tas mee bij het winkelen en zeggen NEE tegen de plastic tas. Voor de winkeliers is er een stappenplan. 1. Winkeliers doen mee aan de bewustwordingscampagne met de flyers op de toonbank en de poster voor de etalage. 2. Ze geven een stempel aan klanten die hun eigen tas meenemen, waarmee die ergens voor kunnen sparen. 3. Vervolgens stoppen ze met plastic tasjes uitgeven en geven ze eventueel een eigen, herbruikbare tas uit die ze voor de kostprijs verkopen. Dit geld besparende stappenplan kan ook in een keer worden uitgevoerd.”
Waarom favoriet? Omdat plastic de wereld verziekt, en het afval een groot probleem vormt. Plastic tasjes worden al in verschillende landen ter wereld verboden, en het wordt hoog tijd dat we ook in Nederland van onze verslaving afkomen. Hier vind je overigens 39 tips om plasticvrij te leven.
iKringloop app
“In drie stappen kunnen gebruikers overtollige of overbodige spullen aanmelden, deze delen met geïnteresseerden en thuis laten ophalen door buurtgenoten. Zodra een gebruiker iets plaatst op de app krijgen kringloopwinkels in de buurt een melding. Zo kunnen buurtgenoten en kringloopwinkels spullen komen ophalen. De kans dat gebruikers snel en duurzaam van hun spullen afkomen neemt op deze manier toe. Zo blijft de straat schoon en helpen gebruikers elkaar met gratis spullen.”
Waarom favoriet? Het is een sympathieke app. Het is nog onduidelijk of de app voldoende massa kan verzamelen om echt te werken, maar we vinden het een goed idee dat delen en recycling in één app gecombineerd wordt.
Provinciale energiecoöperaties en / of pv-privé projecten
“Wij zijn de enige provinciale objectieve energie coöperatie die voor onze leden het beste naar boven willen halen op het gebied van energie en duurzaamheid. Wij stellen burgers in staat te investeren in een zonnepaneel wat ergens in Almere op een bedrijfspand staat om o.a zo hun bijdrage te leveren aan duurzaamheid, indien zij niet zelf kunnen investeren.”
Waarom favoriet? Het is een beetje onduidelijk over welk initiatief dit gaat, maar energiecoöperaties als deze zijn wel nodig. Er moeten miljarden euro’s worden geïnvesteerd in de energietransitie. Goede investeringsconstructies waarbij burgers, overheden en bedrijven samenwerken zijn hard nodig. Bovendien willen burgers graag hun geld in duurzame energie investeren — je geld op de bank laten staan heeft gezien de lage rentes weinig nut.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Energieanalist: “Omslagpunt is bereikt, steenkolentijdperk is voorbij”
Plankgas: documentaire over oer-Hollandse brandstof die niemand kent
Bekijk hier alle ideeën die verzameld zijn

Over de schrijver

2 reacties op “Duurzame Dinsdag viert haar 15-jarige jubileum”

  1. Pingback: Duurzame Dinsdag presenteert weer koffertje goede ideeën » hetkanWel.nl

  2. Pingback: Inleveren ideeën voor Duurzame Dinsdag sluit 1 juni » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.