Innovaties in duurzame energie: hoe staat het er eigenlijk voor?

Zo’n dertig jaar geleden draaide duurzame energie nog om een paar zonnepanelen op een dak en enkele windmolens in de polder. Dit is gelukkig nu wel anders. Door de urgentie voor een beter klimaat, uitgeputte fossiele brandstoffen, technologische doorbraken en stimulerend overheidsbeleid – is het energielandschap flink in beweging. Wat zijn de nieuwste innovaties en wat betekent dat voor jou of je bedrijf?

Van flexibele zonnepanelen tot energie-deelbuurten

Van losse zonnepanelen naar een grootschalig zonnepark met duizenden panelen, maar ook innovatieve toepassingen. Denk aan flexibele zonnepanelen die je op elk soort dak en zelfs op ramen kunt plaatsen. Of panelen die esthetisch zijn en geen storende reflectie hebben. Ook zien we steeds vaker parkeerterreinen met geïntegreerde zonnepanelen. Niet alleen wekt zo’n installatie energie op, maar je kunt ook je stekkerauto direct opladen terwijl die in de schaduw staat.

Bedrijven kunnen investeren in een eigen zonnepark op onrendabele grond of meedoen aan gezamenlijke energieprojecten. Ook kan een woonwijk samen investeren in een collectief zonnestroomproject op bijvoorbeeld braakliggend terrein. Win, win: lagere energiekosten voor de hele omgeving én een schoner milieu.

Overigens geldt dit niet alleen voor zonneparken, ook worden in de polders en op zee steeds modernere en efficiëntere windturbines gebouwd.

Slim energie opslaan en delen

Door groei van duurzame energiebronnen en overbelasting van het elektriciteitsnetwerk neemt de vraag naar grootschalige batterijopslag steeds meer toe. Energie uit zon of wind blijft altijd onvoorspelbaar en slimme oplossingen zorgen voor een goede balans tussen vraag en aanbod. Door elektriciteitsopslag kunnen bedrijven hun eigen opgewekte stroom gebruiken in plaats van deze (duurder) van het net te halen op piekmomenten. Ook komen er steeds meer milieuvriendelijke en efficiënte thuisbatterijen waarmee je ook thuis energie kunt opslaan en minder afhankelijk bent van je leverancier.

De slimste modellen batterijen kunnen laden wanneer de stroom goedkoop of overvloedig is en ontladen wanneer je het nodig hebt. Dit is vooral handig als je een dynamisch energiecontract hebt. Sommige batterijen kunnen zelfs samenwerken met het elektriciteitsnet en stroom terugleveren wanneer de vraag groot is. Dit worden ‘smart grids’ genoemd en kan op termijn veel geld opleveren..

De kracht van waterstof

Waterstof wordt steeds meer gezien als de energiedrager van de toekomst. Overtollige groene energie kan worden gebruikt om water via elektrolyse om te zetten in waterstof, die vervolgens weer als energiebron gebruikt kan worden. Door dit fascinerende proces is waterstof een goede opslagoptie voor bedrijven of thuis. Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan systemen waar waterstof een rol speelt voor verwarming en thuisbatterijen. Hierdoor worden we minder afhankelijk van de wisselvalligheid van zon en wind.

Het zou ook maar eens zo kunnen zijn dat, door verdere technologische ontwikkelingen en investeringen, de rol van waterstof steeds groter wordt in vervoermiddelen.

Van organisch afval naar energie

Biomassa is het organische materiaal dat uit planten, hout, landbouwafval en mest bestaat en als energiebron gebruikt kan worden. Door dit materiaal te verbranden, vergisten of vergassen, worden warmte, elektriciteit of biobrandstoffen gemaakt. Vooral in de landbouw en industrie, maar ook voor gemeenten is dit een interessante manier om organisch afval om te zetten in warmte of energie. Ook worden biobrandstoffen steeds vaker gebruikt voor transport, vooral in sectoren waar elektrificatie nog lastig is, zoals in de luchtvaart en scheepvaart. Voor grote vrijstaande huizen is het steeds interessanter om de hr-ketel op gas te vervangen voor een biomassaketel.

Gebruik van aardwarmte

Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, maakt gebruik van de warmte die diep in de aarde zit. Deze warmte is altijd beschikbaar en kan gebruikt worden voor het verwarmen van woningen en zelfs voor de opwekking van elektriciteit. Ook deze manier van groene energie is sterk in beweging met nieuwe projecten. Aardwarmte is interessant voor industrieën die constante warmte nodig hebben. Daarnaast zijn er steeds meer aantrekkelijke subsidieregelingen die de overstap naar geothermie financieel interessant maken.

Voor woningen kan aardwarmte zorgen voor een comfortabele en stabiele verwarming, ongeacht de buitentemperaturen. Warmtepompen die gebruikmaken van de warmte uit de aarde zorgen voor een efficiënte verwarming en zelfs koeling van je woning.

Door deze ontwikkelingen wordt duurzame energie steeds slimmer, efficiënter en toegankelijker. Voor bedrijven biedt dit vooral mogelijkheden om kosten te besparen en energie te delen, terwijl huishoudens steeds meer regie krijgen over hun eigen stroomvoorziening. Samen zorgen we voor een definitieve verandering in groene energie!

Over de schrijver