De dagen worden steeds kouder en de pepernoten liggen alweer in het winkelschap. Jup, voor je het weet is het tijd om Sinterklaaslootjes te trekken, je foute kersttrui uit de kast te halen en de Nieuwjaarsborrel te plannen. Wanneer je op tijd begint met de voorbereiding voor de feestelijke decemberdagen, scheelt je dat straks een hoop stress. “Dreaming of a green Christmas”? Wij geven je verderop inspiratie met 6 tips voor duurzame feestdagen.
Ben jij binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de kerstpakketten dit jaar? Hoe eerder je erbij bent, des te groter de keus. Er zijn diverse mogelijkheden bij het kiezen van een duurzaam kerstpakket. Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten met fair trade producten of kerstpakketten met biologische etenswaren. Verschillende bedrijven zoals Company of Gifts en Kerstpakket Online bieden een divers assortiment duurzame kerstpakketten. Deze bedrijven leggen een sterke focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen.
1. Ecofriendly cadeaus als milieuvriendelijk gebaar
Het meest ecofriendly cadeau is natuurlijk geen cadeau. Helemaal in een tijd waarin we juist willen consuminderen en je eigenlijk al genoeg geurtjes, handschoenen of sokken hebt. Denk bijvoorbeeld aan het steunen van een goed doel, dit past perfect bij de kerstgedachte en dus duurzame feestdagen. Of ook leuk; afspreken dat je met Sinterklaas iets van jezelf geeft. Iedereen heeft wel iets liggen dat eigenlijk niet meer gebruikt wordt, maar waarmee je een ander wel weer blij maakt. Surprises? Waarom niet een geüpcyclede variant van afval. Voor de kerstcadeaus kun je nu alvast gerecycled pakpapier verzamelen zoals van oude kleding, tijdschriften, zijdepapier uit schoenendozen, een stuk oud behang of landkaarten.
Ook wanneer het aankomt op duurzame kerstpakketten, mag bij duurzame feestdagen de verpakking niet vergeten worden. Hoe? Volgens de experts van Kerstpakket Online in ieder geval door het minimaliseren van plastic en waar mogelijk te kiezen voor biologisch afbreekbare en gerecyclede verpakkingen.
2. Duurzame feestdagen met milieuvriendelijke versiering
Winkeliers en webshops doen elk jaar weer erg hun best om je te verleiden met nieuwe versiering. Vraag jezelf ten eerste af of je dit echt nodig hebt. En zo ja, kun je deze ook zelf maken? Dit is tegelijk een leuke bezigheid tijdens de donkere dagen. Op websites zoals Pinterest vind je superleuke ideeën voor het maken van je eigen feestelijke decoratie of het pimpen van de items die je nu hebt. Hiervoor kun je heel mooi natuurlijke materialen gebruiken zoals dennenappels, kastanjes, gedroogde bessen of takjes groen.
3. Gezelligheid met besparende verlichting
Eerlijk is eerlijk, wat zijn de feestdagen zonder gezellige verlichting? Gelukkig bestaan de meeste soorten (kerst)verlichting tegenwoordig uit LED. Dit is dan ook de meest milieuvriendelijke keuze. Duurzame verlichting zegt niet alleen iets over het soort, ook over de kwaliteit. Hoe langer deze mee gaat, des te beter het is. Is er toch een lichtje kapot, vervang dan alleen deze en gooi niet meteen het geheel weg. Vergeet vooral de feestverlichting niet op tijd uit te zetten. Om het jezelf makkelijk te maken kun je hiervoor een timer gebruiken.
4. Duurzame kerstpakketten voor je relaties
Een mooie ontwikkeling; kerstpakketten experts zien een opkomende trend in cadeaupakketten die rekening houden met milieu & maatschappij. “We zien een groeiende vraag naar duurzame kerstpakketten”, vertelt een expert van Company of Gifts. Het gaat dan niet alleen om de cadeaus in het pakket zelf, maar ook om hoe het kerstpakket is samengesteld. Zo zijn er meer en meer zero-waste opties beschikbaar, evenals fair trade en eco kerstpakketten.
“Bovendien maken we gebruik van zoveel mogelijk lokale producten om onze CO2-uitstoot te verminderen”, voegt een woordvoerder van Kerstpakket Online toe. Wanneer je voor de zware taak staat kerstpakketten voor de werknemers te regelen of wanneer je je eigen kerstpakket kunt kiezen, zijn dit mooie en verantwoorde voorbeelden.
5. Wel of geen echte kerstboom?
De eeuwige discussie, wat is beter voor het milieu, een echte of nep kerstboom? Het juiste antwoord blijft lastig. Dit hangt met name af van hoe de echte boom gekweekt en vervoerd wordt, of hoe lang de nepboom meegaat. Zorg in ieder geval dat de boom aan het einde van de levensduur op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd. Bij een echte den kies je het beste voor een kleine boom, met kluit, die je na de feestdagen weer kunt herplanten of composteren. Nog beter, versier een kamerplant of houd het bij een mooie kersttak.
6. Een Zero Waste diner
Last, maar zeker niet least; veel milieu-impact rondom de feestdagen ontstaat door het verspillen van voedsel. Milieuonvriendelijk, en tegelijk een bizar idee aangezien er ook nog zoveel gezinnen zijn die moeite hebben de feesttafel vol te krijgen. Het geeft dus extra veel voldoening om voedselverspilling tijdens de feestdagen tegen te gaan. Koop zoveel mogelijk onverpakte verse en seizoensproducten. Bij voorkeur vegan en biologisch. Denk van tevoren goed na over hoeveel je nodig hebt. Wanneer je een paar gasten hebt, hoef je echt niet voor een heel weeshuis in te kopen. Houd je toch voedsel over, geef het weg of maak er ‘leftovers’ van.
Op naar fijne en duurzame feestdagen!