Duurzame Huizen Route: gluren bij je duurzame buren

Stel je wilt je huis verduurzamen, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Dan ben je niet de enige, maar de Duurzame Huizen Route biedt uitkomst. De organisatie vond ruim 200 huiseigenaren en huurders uit alle delen van Nederland bereid om in november en december via een video-verbinding uitleg te geven over de duurzame maatregelen in hun woning. Zo kun je ervaringen delen en krijg je ideeën van anderen.

Je woning verduurzamen

Sinds we massaal thuiswerken, zijn steeds meer mensen zich bewust van de stappen die ze nog kunnen zetten om hun woning te verduurzamen. Kan de isolatie van je vloer of dak beter? Gebruik je ineens heel veel stroom en denk je over de aanschaf van zonnepanelen op je dak, of is het nu de tijd voor de aanschaf van een warmtepomp? En hoe houd je dat betaalbaar? Met een aanvullende lening binnen je huidige hypotheek, een duurzame hypotheek, of een subsidieregeling? Er komt zo veel bij kijken. Alleen met het vergelijken van de hypotheekrentes en de subsidieregelingen kom je er niet.

Ervaringen delen en vragen stellen

De Duurzame Huizen Route kan een enorme stimulans zijn, omdat je daadwerkelijk hoort hoe het proces van verduurzamen in de praktijk gaat. Tijdens video-ontmoetingen met huiseigenaren en huurders, die hun verduurzaming laten zien, kun je al je vragen stellen.

Dezelfde woonsituatie

De maatregelen van de deelnemers variëren van goede (na)isolatie, een warmtepomp, HR++-glas tot een volledig aardgasvrij huis met hergebruik van regenwater. Het mooie aan deze opzet, is dat je in gesprek kunt gaan met mensen die in hetzelfde soort huis wonen als jij. Het is namelijk nogal een verschil of je in een moderne nieuwbouwwoning woont, of in een monumentaal pand. En door de video-verbinding hoef je daar ook niet (ver) voor te reizen. Dat is dan weer een voordeel.

Platform Duurzame Huizen Route

Wil je niet meedoen aan de Duurzame Huizen Route, maar wel informatie, dan kun je het hele jaar terecht op het platform Duurzame Huizen Route. Daar delen huiseigenaren het hun ervaring met alle duurzame maatregelen die je maar kunt bedenken.

Inschrijven

Inschrijven voor een online bezoek kan via www.duurzamehuizenroute.nl. Er is plek voor 6 tot 8 bezoekers per ontmoeting. De lijst met te bezoeken woningen wordt in de loop van de weken voortdurend aangevuld. Iedereen die duurzame stappen heeft gezet en dat wil laten zien, kan ook zijn woning aanmelden op de Duurzame Huizen Route.

Over de schrijver