Duurzame mode voor mannen

Wil jij ook graag je ecologische voetafdruk verkleinen door minder te kopen en je kleding langer te dragen? Het vinden van echt goede duurzame kleding lijkt voor mannen soms nog moeilijk, maar is dat zeker niet. Er zijn veel verschillende merken, zoals bijvoorbeeld Twinlife mode, die het je gemakkelijk maken. Deze modelijn van Nederlandse bodem probeert namelijk bewust hun kleding duurzamer te produceren.

Tweedehands items

Laten we wel wezen, soms wil je gewoon iets nieuws aanschaffen. Dat geldt voor vrouwen en voor mannen. Een nieuwe trui, sportief jack of een tof overhemd bijvoorbeeld. Het is voor mannen niet altijd gemakkelijk om mooie tweedehands kleding te kopen. Ook niet via internet of in een Kringloopwinkel. Er is gewoonweg weinig te vinden – of het is meteen erg gedateerd. Toch kun je oud en nieuw gemakkelijk met elkaar combineren. En dat geldt ook voor wat je in je kledingkast hebt hangen. Door net even een andere combinatie te maken tussen een gebruikt en een nieuw kledingitem kom jij gewoon weer als het heertje voor de dag. Maar is tweedehands shoppen dan helemaal onmogelijk?

Parels achterin de kast

Natuurlijk niet. Bovendien is duurzaam leven als het om je kledingkast gaat niet zo moeilijk. Het is goed om niet zomaar alles te kopen en dan niet te dragen. Maak bewuste keuzes en ga nog eens kritisch door je eigen garderobe heen. Of die van je vader of oom. Misschien hangen daar wel tweedehands pareltjes in die zij niet meer dragen. Door kleding met elkaar te delen en uit te wisselen, draag je steeds iets anders en ben je duurzaam bezig. Kleding verkopen die je niet meer draagt is daarom ook een goed idee. O en die leren riem die je nog in de kast hebt hangen? Die is altijd trendy en laat zich graag combineren met mooie jeans.

Minder wassen = duurzaam wassen

Jeans hoef je in principe niet te wassen. Maar ook je T-shirts, truien en vesten hoeven niet iedere keer in de was. Wassen kost veel geld en is belastend op het milieu. Waarom hang je je kleding niet wat vaker uit in de wind? Nare geurtjes vliegen er zo vandoor en de volgende dag draag jij dat overhemd of je favoriete trui gewoon nog een keer.

Nieuwe, duurzame outfit

De basis voor bijna iedere outfit van de man is de spijkerbroek. Je mag best investeren in een goede jeans, want die gaat heel lang mee. Bovendien hoef je deze helemaal niet te wassen – behalve als hij echt heel vies is natuurlijk. Dat scheelt weer veel water en dus verspilling. Kijk bij de aanschaf van je nieuwe jeans goed naar de materialen die zijn gebruikt. Twinlife bijvoorbeeld gebruikt katoen met het Organic Content Standard en Global Organic Textile Standard keurmerken. Dit is biologisch geteeld katoen, wat ook weer wordt gecombineerd met gerecycled katoengaren. Dit laatste zorgt ervoor dat er dus minder pesticiden en water nodig zijn voor het verbouwen en reinigen van het katoen. En het helpt de afvalberg tegen te gaan. Zo een goede jeans kun je met gemak combineren met je garderobe, van T-shirt tot overhemd.

Let op gerecycled plastic

Twinlife maakt ook gebruik van gerecycled plastic om weer een duurzaam polyester van te maken. Het recycle proces zorgt ervoor dat er minder water en CO2 komt kijken bij het fabriceren van de synthetische vezels. Twinlife zorgt ervoor dat je deze kleding op lagere temperaturen gemakkelijk kan wassen – om zo het vrijkomen van microplastics zoveel mogelijk te voorkomen. En als je het draagt voel je er niets van. Klik hier als je daar eigenlijk meer over wil weten of nieuwsgierig bent geworden naar deze collectie van Nederlandse bodem.

Over de schrijver