Dit platform helpt je bij het vinden van duurzame mode

Na onze kleding challenge #haalallesuitjekast kwam ik tot de ontdekking dat ik 27 dagen elke dag iets anders aan kan met wat ik al heb. We schreven ook al eens dat je met een capsule wardrobe  37 items tot 80 outfits kan combineren. Ik heb even snel geteld: ik draag 54 items in die 27 dagen (schoenen niet meegerekend). Kortom: ik heb niet bepaald nieuwe kleding nodig, maar toch werd ik warm van het nieuws over het nieuwe platform Renoon, waarmee het online shoppen van duurzame mode ‘appeltje eitje’ wordt, zoals Anne-Ro Klevant Groen van Fashion for Good schreef in Vogue

Filters in 5 categorieën

Het werkt eigenlijk heel simpel. Je download de app en beantwoordt een paar vragen over wat je belangrijk vindt aan duurzame kleding. Op die manier stel je filters in voor je toekomstige zoekopdrachten. Het platform werkt met vijf categorieën: milieu, menselijk welzijn, diervriendelijkheid, innovatie & technologie en moderne consumptie. Bij elke categorie kan je aangeven wat je belangrijk vindt. Denk aan thema’s als ‘save the ocean’ (milieu), ‘women empowerment’ (menselijk welzijn), ‘vegan’ (diervriendelijkheid), ‘materials of the future'(innovatie & technologie) en ‘thrifting’ (moderne consumptie).

Nieuw, maar ook tweedehands

Op Renoon vind je duurzame kleding van 200 verschillende merken. En dat zijn dus niet alleen nieuwe duurzame items, maar ook tweedehands,  made-to-order en te leen en modulaire opties. Iets nieuws kopen is hier dus een optie in plaats van de standaard.

“We wilden voor het publiek de makkelijkste en slimste manier op poten zetten om op de best mogelijke manier duurzame opties te vinden,” zei medeoprichter Iris Skrami  tijdens de perslancering. Ze kwam op het idee voor het platform toen ze zelf op zoek was naar een duurzaam geproduceerde jurk (in de tijd dat we nog naar feestjes konden), maar dat online niet zo makkelijk kon vinden. Natuurlijk: je kan eindeloos browsen op tweedehands sites als The Next Closet en Vestiaire Collective. Of kijken op duurzame platforms als CeCe Project. Of bij de bekende online shops selecteren op duurzame items (dat kan tegenwoordig steeds vaker). Maar hoe handig is het om dat allemaal samen te brengen op één platform?

De site is gekoppeld aan allerlei duurzaamheidscertificaten en geeft achtergrondinformatie bij de producten. Zo kan je precies lezen wat de gebruikte materialen zijn, de productiemethoden en de verpakkingsmaterialen. En juist daarom zijn de mensen uit de top van de mode-industrie zo enthousiast over Renoon. Het stelt consumenten in staat om verder te kijken dan de duurzaamheidsclaims van de bedrijven zelf.

 

Duurzame mode shoppen

Helaas kan je Renoon nu alleen nog maar gebruiken op uitnodiging, omdat ze klanten mondjesmaat willen toelaten, zodat alles goed gaat. Maar je kan wel alvast een profiel aanmaken en dan krijg je je uitnodiging t.z.t. via de mail. In de tussentijd is Good on You een goede app om de duurzaamheid van jouw favorieten kledingmerken op te checken. Ook kan je Fairify als browserextensie installeren. Als je online shopt, klik je op de extensie rechts bovenin je toolbar en dan krijg je direct informatie over de duurzaamheid van het merk wat je aan het bekijken bent. Én je krijgt suggesties voor alternatieven te zien.

Waar let jij op als je duurzame mode koopt? Moet het bijvoorbeeld vegan zijn of van biologische materialen gemaakt zijn? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen. 

Over de schrijver