Duurzame modemerken: van spijkerbroeken tot sneakers

Laten we eerlijk zijn: het beste wat je voor het milieu kan doen, is niet zoveel kleding kopen. Want zeg nou eerlijk: hebben we echt 46 nieuwe kledingstukken per jaar nodig als we alles gemiddeld maar zeven keer dragen? Nee dus. We kopen kleding vaak gedachteloos, omdat het goedkoop is en meer toch altijd nog beter lijkt te zijn. Wat we niet meer dragen gooien we weg, terwijl van al dat textiel maar 1% wordt gerecycled. De rest verdwijnt op de vuilstortplaats. Tweedehands, ruilen of duurzame modemerken kopen, helpt al. 

Tweedehands is beter

Helemaal geen kleding meer kopen, lijkt voor de meesten van ons (ondergetekende incluis) godsonmogelijk. Onze hersenen zijn zo ontwikkeld, dat we het genot dat nieuwe kleding belooft te brengen, meteen willen pakken. De spotgoedkope prijzen, maken ons verslaafd aan kopen en we zijn snel verveeld met wat er al in onze kast hangt. Het beste dat je dan kan doen, is natuurlijk tweedehands kopen (of ruilen, ook heel duurzaam). Deze ‘preloved’ kleding, zoals dat zo mooi heet, bestaat namelijk al. De ecologische voetprint is al gemaakt. Door de kledingstukken langer te dragen (door een tweede of derde persoon) vergroot je de duurzaamheid. Easy.

Duurzame modemerken

Toch is het natuurlijk niet helemaal zo makkelijk als het lijkt. Het vinden van de juiste tweedehands kleding vraagt om de nodige creativiteit en geduld. Want je moet het doen met het aanbod dat er is en dat zal lang niet altijd jouw smaak zijn. Als je om die reden dus toch op zoek gaat naar nieuwe kleding, zorg er dan voor dat je kleding van duurzame modemerken koopt. Om het je makkelijker te maken, hebben we een lijst met winkels per stad gemaakt waar je deze duurzame merken kan vinden. De app Good on You helpt ook om te checken hoe duurzaam jouw favoriete merk is. En we hebben een aantal toppers voor je op een rijtje gezet:

Spijkerbroek

De spijkerbroek ontstond al halverwege de 19e eeuw, maar kwam pas 100 jaar later naar Nederland. Toen waren het vooral de mannen, die spijkerbroeken droegen. Inmiddels is heel Nederland kampioen spijkerbroeken dragen (we hebben er gemiddeld 5,4 in de kast liggen). Amsterdam is met de meeste jeansbedrijven per vierkante kilometer de denim hoofdstad van Europa. Ook duurzame merken worden goed vertegenwoordigd in ons jeansland. We hebben 5 duurzame jeans voor je op een rij gezet.

Duurzame Modemerken
Foto: Mudjeans

Wintertrui

Truien zijn vooral in de koude wintermaanden je beste vriend. In december hebben we Foute Kersttruiendag en in februari hebben we Warme Truiendag. Toch is helpt het dragen van een warme trui vooral in de herfst. Tot die conclusie kwam Kees van der Linden, onderzoeker bouwfysica aan de TU Delft, een aantal jaar geleden in de Volkskrant. Als de buitentemperatuur nog niet al te laag is, kan je binnen met een beetje warme trui de thermostaat best op 17 of 18 graden zetten. Zolang je handen en neus niet koud zijn, is dat vrij comfortabel. Mocht je nou een tekort hebben aan warme truien, dan hebben we hier een lijst met 10 duurzame truien

Winterjas

De meeste van ons hebben meerdere winterjassen in onze kast hangen, simpelweg omdat niet alles overal bij past. Zo trek je voor een lange strandwandeling over het algemeen een andere jas aan dan naar dat poepchique event van je werk. We hebben een aantal opties voor vegan winterjassen voor je op een rij gezet. Mocht je nou uitgekeken zijn op je oude winterjas: google dan even goed voordat je hem achteloos in de container gooit. Er zijn verschillende instanties, die kleren inzamelen voor vluchtelingen, daklozen en minderbedeelden en winterjassen zijn ook dit jaar weer erg hard nodig! Kijk bijvoorbeeld naar dit initiatieven in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht of Amsterdam.

Duurzame Modemerken

Regenkleding

Vroeger was regenkleding niet meer dan een noodzakelijk kwaad. Als het even kon, trok je het niet aan of trok je het op de plek van bestemming in ieder geval zo snel mogelijk weer uit om het te verstoppen. Maar de laatste jaren is er ineens hippe regenkleding, die je ook prima kan dragen op dagen dat het eigenlijk helemaal niet regent. Omdat je ook dan het liefst zo duurzaam mogelijk door de wereld spettert, hebben we een lijst met duurzame regenkleding voor je gemaakt.

Vegan sneakers

Diamonds are a girl’s best friend zeggen ze, maar eigenlijk zijn schoenen dat natuurlijk. We hebben gemiddeld 23 paar in de kast staan (ga maar even tellen of je daar boven of onder zit en laat het ons weten ????). De verklaringen voor die liefde lopen enigszins uiteen. Volgens Stefan Lievens, hoogleraar psychologie aan de UGent, willen vrouwen vooral indruk maken met hun schoenen. Schoenen zijn duur en daarom statusverhogend. Een andere verklaring, is dat schoenen altijd passen. Als de rest van je kleding wat strakker gaat zitten omdat je wat pondjes bent aangekomen, blijven je schoenen je beste vriend. Nederlandse vrouwen houden het meest van enkellaarsjes en gympen, daarom hebben we een aantal vegan sneakers voor je op een rij gezet. Hier vind je een overzicht met andere vegan schoenen.

Alternatieven Voor Leer
Veja

Tas

Naast schoenen zijn tassen toch wel het favoriete verzamelobject van vrouwen. We hebben er gemiddeld 6. Dat komt meer in de buurt van onze spijkerbroekverzameling dan die van onze schoenen, maar toch: 6 tassen is best veel. We blijven onze tas wel heel lang gebruiken, want gemiddeld kopen we één keer of minder een nieuwe tas. Stel dat het weer tijd is voor een nieuwe tas, dan hebben we hier een lijst met duurzame exemplaren.

Zonnebrillen

Er zijn mensen, die zonnebrillen verzamelen. Die zonnebrillen moeten er natuurlijk cool uitzien en bij de vorm van jouw hoofd passen, maar ze moeten vooral ook jouw ogen beschermen tegen UV-straling. Ultraviolet straling is namelijk niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je ogen. Hoe minder UV er door de lens komt, hoe beter. Daarnaast wil je natuurlijk ook nog een keer een zonnebril, die duurzaam is. We hebben een aantal zonnebrillen voor  je op een rij gezet.

Mis jij nog een lijstje met duurzame modemerken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en we gaan voor je aan de slag. 

Over de schrijver

1 reactie op “Duurzame modemerken: van spijkerbroeken tot sneakers”

Reacties zijn uitgeschakeld.