Koffie to go? Ga voor deze 4 soorten duurzame mok

Koffie drinken uit een kartonnen of plastic beker? Dat is (bijna) helemaal verleden tijd. Steeds vaker kiezen treinreizigers er bijvoorbeeld voor om een eigen duurzame mok mee te nemen wanneer ze een warm drankje kopen op het station

Dat is niet alleen het geval voor de korting die je krijgt wanneer je je eigen mok meeneemt, maar ook juist om een steentje bij te dragen aan een betere wereld met minder afval. Laat daarom een of twee mokken bedrukken, neem hem onderweg naar werk én shine ermee bij het koffiezetapparaat op de werkvloer. In dit artikel geven we je 4 tips voor duurzame mokken die je hiervoor kunt gebruiken.

1. Kies voor gerecycled staal (RVS) als koffiemok

Er wordt al jaren gebruik gemaakt van staal en metaal voor het maken van thermosflessen en stevige mokken. Het voordeel van dit materiaal is dat je er jaren mee kunt doen waardoor het erg duurzaam is. Tegenwoordig bestaan er zelfs mokken en flessen van gerecycled staal, zoals de Tumbler koffiebeker van het merk Retulp. 

Deze mok beschikt alleen over een klein beetje plastic in de dop; verder is de mok gemaakt van gerecycled roestvrijstaal waardoor je er jaren van kunt genieten. Koop je een thermosbeker van Retulp dan doneert het bedrijf maar liefst 1000x de inhoud van de fles aan schoon drinkwater in diverse ontwikkelingslanden.

2. Mok gemaakt van duurzaam bamboe

Kies je voor een mooie beker gemaakt van bamboe dan zit je over het algemeen goed wat betreft duurzaamheid. Bamboe groeit namelijk ontzettend snel, er zijn geen pesticiden nodig omdat bamboe van nature beschikt over een stofje tegen insecten en schimmels én de plant produceert zo’n 30% meer zuurstof dan andere bomen. 

Let er bij je zoektocht of aankoop goed op dat de beker volledig gemaakt is van bamboe. Een goed voorbeeld is de Ecoffee Cup, een beker gemaakt van mais en bamboe met een deksel van latexvrije siliconen én: volledig recyclebaar. Tip: bij Promofit kun je mokken van bamboe laten bedrukken voor een persoonlijke touch.

2. Ga voor een kartonnen duurzame mok

Wat ook niet mag ontbreken in deze lijst is een mok gemaakt van duurzaam karton en PLA. Dergelijke mokken zijn eenvoudig te bedrukken en bijvoorbeeld ook erg leuk en groen om op de werkvloer te gebruiken als herbruikbare bekers. PLA is een biologisch afbreekbaar plastic dat veel beter is voor het milieu dan standaard plastic.

Dit materiaal wordt gemaakt van de bladresten van bieten, suikerriet en mais waardoor het 100% comoposteerbaar is. Verder bestaat zo’n mok uit kurk, een duurzaam materiaal dat volledig afbreekbaar is. De kurkboom hoeft niet gekapt te worden, omdat de bast van de boom wordt gestript voor kurk. Hierbij geldt: een gestripte kurkboom absorbeert tot 5x meer CO2 dan een kurkboom die niet gestript is. Het is dus alleen maar voordelig om dergelijke bomen te gebruiken voor kurkproductie.

4. Circulaire drinkbeker gemaakt van oude koffiebekers

Wat tot slot interessant is om naar te kijken in je zoektocht is een circulaire koffiebeker die gemaakt is van oude single-use koffiemokken! Het groene merk Circular&Co heeft een kleurrijke herbruikbare mok ontwikkeld waarmee je ongeveer 10 jaar kunt doen. Zodra de beker klaar is, neemt het bedrijf de koffiemok weer in om het item te recyclen. Daar krijg jij een kortingscode voor terug.

Sinds 2018 heeft Circular&Co meer dan 5,4 miljoen gebruikte bekers omgetoverd tot een ‘circular cup’. Nog een fijn duurzaam weetje: tijdens de levensduur van één zo’n mok (zo’n 10 jaar) worden er maar liefst 17 miljard koffiebekers bespaard. Moet je voorstellen wat dat betekent voor de wereldwijde afvalberg! En psst… dergelijke duurzame mokken bedrukken is gewoon mogelijk.

Wil je weten waarom dit belangrijk is? Lees dan het artikel ‘hoe groot is de omvang van ons plastic-probleem

Foto door cottonbro studio, Gül Işık, Malidate Van, Eren Li , Anastasia Shuraeva

Over de schrijver