Kende jij deze 5 duurzame ontwerpen al?

Op deze grauwe dag delen we graag een paar kleurrijke en inspirerende woonontwerpen met je. Zo is er bijvoorbeeld een huis dat van vorm kan veranderen, een dorp dat gemaakt is van bamboe en staat er een bijzonder ecohuis op de poolcirkel. Natuurlijk snappen we dat we deze huizen niet allemaal in Nederland kunnen bouwen en dat sommige wel erg veel ruimte innemen. Toch vonden we het gaaf om een paar projecten te laten zien waar mensen nu al wonen of waar ze juist nog heel hard aan timmeren. Deze pioniers helpen namelijk elk op hun eigen manier om vorm te geven aan de woonvormen van de toekomst. Wat is jouw favoriet?
Een huis dat van vorm verandert
In de winter is dit huis vierkant met kleine ramen zodat de warmte binnen blijft. In de lente en zomer opent het huis zodat er licht en lucht binnen kan en je een prachtig uitzicht hebt. Het huis ontvouwt zich als een soort Rubiks Cube. De binnenste muren worden de buitenste muren, deuren worden ramen en ramen worden deuren. De makers geloven dat gebouwen in de toekomst zich steeds meer gaan aanpassen aan een duurzame manier van leven.
https://www.youtube.com/watch?v=v49zxjnbEhg
Een dorp van bamboe
Elora Hardy liet haar succesvolle carrière in de modewereld van New York achter om een dorp van bamboe te bouwen in Indonesië. Zij heeft de afgelopen vijf jaar gewerkt aan een revolutionaire bamboeconstructie omdat zij gelooft dat het een ideale hernieuwbare bron is. Bamboe is namelijk enorm sterk en is een van de snelst groeiende planten in de wereld. Bovendien kan het materiaal wel een leven lang mee gaan.
https://www.youtube.com/watch?v=2uPNzlOYSsM
Wikkelhouse
Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton met alles er op en er aan. Dat klinkt misschien wat krakkemikkig, maar deze prachtige woning gaat langer mee dan een nieuwbouwhuis. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven, verplaatsen en inrichten naar jouw wensen. Niet verkeerd voor een huis dat je al kunt kopen vanaf 50.000 euro. Tot slot komt dit prachtontwerp van Nederlandse bodem.
https://www.youtube.com/watch?v=ifddbVYQKTw
Een ecohuis op de poolcirkel
Een familie uit Noorwegen heeft een glazen koepel om hun off-grid huis op de poolcirkel gebouwd. Hier wonen Benjamin en Ingrid met hun vier kinderen. Het huis is helemaal gebouwd van natuurlijke materialen zoals zand en stro. De koepel is gebouwd van 360 glazen panelen en schermt het hele huis af van de kou. Bovendien is er tussen de koepel en het huis ruimte om groenten en fruit te telen.

Ecodorpen in Nederland
In ons eigen land zijn er gelukkig ook allerlei plekken waar mensen aan hun duurzame droomhuizen timmeren. In dit filmpje zie je het al bestaande ecodorp met aardehuizen in Olst. Daarnaastwordt er een blik geworpen op het dorp van de toekomst in Almere: ReGen Village. Dit dorp wordt geheel zelfvoorzienend en verbindt mensen weer met elkaar en de natuur. De bewoners zullen hun energie, water en voedsel uit hun eigen huis en tuin halen.


Wil jij meer lezen over bijzondere woonvormen? Klik dan hier voor een overzicht voor onze andere artikelen over wonen.

Over de schrijver

3 reacties op “Kende jij deze 5 duurzame ontwerpen al?”

  1. Voor een ecowijk in de omgeving van Tilburg zoeken we nog bewoners voor https:// degroenewijck.nl. Alles is nog mogelijk, sluit je aan en bepaal mee hoe het gaat worden!

  2. Ik vind dat het huis dat van vorm verandert mooi en ook praktisch is omdat het zijn vorm afhankelijk van het seizoen verandert! Volgend jaar ga ik een huis bouwen, en ik wil iets bijzonders bouwen zodat mijn huis er origineel uit ziet. Ik hoop dat ik een echt professionele architect vind die mijn droom laat uitkomen!

  3. Heel interessant! Persoonlijk vind ik de vorm van een wikkelhouse heel origineel omdat het ingericht naar mijn wensen kan zijn! En het lijkt erop dat dat echt ruimtelijk is. Ik heb altijd een huis willen bouwen en eindelijk heb ik zo’n mogelijkheid en ik denk dat ik zo’n huis mag willen 😉

Reacties zijn uitgeschakeld.