Duurzame opties voor je huisdier: biobrokjes en zelfgemaakte kattenbakvulling

Als je zelf zo duurzaam mogelijk aan het leven bent, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je huisdier roet in het eten gooit. Want ja, ook voor jouw Blackie of Snuf is er een keur aan biologische opties beschikbaar.

Keurmerk

Op de verpakking van diervoeding kan het nog lastig zijn om te ontdekken wat er allemaal in zit. Daarom kun je kiezen voor gecertificeerd biologisch diervoeding, in Nederland te herkennen aan een keurmerk dat op de verpakking moet staan. Bijvoorbeeld het EKO-keurmerk van Skal of een groen blaadje, het Europese keurmerk. Ook kun je nog zoeken naar een Proefdiervrij-label en het Beter Leven logo van de Dierenbescherming.

Guinea Pig 208438 E1516393558169

Bio-voer

Een Nederlands merk dat al sinds 1992 biologisch voer voor honden en katten levert is Yarrah. Geen plofkippen of vlees uit megastallen in hun brokken en natvoer, zeggen ze zelf. Er zijn ook kleinere merken zoals Renske Natuurlijke Diervoeding of Bandit Diervoeding. Voor knaagdieren, kippen en grotere dieren zoals paarden is er Bio-Ron, dat mengsels van granen en zaden verkoopt. Niet goedkoop, wel biologisch.
Verder heb je nog Biofood, ook een Nederlands merk. Ze zijn het EKO-keurmerk van Skal kwijtgeraakt, maar werken met natuurlijke ingrediënten. Je kan natuurlijk ook zelf eten maken. Vaak is je eigen dagelijkse kost ook goed voor de hond en kat. Recepten zijn online genoeg te vinden, evenals wat de dieren echt niet mogen eten.
Sommige eigenaren laten hun dier net zo vegetarisch eten als dat ze zelf doen. Er zijn vega-brokjes te verkrijgen, maar of je hond daar net zo blij mee is, blijft natuurlijk de vraag.

Img 1800 E1516393415337

Poep scheppen

Als je viervoeter na het eten zijn behoefte doet in de tuin van de buren, draai jij als eigenaar daar vaak voor op. Nou zijn er de ecologische zakjes van PoopBags of Beco Bags, waarmee je heel milieuvriendelijk de poep kunt scheppen, eventueel met de eco-schep van Nippy. En wanneer Fikkie daarna niet zo lekker meer ruikt, kun je hem inzepen met Organic Oscar shampoo of een blok zeep van Chagrin Valley. Ook goed voor je kat of fret trouwens.

Kat2 E1516393742989

Bakvulling

Voor je kat is er een hele wereld aan afbreekbare soorten kattenbakvulling. Bio-grind, siliconen korrels, bamboe, dennenhout, walnoot stukjes, maïskorrels, noem het maar op.  Als je oude kranten in water laat weken en daarna in bolletjes laat opdrogen, kun je ook zelf vulling maken. Tijdrovend klusje, maar wel goedkoop en duurzaam.
 Een alternatief voor zaagsel in de kooi van je cavia of konijn is papier. Bijvoorbeeld de gerecyclede papierkorrels van Back 2 Nature of de blauwe cellulose-vezels van Carefresh. Hennepvezel is ook een goede bio optie. Dat wordt gemaakt van hennepgewas en worden dus geen bomen voor gekapt.
 In het voorjaar kun je zelf geplukt (niet gemaaid) gras en bloemen laten drogen om hooi van te maken. En om de kooi op te leuken is een hamster of cavia net zo blij met een kartonnen doosje als met een plastic huisje.

Konijn2 E1516393903386

Winkels

Waar je dit allemaal koopt? Tegenwoordig heeft de supermarkt vaak biologische opties voor honden en katten. Je kan naar de natuurwinkel, zoals de Ekoplaza of een dierenspeciaalzaak voor meer aanbod, maar zoek ook eens in de omgeving of een boerderij dierenvoedsel verkoopt. Vaak kun je je eigen bak meenemen om het in te doen en is het goedkoper.

Online

Via eco4petz.nl kun je allerlei natuurlijke producten online kopen. Daar recyclen ze de verpakkingen zo veel mogelijk en de winst gaat naar goede doelen voor dieren. Al die pakketjes moeten nog wel steeds getransporteerd worden en om die CO2 te compenseren, doneert de site ook aan Trees for All.

Puppy 1502565 E1516394002208

Buy bulk

Als je dan toch bezig bent met uitzoeken wat goed is voor je dier en het milieu, koop dan niet elke twee weken een klein zakje. Koop liever een grote zak voer van 10 kilo, dan kan je even vooruit en het scheelt een hoop verpakkingen. Het sjouwen met de zak kun je ook nog als een work-out zien.

Over de schrijver

1 gedachte over “Duurzame opties voor je huisdier: biobrokjes en zelfgemaakte kattenbakvulling”

Reacties zijn gesloten.