Wat zijn duurzame pannen voor levenslang gebruik?

Tegenwoordig draait alles om gemak, ook in de keuken. We willen het liefst zo snel mogelijk koken met pannen die eenvoudig schoon te maken zijn en niet aankoeken tijdens het koken. Op dat gebied kun je vandaag de dag van alles vinden. De vraag is echter: zijn dit ook daadwerkelijk duurzame pannen? 

In het geval van pannen kopen kun je eigenlijk het beste gaan voor duurzame pannen. Dat is beter voor het milieu en scheelt je uiteindelijk veel geld, omdat je niet steeds nieuwe pannen hoeft aan te schaffen. In dit artikel lees je er meer over.

Gietijzeren pannen zijn hele goede duurzame pannen

Er zijn allerlei soorten pannen te koop die een leven lang mee kunnen gaan. De gietijzeren pan wordt hierbij gezien als een van de beste en vooral een van de meest duurzame pannen die er bestaan. Dat komt door meerdere eigenschappen. Zo is de buitenkant, gemaakt van gietijzer, ontzettend stevig en eigenlijk niet kapot te krijgen. Tel daarbij onverslijtbare binnenlaag van emaille op en je hebt een hele fijne en vooral goede multifunctionele bakpan. 

Oorspronkelijk werd de gietijzeren pan vooral gebruikt voor het braden van vlees, maar eigenlijk kun je de pan gebruiken voor het bereiden van diverse maaltijden. Denk aan het bakken van vis, het bereiden van groente en het klaarmaken van stoofpotjes. Door de binnenlaag hoef je niet bang te zijn dat je eten aankoekt. De pan kan in de vaatwasser maar blijft het mooist als je hem met de hand schoonmaakt. Wat wel goed is om te weten, is dat dit redelijk zware pannen zijn.

Duurzame pannen van roestvrij staal (RVS)

Een ander soort pan dat heel duurzaam is, is een pan van roestvrij staal (RVS). Dat komt omdat dit materiaal heel slijtvast is en met het juiste onderhoud jarenlang gebruikt kan worden. Een groot voordeel van RVS pannen is dat ze als basisset te koop zijn. Dat betekent dat je eigenlijk al je basispannen in dit materiaal kunt kopen. Let er in dat geval wel even op dat alle onderdelen van roestvrij staal zijn.

Er zijn namelijk ook RVS pannen met een greep van kunststof. Dit soort grepen gaan in verhouding snel kapot waardoor de gehele pan vervolgens minder duurzaam is. Dat is zonde van dit stevige materiaal. Ga in dat geval liever voor RVS pannen met RVS grepen. Deze pannen kun je gewoon in de vaatwasser doen, maar kunnen ook met de hand worden afgewassen. Voor het behoud van de meeste pannen is dat sowieso vaak beter. RVS pannen zijn licht van gewicht en gemakkelijk in gebruik

Combinatie van beiden: geanodiseerde aluminium pannen

Kies je voor een gietijzeren pan dan profiteer je van optimale bakvoordelen, maar wil je liever gaan voor een gemakkelijke pan die eveneens goed bakt en duurzaam is? Combineer het beste van beide pannen en ga voor een zogeheten geanodiseerde aluminium pan. Dat zijn pannen die door een speciaal productieproces gegaan zijn waardoor je eten niet aanbakt tijdens het bakken. Normaal gesproken kun je je eten in een anti-aanbak pan nooit lekker knapperig krijgen, maar dat is bij zo’n geanodiseerde aluminium pan niet het geval.

Ook bij deze pannen geldt: bij het juiste onderhoud kun je er een levenlang gebruik van maken. Het enige nadeel van de geanodiseerde aluminium pannen is dat ze meestal niet met inductie kunnen worden gebruikt. En wil je er heel lang van genieten dan is het aan te raden om de pannen gewoon met de hand te reinigen en niet in de vaatwasser. Dat zorgt er wel voor dat pannen kopen nooit meer op je to do list hoeft te staan en dat is beter voor je portemonnee én voor de wereld.

Over de schrijver

1 gedachte over “Wat zijn duurzame pannen voor levenslang gebruik?”

Reacties zijn gesloten.