Duurzame producten in supermarkten naar nieuw recordniveau

Top Ekotellingen
Eko-Tellingen: Top 5 Supermarktketens

Een ruim aanbod biologische en fairtrade producten is cruciaal voor de verkoop. De nieuwste Eko-tellingen van Milieudefensie beloven dan ook veel goeds voor de omzet van duurzame producten. Het aanbod fairtrade producten in supermarkten steeg in het afgelopen jaar namelijk met 40% en het aanbod biologische producten met 30%. Dit blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen, het onderzoek van Milieudefensie naar het aanbod duurzame producten in bijna 600 supermarktenfilialen. Op dit moment hebben winkels gemiddeld 116 biologische en 28 fairtrade producten in de schappen liggen. Supermarktketen Plus is de biologische kampioen, Jumbo haalt de hoogste fairtrade score.

De afgelopen weken hebben meer dan 200 vrijwilligers van Milieudefensie in bijna 600 supermarkten het aanbod van biologische en fairtrade producten onderzocht. Dit is de veertiende keer dat Milieudefensie de EKO-tellingen uitvoert. De verschillen in aanbod tussen de ketens en zeker ook tussen filialen onderling, zijn groot. Dit toont aan dat er niet alleen nog veel groei mogelijk is, maar dat duurzaamheid ook sterk afhankelijk is van de persoonlijke inzet van de individuele bedrijfsleider en filiaalhouder. Volgens Milieudefensie ligt de uitdaging nu bij de holdings van de supermarkten om het duurzaamheidspeil van alle filialen op peil krijgen.

Grafiek: meerjarentrend van het gemiddeld aantal eko-producten in supermarktketens, klik op de afbeelding voor een vergroting.
Grafiek Meerjarentrend Gemiddeldaantalekoprodukten1

Bron: Ekotellingen

Over de schrijver