Geen glurende buren met deze duurzame raamdecoratie

Duurzame raamdecoratie kiezen is best een uitdaging. Er zijn zo veel verschillende vormen en materialen. Ook al staan Nederlanders er om bekend zelden hun gordijnen dicht te doen, maken gordijnen, jaloezieën of shutters je huis wel ‘af’. Ze zorgen voor sfeer en privacy en ze houden de warmte binnen. Maar wat is de meest duurzame keuze?
Toen ik klein was, deed mijn moeder bij het invallen van de schemer meteen de gordijnen dicht. Ze vond het een vreselijk idee dat mensen bij ons naar binnen konden kijken. Dat had niets met angst te maken, want er waren toen nog geen gruwelijke Scandinavische misdaadseries op TV, maar ze wilde gewoon privacy. Mijn moeder vond het ook niet leuk om bij andere mensen naar binnen te kijken. Mijn zus en ik wel. Wij deden dat schaamteloos en vroegen ons af waarom andere mensen wel altijd hun gordijnen openlieten.

Waarom toch die gordijnen open?

Het antwoord op die vraag is niet gemakkelijk te geven. Er zijn meerdere verklaringen voor. Nederlanders tonen graag wat ze hebben. Ze willen laten zien dat ze niets te verbergen hebben. Of ze vinden het leuk om naar de mensen te kijken die langslopen. Wat de reden ook is: iedereen heeft raamdecoratie in huis, ook al blijft het open, en dan kun je net zo gemakkelijk voor duurzame materialen kiezen. En laten we eerlijk zijn, deze gaan in slaapkamers en badkamers gelukkig wel gewoon dicht.

Goede isolatie door gordijnen

Goede gordijnen in je slaapkamer zijn een absolute must. Je wil niet dat mensen naar je silhouet kijken als je een pyjama aantrekt (of ben ik nu net mijn moeder). Gelukkig zijn gordijnen per definitie duurzaam, want ze zijn onverwoestbaar. Je kunt ze jarenlang achter elkaar gebruiken en de meeste in de wasmachine wassen. Als je op zoek bent naar duurzame materialen, dan kun je kiezen voor biokatoen, bamboe, duurzame wol, jute, gerecyclede PET-flessen of restmaterialen uit de kledingindustrie. Dikke gordijnen hebben nog een extra functie; ze kunnen in de winter de kou goed buiten houden. Als je ze tenminste dichtdoet en niet over de verwarming hangt. Gordijnen zijn alleen minder geschikt voor de keuken en de badkamer.

In de badkamer

In de badkamer zoek je raamdecoratie, die goed tegen vocht kan en gemakkelijk is schoon te maken. Jaloezieën en shutters zijn hier heel geschikt voor. Niet uitsluitend natuurlijk, want ze zijn ook heel mooi in andere ruimtes in je huis. Het voordeel van jaloezieën en shutters is, dat je de lichtinval goed regelen. Je kunt ze zo zetten dat jij naar buiten kunt kijken, maar voorbijgangers niet naar binnen. Daarnaast hebben ze een isolerende werking. Als je ze dichtdoet, houden ze in de winter de kou buiten en in de zomer de warmte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende natuurlijke of gerecyclede duurzame materialen.

Rolgordijnen

Rolgordijnen vind ik persoonlijk ideaal in de keuken en natuurlijk voor schuine ramen, maar ze zijn ook mooi voor ‘normale’ ramen. Ze zijn strak en je kunt ze op maat laten maken, waardoor het precies past. Ze zijn er in verschillende materialen, die licht doorlaten, of juist verduisteren. In felle kleuren, of rustige natuurtinten. En net als de rest kun je ze vinden in natuurlijke of gerecyclede materialen.

Kies voor tweedehands

Natuurlijk kun je gordijnen ook prima tweedehands kopen. Kijk eens op marktplaats naar het aanbod. Je vindt misschien niet dezelfde gordijnen voor je hele huis, maar in elke kamer wat anders is heel afwisselend. Je kunt ze ook zelf (laten) vermaken. Voor jaloezieën en rolgordijnen kun je ook op marktplaats kijken. Misschien heb je geluk en vind je precies de goede maat.

Over de schrijver

2 gedachten over “Geen glurende buren met deze duurzame raamdecoratie”

  1. Vroeger deed iedereen de gordijnen dicht, nu is dat bijna niet meer zo. Vroeger gingen we ook veel vroeger naar bed natuurlijk. Tegenwoordig kun je 24 uur per dag bij kunstlicht en streaming video jezelf vermaken.

  2. Gaat er hierbij echt om waar je preferentie naar uitgaat, denk ik. Elke decoratie heeft zo zijn voor -en nadelen. Toch als je voor gordijnen kiest, weet je dat om de zoveel tijd je andere op kan zetten; hetzij voor een frisse look, het seizoen of simpelweg omdat je kan varieren.

Reacties zijn gesloten.