Met reisbureau Youtopia maak je een duurzame reis naar de toekomst

Soms kom je online iets tegen waarvan je spontaan gaat glimlachen. De video van concept developer en cartoonist Anabella Meijer, over de door haar bedachte duurzame reis naar Youtopia, was zo’n moment. Voor corona was ik altijd een fanatieke globetrotter, maar sinds we van lockdown naar lockdown hobbelen, is dat stil komen te liggen en kreeg ik alle tijd om een ernstige vorm van vliegschaamte te ontwikkelen. In mijn geval gaat dat gepaard met het onderzoeken van alternatieve mogelijkheden. Dit is er zo één, dus ik boekte onmiddellijk mijn reis voor nog geen tientje om zelf te ervaren hoe het er in Youtopia uitziet. Gordels om en gaan!

Youtopia

Youtopia is een land dat zou bestaan als ik (of jij) er de leider was. Het is daar zo fantastisch dat je het liefst meteen je koffers pakt om ernaartoe te gaan. Om er te komen, moet je dromen en dat is nou precies wat velen van ons een beetje ingewikkeld vinden. Daarom begeleidt Anabella je als stewardess door het hele proces, zodat je veilig kan ‘opstijgen’ en weer kan landen. Onderweg krijg je een aantal vragen voorgelegd, die je helpen om een beeld te krijgen van jouw Youtopia. Daarbij kan je ook een aantal plaatjes kiezen die de meeste overeenkomst hebben met jouw beeld van het ideale land. En zo krijg je uiteindelijk een ansichtkaart in je inbox waar jouw Youtopia op afgebeeld staat. Je mag er zelfs een eigen naam voor verzinnen.

Anabella Meijer Als Stewardess Youtopia

Toekomstdenken

Het idee voor Youtopia ontstond bij een boek. “Een paar jaar geleden bracht ik een boek uit over hoe je op een speelse manier met klimaatverandering kan omgaan. Zonder er eco-anxiety of een burn-out aan over te houden, maar ook zonder in totale ontkenning te schieten. In diezelfde tijd werd Greta Thunberg bekend. Zij had een tegenovergestelde tactiek, waar ik erg somber van werd. Ik vroeg me af of we samen nog beslissingen kunnen maken in een polariserende maatschappij. Vanuit daar kwam ik op de vraag hoe de toekomst eruit zou zien en besefte ik dat ik zelf ook maar weinig toekomstbeelden in mijn boek verwerkt had,” vertelt Anabella.

Elkaar leren kennen in de trein

“Toen zat ik een keer in de trein naar Engeland met mensen die elkaar allemaal niet kenden. Eén vrouw stelde voor om een kennismakingsspel te spelen waarbij we elkaar over ons ideale land vertelden. Wat als jij de baas zou zijn van een land, hoe zou dat er dan uitzien? Het was zo leuk, dat ik die openingsvraag heb meegenomen naar dit project.”

“Ik merkte al snel dat sommigen heel veel verbeeldingskracht hadden, maar dat anderen vaak bleven hangen op één thema, namelijk iets dat heel dichtbij hen lag. Dus ben ik door gaan vragen om ze te helpen om hun ideale land te visualiseren. Ik sprak wildvreemden aan in de trein met de vraag of ze mee wilde doen en terwijl ze antwoord gaven op mijn vragen, maakte ik er meteen een tekening bij. Ik was verrast door wat ik hoorde. De meeste mensen hebben wel een geniale ingeving, die soms heel onverwacht is en in ieder geval heel anders dan ik. Maar toen kwam corona en kon je in de trein niet meer zomaar met wildvreemden een gesprek beginnen.”

3 Portretten

Wetopia voor het hele team

“Een opdrachtgever vroeg me iets inspirerends te doen met het team en toen bedacht ik dat we samen ook een Wetopia konden creëren. Voor een andere opdrachtgever maakte ik allemaal losse Youtopia’s voor een heel team. Dat was heel leuk, want op het moment dat de baas zegt iedereen doet mee, dan krijg je hele verschillende types. Ook de mensen die uit zichzelf nooit aan zo’n project mee zouden doen. Ik merkte toen wel dat ik niet zomaar kon beginnen met de vraag: hoe ziet je ideale land eruit. Ik moest ze in een speelse toestand zien te krijgen en belemmerende gedachten uit de weg ruimen. Zo ontstond het idee van een stewardess, die de ‘vlucht’ en de ‘passagiers’ begeleidt en duidelijke instructies geeft voor het dromen. Als ik dat deed begonnen mensen meteen te lachen en was de serieuze ondertoon meteen weg. Dus ik dacht: leuke metafoor, want iedereen wil reizen. Het liefst ver weg en goedkoop. Maar reizen kan ook in je verbeelding, naar de toekomst, voor weinig geld.”

All Inclusive of VIP-reis

Anabella biedt ‘All Inclusive’ reizen aan en vip-reizen. Bij de all-inclusive reis krijg je ruim 130 kant-en-klare tekeningen voorgeschoteld, waarvan er uiteindelijk 9 op je ansichtkaart verschijnen. “We hadden in totaal inmiddels zo’n 150 gesprekken gevoerd, waarvan ik er 80 zelf had gedaan. Daar kwam heel veel data uit tevoorschijn, die we zijn gaan analyseren om een rode draad te ontdekken. Mensen willen eigenlijk allemaal meer groen en minder wegen, maar een grote groep wil wel met de auto. Er is ook een grote behoefte aan samen zijn en meer gemeenschapszin. Met elkaar eten wordt bijvoorbeeld vaak gekozen.”

D10E5C8B6C5192Eaa2433B74F627279271Ffe443
Mijn ansichtkaart, die ik ontving na de reis

Magische oplossingen

“Wat interessant is aan Youtopia, en tegelijkertijd deprimerend, is dat mensen zeggen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, maar vervolgens kiezen voor magische oplossingen. Denk aan materialen die voor altijd recyclebaar zijn, kernreactoren die niet vervuilen, windenergie zonder windmolenpark. Mensen willen niet inleveren qua comfort en gemak, maar het moet wel groen. Daar werd ik in eerste instantie een beetje down van, maar als we leren om elkaar echt te horen, te luisteren en het gesprek aan te gaan, ben ik optimistisch. Dat kost tijd, maar we moeten het samen doen. We moeten het op een gegeven moment normaal gaan vinden om langer onderweg te zijn of om dichterbij op reis te gaan. Nederland is prachtig, hoorde ik veel mensen tijdens corona verbaasd zeggen.”

Ik heb mijn reis gemaakt en ben weer veilig geland op Nederlandse bodem. Maar misschien maak ik de reis nog wel een keer, zodat ik het met anderen kan hebben over hun visie op de toekomst en hun antwoorden op de gestelde vragen. In de toekomst moet dat nog makkelijker worden, want Anabella is van plan er een heus spel van te maken, door de tekeningen op zeshoekige stukjes karton te zetten, zodat je je eigen ‘land’ kan uitleggen op tafel. “Een soort van kolonisten van Gaia,” lacht ze.

Wat als jij de baas zou zijn van een land, hoe zou dat er dan uitzien? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Of boek een reis bij Youtopia om erachter te komen.

Over de schrijver