Plasticvrij naar de supermarkt met deze duurzame shoppers

Met deze duurzame shoppers heb je en een mooie tas en genoeg ruimte om je boodschappen in mee te nemen. En dat is hard nodig, want sinds het begin van deze crisis grijpen steeds meer mensen weer vaker naar plastic tasjes. Om dat te voorkomen, zetten we een aantal merken voor je op een rij, die handige, onverslijtbare, duurzame en mooie tassen maken. Misschien zijn ze zelfs een beetje te mooi voor de supermarkt?
We kijken allang niet meer op van mode-items van ananasschillen, cellulose, PVC of gerecyclede PET-flessen, maar bij hetkanWEL blijven we ons verbazen over de schoonheid van de toepassingen van deze materialen. Natuurlijk kun je voor je boodschappen ook gebruik maken van de standaard, stevige shopper, of van winkels, die hun eigen papieren tassen bedrukken maar deze merken zijn veel leuker. In elk geval om nu even verlekkerd naar te kijken.

Net leer 

De tassen van Uashmama lijken op leer, maar zijn eigenlijk gemaakt van papier. En ze zijn heel stevig. Het basismateriaal is cellulose. Dit is een natuurlijke grondstof die door een proces vergelijkbaar met het looien van leer, wordt omgetoverd tot een supersterk en wasbaar product.  Het materiaal wordt onder de Toscaanse zon met de hand ‘gestretched’ en daarna gekleurd.
Duurzame Shopper

Restjes van de meubelindustrie

In 2006 startten twee ontwerpers het merk Itiya. Het uitgangspunt van dit duo is dat ze van tassen houden, maar ook van de planeet. Daarom is alles wat ze maken en verkopen uniek en duurzaam. Het leer dat ze voor hun eigen tassenlijn gebruiken, is afkomstig van restanten van de meubelindustrie. Of van semi-ecoleer, dat met een stuk minder chemicaliën wordt gelooid dan ‘normaal’ leer. Van dit leer maken ze een shopper, die eeuwig meegaat, maar natuurlijk niet voor iedereen een geschikt exemplaar is, want leer blijft een dierlijke product.

Brandslang met een verhaal

De tassen, rugzakken en accessoires van Feuerwear zijn gemaakt van gerecyclede brandslagen en zijn bestendig tegen elk soort weer. Elke tas is uniek en heeft een eigen verhaal, want alle brandslangen zijn intensief gebruikt door de brandweer. Ze maakten een heerlijke grote shopper waar je je boodschappen wel in meekrijgt. Ook in Nederland vinden brandweerslangen, oude postzakken, plunjezakken, brandweerjassen of zeilen een nieuw leven in een tas van het merk LuPéLo.
Duurzame Shopper

Diervriendelijk

De oprichter van het merk MATT & NAT woonde in Montreal en wilde een maand leven als veganist. Hij vond het aanbod vegan producten wat beperkt en besloot om diervriendelijke schoenen en tassen te produceren van vegan leer. De naam MATT & NAT staat voor Mat(erial) and Nat(ure). Overigens krijgt het merk voor Planet en People een ‘not good enough’ score op Good on You Niet zo duurzaam dus, maar wel heel diervriendelijk. Op de site veganbags.nl vind je nog heel veel meer mooie vegan shoppers.
Duurzame Shopper

Tassen van reclamedoeken

Nukak is een ontwerpstudio in Barcelona. In 2001 startten zij met verschillende producten, zoals accessoires en meubels van gerecyclede materialen, waaronder handgemaakte tassen van reclamedoeken van bedrijven en van gesneuvelde kites. Elke tas is met zorg gemaakt en is uniek. Met deze werkwijze geven ze weggegooide materialen weer een nieuw leven. Inmiddels maken ze ook tassen van gesneuvelde kites.
Tassen

De meest bekende rugzak

Het Zweedse outdoor merk Fjallraven is vooral bekend van de Kånken rugzak met het bekende rode logo, maar ze maken ook schoudertassen, waar heel veel in kan. Alle tassen zijn slijtvast, stijlloos en gaan jaren mee en duurzaamheid is belangrijk in de hele productieketen. Daarnaast ontwikkelden ze nog een speciale editie van de Kånken rugzak, die gemaakt is van gerecycled polyester, en duurzaam geverfd. Die kan je natuurlijk ook meenemen naar de supermarkt.
Duurzame Rugzak

Vrachtwagenzeil

De Zwitserse broers Markus en Daniel Freitag wilden een waterdichte tas ontwerpen en kwamen op het idee om daar vrachtwagenzeil voor te gebruiken. Het zeil wordt gewassen, gesneden en gestreken en daarna opnieuw gebruikt voor functionele en stijlvolle tassen. En iedere tas is uniek en shoppers zijn er in allerlei verschillende kleuren.
Duurzame Shopper

Over de schrijver