Een duurzame slaapkamer creëren: vier tips

We kunnen er niet meer omheen: we moeten verduurzamen om CO2-uitstoot terug te dringen en klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Bij verduurzaming denk je waarschijnlijk al gauw aan zonnepanelen en een warmtepomp. Maar wist je dat je ook gewoon kunt beginnen bij je slaapkamer? We geven je vier handige tips hoe je dit kunt doen.

Tip 1. Zorg dat je slaapkamer goed geïsoleerd is

Goede isolatie is belangrijk voor een duurzame slaapkamer. Het zorgt er namelijk voor dat het in de winter warm en in de zomer koel blijft. Hierdoor hoef je minder of misschien zelfs helemaal niet meer te stoken en de airco niet of minder vaak te gebruiken. Bij isolatie kun je denken aan tochtstrips of tochtstoppers om kieren en gaten te dichten en aan radiatorfolie achter de verwarming. Open ramen is lekker in de zomer, maar kan koud zijn in de winter. Krijg je het snel koud? Op smulderstextiel.nl vind je dekbedden gevuld met wol en dons. Die houden je ‘s winters lekker warm.   

Tip 2. Overweeg tweedehands meubels of kies voor natuurlijke materialen

Nieuwe meubels nodig? Dan kun je overwegen om tweedehands meubels te kopen. Die hebben over het algemeen minder impact op het milieu dan nieuwe meubels en zijn vaak ook een stuk goedkoper. Het ziet er ook nog eens heel leuk uit in je huis. Ook luchtzuiverende planten zijn een uitkomst in je slaapkamer.

Pexels Cottonbro 4045549

Tip 3. Kies voor duurzame verlichting

Lampen zorgen voor sfeer in je slaapkamer. Bijvoorbeeld warme verlichting als je een spannende film of serie kijkt, een relax momentje voor jezelf hebt of juist feller licht als je iets goed moet kunnen zien. Kies wel voor een duurzame optie, zoals Led-verlichting. LED-lampen zijn de meest duurzame vorm van verlichting. Ze verbruiken zo’n 90 procent minder energie dan spaarlampen en gaan gemiddeld vijf keer zo lang mee. Wil je het nóg duurzamer? Verlicht je slaapkamer dan met kaarsen.

Tip 4. Investeer in duurzaam beddengoed

Duurzaam beddengoed wordt op natuurlijke wijze gemaakt zonder bestrijdingsmiddelen en andere schadelijke stoffen die slecht zijn voor het milieu. Er is voor de productie minder water nodig en er komt minder CO2 bij vrij. Je herkent duurzaam beddengoed aan een Fairtrade of Global Organic Textile Standard (GOTS) label, wat staat voor een duurzame en milieuvriendelijke productie. Bij duurzaam beddengoed kun je denken aan een dekbed van gerecycled materiaal of biologisch katoen of een herbruikbaar matras.

Over de schrijver