Zo richt je een duurzame slaapkamer in

Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat miljoenen mensen duurzamer willen leven, maar vaak niet goed weten waar ze moeten beginnen. Gelukkig kun je met de eerste kleine stapjes naar een duurzaam en groen leven al heel wat betekenen. 

Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je woning waar mogelijk zo duurzaam mogelijk te maken? Omdat we een groot deel van ons dagelijks leven in de slaapkamer doorbrengen, kun je beginnen met het verduurzamen van die ruimte. In dit artikel lees je enkele tips voor het inrichten van een duurzame slaapkamer.

Verleng de gemiddelde levensduur van een matras

Veel mensen kopen om de paar jaar een nieuw matras omdat ze denken dat dat moet of omdat ze dat een fris idee vinden. Zij weten vaak niet dat de gemiddelde levensduur van een matras van materialen van hoge kwaliteit 10 jaar is en dat je deze levensduur zelfs nog kunt verlengen! Om zo duurzaam mogelijk om te gaan met je matras is het aan te raden om je matras goed te onderhouden, regelmatig om te draaien en schoon te maken en om een topmatras te gebruiken. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor een duurzaam matras. Matrassen van koudschuim of traagschuim zijn bijvoorbeeld duurzaam qua levensduur én enorm hygiënisch. Daarbij liggen ze ook nog eens enorm comfortabel. Des te meer reden om zo’n matras goed te onderhouden dus.

Kies voor een duurzaam geproduceerd bed

Natuurlijk is het matras niet het enige onderdeel waar je op kunt letten in de slaapkamer. Heb je een nieuw bed nodig? Zoek dan zeker naar een duurzaam geproduceerd exemplaar om zo je steentje bij te dragen aan een beter milieu. Maar wat is nou precies een duurzaam bed? Hiervoor moet je goed kijken naar het materiaal waarvan het bed gemaakt is. Een bed van duurzaam hout is in combinatie met koudschuim of wol bijvoorbeeld een hele goede keuze. Bij de meeste (web)shops die gespecialiseerd zijn in bedden vind je volop informatie over de eigenschappen van een bed. Wist je dat er zelfs biologische en organisch boxsprings te koop zijn? Dit soort bedden worden bijvoorbeeld gemaakt van biologisch katoen, paardenhaar of wol.

Duurzaam beddengoed is volop te verkrijgen

Een duurzaam bed kan natuurlijk niet zonder een goed matras én … duurzaam beddengoed! Tegenwoordig is dit soort beddengoed al veel beter te verkrijgen dan een aantal jaren geleden. Bij duurzaam beddengoed moet je denken aan zowel een dekbed dat beter is voor de wereld als aan een dekbedovertrek met een groen karakter. Dekbedden van wol of diervriendelijk dons (let op het RDS keurmerk) hebben een duurzaam karakter en zijn heerlijk zacht. Wat betreft het dekbedovertrek kun je het beste gaan voor een natuurlijke stof, zoals bamboe, biologisch katoen of linnen. Dergelijke materialen voelen ook nog eens heel fijn aan aan je huid, waardoor het de ideale combinatie biedt.

Luchtzuiverende planten in je slaapkamer

Je moet bij een duurzame kamer niet alleen denken aan de meubels, maar ook aan de luchtkwaliteit van de ruimte. Te weinig zuurstof in je slaapkamer kan zorgen voor benauwdheid, slechte nachtrust en hoofdpijn. Let daarom ook goed op frisse lucht in je slaapkamer en ventileer waar mogelijk. Voeg tot slot een aantal luchtzuiverende planten aan je slaapkamer toe voor een groen en gezond karakter. Daarmee zorg je voor een natuurlijk luchtzuiveringssysteem in de kamer waar je slaapt. Neem bijvoorbeeld de Dracaena, een groene kamerplant die goed kan in ruimtes met weinig licht. Ook de Aglaonema is een goede plant voor je slaapkamer, omdat deze plant weinig water én licht nodig heeft.

Over de schrijver