5x duurzame sportkleding

Het ziet er naar uit dat de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, op zijn eerste persconferentie vandaag met goed nieuws gaat komen. Althans, als we de geruchten mogen geloven. Want het OMT heeft voorzichtig geadviseerd om te versoepelen qua onderwijs, winkels én sport. Vooral dat laatste maakt ons blij, want het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens en dichte sport- en yogascholen valt niet mee. De routine was weg en de discipline ver te zoeken, om het maar even kort samen te vatten. Om straks weer met goede moed te beginnen, hebben we 5 tips voor duurzame sportkleding op een rij gezet, zodat je ook een beetje groen kan sporten.

Iron Roots

Een Nederlandse startup die duurzame sportkleding maakt voor mannen en vrouwen dat ook nog eens vrij is van microplastics. En vooral dat laatste valt niet mee in de sportwereld. En omdat je je sportkleding over het algemeen vaak wast, is dat zeker een pre. Het merk is dan ook in 2017 opgericht door vrienden die het zat waren dat meer dan 90% van de sportkleding uit plastic bestaat. Ze krijgen 4 van de 5 smileys op Good on you.

Organic Basics

Dit Deense merk beperkt zich al lang niet meer tot ondergoed. Ze hebben tegenwoordig ook ‘gewone’ kleding (zoals wollen truien en jeans) én active wear. En daar is het ons dit keer om te doen. Van sportbh’s (toch handig) tot leggings (lang en kort), shirts, sweatpants en hoodies. Voor vrouwen én mannen dus en gemaakt van materialen als biologisch katoen, gerecycled nylon en lyocell. Van Good on You krijgen ze 5 van de 5 smileys: topscore dus.

Stella McCartney for Adidas

Van de mainstream sportmerken doet Adidas het helemaal niet gek. Zo scoren ze vier van de 5 smileys bij Good on You (ter vergelijking: Nike krijgt er 3), timmeren ze hard aan de weg als het gaat om het gebruik van gerecyclede materialen en werken ze samen met duurzame, vegan high fashion ontwerper Stella McCartney. Dat laatste zorgt altijd weer voor mooie, bijzondere ontwerpen (vinden wij dan). Wel alleen voor dames.

Patagonia

Dit is één van de meest bekende en meest duurzame outdoor sportmerken (mocht je de sportschool af en toe willen verruilen voor de natuur – en waarom zou je dat niet willen?). Laten we duidelijk zijn: Patagonia is een bedrijf en geen NGO, dus ze maken inderdaad winst, maar het is wel een activistisch bedrijf dat voortdurend de nadruk legt op consuminderen: koop het niet als je het niet nodig hebt en laat het repareren als het kapot is. Een verfrissende instelling vinden wij.  Het merk scoort 4 van de 5 smileys bij Good on You.

Vaude

Keep outdoor cool is de slogan van dit Duitse buitensportmerk. Vaude werkt met biologisch katoen en gerecycled polyester en is aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Klimaatneutraal, milieuvriendelijk en fair staat dan ook hoog in het vaandel, want als je de natuur ingaat, is het een beetje raar om de natuur daarmee te belasten door middel van je kleding. Ze hebben een uitgebreide collectie voor mannen en vrouwen. Het merk scoort een 4 van de 5 bij Good on You.

Ben je specifiek op zoek naar duurzame yogakleding? Check dan dit artikel, waar we duurzame yogamerken voor je op een rij hebben gezet. Op zwemkleding komen we binnenkort terug met een aparte gids, dus houdt het in de gaten.

Heb jij nog tips voor duurzame sportkleding? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten met jouw favoriete duurzame merken.

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

1 reactie op “5x duurzame sportkleding”

Reacties zijn uitgeschakeld.