5 duurzame tassen van gerecyclede materialen

Uit onderzoek (2016) blijkt dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld één tas per persoon kopen. Dat blijkt heel zuinigjes te zijn, want in Groot-Brittannië kocht de gemiddelde vrouw in datzelfde jaar drie tassen, terwijl ze er daar in een heel leven maar liefst 192 kopen. Je vraagt je bijna af wat er met al die tassen gebeurt. Waarom tassen zo populair zijn, snap ik overigens wel. Helemaal als het over duurzame tassen gaat. 

Ten eerste natuurlijk vanwege de simpele praktische reden dat je op die manier al je shit bij je hebt: van laptop tot lippenstift en van sleutels tot zakdoekjes. Gemiddeld dragen we bijna drie kilo aan zooi met ons mee (2013), waarbij sleutels, portemonnee, telefoon en lippenbalsem de populairste items zijn. Al kan ik me zo voorstellen dat desinfecterende gel sinds 2020 behoorlijk op de ranglijst gestegen is. Maar naast die praktische reden, kan een tas je outfit ook een behoorlijke lift geven. Bovendien maken een paar coronakilootjes meer of minder niks uit bij de aanschaf van een tas, ook fijn.

Duurzame tassen

Persoonlijk heb ik dit jaar al weer drie tassen aan mijn collectie toegevoegd. Bovengemiddeld dus en we zijn pas halverwege het jaar. Eentje kreeg ik van een vriendinnetje toen ik een weekendje bij haar logeerde en naast mijn weekendtas geen andere tas had meegenomen. Dat bleek onhandig voor ons etentje buiten de deur en dus gaf ze me een stoffen exemplaar die ze ooit vanuit Bali had meegenomen, maar nog nauwelijks gebruikte. De andere twee tassen zijn brand new, of althans: nieuw gemaakt van gerecycled materiaal. Het gaat hier om een rugzak (Got bag) en een schoudertas (Unbegun). En eerlijk is eerlijk: ik ben er blij mee, want de oudere exemplaren die ik had waren hard aan vervanging toe. Tijdens mijn research kwam ik meerdere leuke merken tegen. Ik heb er 5 voor je op een rij gezet.

Duurzame Tassen Unbegun

UNBEGUN

Ik heb een schoudertas van dit merk, maar er zijn meerdere soorten en maten te koop, gemaakt van het oude plastic van de boedelbak (wie kent ze niet). Opvallend geel dus, met blauwe letters en hartstikke waterdicht (wat in zomers als deze best heel handig is). UNBEGUN heeft maar liefst 2500 boedelbakzeilen gerecycled tot nieuw product. Afhankelijk van het type tas kunnen er uit één zeil zo’n 10 à 15 producten gemaakt worden. Overigens heeft UNBEGUN ook nog andere tassen, die gemaakt zijn van oude marktzeilen en dus andere kleuren hebben. De tassen zijn in Amsterdam gemaakt.

Duurzame Tassen Got Bag

GOT BAG

Deze start-up heeft een serie tassen ontworpen die zijn gemaakt van 100% oceaanplastic dat door een eigen opruimploeg in Indonesië uit de oceaan wordt gehaald. Hiervoor werken ze samen met organisaties als Sea Shepherd.  Voor elke tas die wordt gemaakt, wordt tot 5kg plastic uit de oceaan verwijderd. De riemen en clips zijn van gerecycled PET en de tassen hebben een organische PU-coating. Dat maakt de tassen niet alleen mooi en duurzaam maar ook waterbestendig en praktisch. GOT BAG heeft er tot op heden al meer dan 150 ton van ingezameld voor de productie van hun tassen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de rolltop backback super handig is. Niet alleen voor tochtjes in de stad (er zit een uitneembare laptop sleeve in de tas), maar ook voor weekendjes weg. Er kan namelijk mega veel in.

I-Did

i-did

Deze tassen zijn gemaakt van gerecycled textiel van bijvoorbeeld oude uniformen. Het materiaal dat je dan krijgt, is vilt. Dat is vrij stug (en dus stevig) met allemaal kleurrijke spikkels erin van het oude textiel. Elke viltkleur heeft op die manier een eigen verhaal en geschiedenis. De tassen van i-did worden gemaakt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Van shoppers (XXL, wat dé trend van 2021 schijnt te zijn) tot heuptasjes (ook super hip), laptop sleeves en weekendtassen. Overigens maakt i-did nog veel meer dan tassen alleen. Zo maken ze ook akoestische wandpanelen en (hartstikke handig voor de thuiswerkers onder ons) flexibele deskdividers, om je werkplekje aan de keukentafel te claimen.

Tassen

More Than Hip

Dit merk heeft verschillende duurzame tassen gemaakt van gerecycled materiaal. Denk aan een shopper van autoband en ecoleer, een schoudertas van gerecycled vrachtwagenzeil, een laptop sleeve van hergebruikte billboards of een sporttas van gerecyclede cementzakken. Eén ding is zeker: je hebt altijd een uniek stuk te pakken, want geen enkele print is hetzelfde. De schouderbanden worden vaak gemaakt van afgedankte autogordels en voor de afwerking worden bijvoorbeeld oude binnenbanden van de fiets gebruikt. De tassen van More Than Hip zijn sterk, waterdicht, vegan, betaalbaar en handgemaakt in Europa.

My O My Circle Bag

My o my

Dit Nederlandse merk werd een paar jaar geleden vooral bekend van de populaire paperbag, gemaakt van ecoleer. Maar ze hebben sinds een tijdje ook zogenaamde Circle bags, die in samenwerking met Waste2Wear® ontwikkeld en geproduceerd zijn. Samen ruimen ze afval op en geven ze het een nieuwe betekenis. Zo zijn deze tassen gemaakt van weggegooide petflessen. Het circulaire aspect komt bovendien terug in het design door middel van cirkels. Deze collectie van My o My heeft naast een rugzak ook een handtas, heuptas en portemonnee.

Bonus tips voor duurzame tassen:

 • Monsak bags: deze Amsterdamse maakt op aanvraag tassen van gered leer, dat anders op de afvalberg beland zou zijn. Ze geeft ook workshop om je eigen tas te leren maken.
 • Re-banner: maakt nieuwe artikelen van gebruikte reclame banners. Op die manier kan je dus een tas voor al je medewerkers bestellen die gemaakt is van je oude banners. Origineel cadeau vinden wij en volledig circulair.
 • Ellen Willink doet iets soortgelijks. Zij maakt de ‘Tas met boodschap’ van oude, gebruikte materialen van een bedrijf maakt ze een tas. Dat hoeft geen reclamebanner te zijn, het kan bijvoorbeeld ook verpakkingsmateriaal zijn of zo’n herkenbaar gele hesjes, om maar wat te noemen.
 • Hanakotobag: deze typische Hollandse tas is bedoeld om bloemen in te vervoeren. Op die manier hoef er geen plastic of papier meer om je bosje en dus bespaar je er enorm veel afval mee. Meesterbloembinder Karin Looijesteijn en modeontwerper Boaz van Doornik hebben de tas samen ontworpen op basis van de Japanse origami vouwtechniek.

Hoeveel tassen heb jij? En wat is je favoriete duurzame tassen merk? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto’s GOT BAG en UNBEGUN: Marie van der Heijden

Over de schrijver

5 reacties op “5 duurzame tassen van gerecyclede materialen”

 1. Fijn dat er aandacht wordt besteed aan duurzame tassen.
  Ik zou ook graag in het rijtje genoemd willen worden want ik maak al sinds 2013 opvouwbare tasjes van paraplustof.
  Ze zijn handgemaakt (met behulp van de naaimachine) en allemaal uniek.
  Kijk op liesbethsikken.jimdofree.com of Google Liesbeth Sikken.
  U zult verrast zijn…….

  Liesbeth Sikken, Gouda

 2. Hoi!
  Leuk artikel! Mijn favoriete duurzame tassenmerk is (natuurlijk 😃) Handmade by Caro. Geheel van gerecyclede materialen, van de stoffen tot de ritsen. En helemaal op maat te bestellen naar je eigen wens waardoor je ‘m supervaak en lang gebruikt! Alle tassen worden handgemaakt in Soest.

Reacties zijn uitgeschakeld.