10x duurzame tassen voor je op een rij

Uit onderzoek (2016) blijkt dat we in Nederland jaarlijks gemiddeld één tas per persoon kopen. Dat blijkt heel zuinigjes te zijn, want in Groot-Brittannië kocht de gemiddelde vrouw in datzelfde jaar drie tassen, terwijl ze er daar in een heel leven maar liefst 192 kopen. Je vraagt je bijna af wat er met al die tassen gebeurt. Waarom tassen zo populair zijn, snap ik overigens wel. Helemaal als het over duurzame tassen gaat. Maar welke tassen zijn duurzaam en waar moet je op letten als je op zoek bent naar een nieuwe tas? Die vraag kregen we van een lezer en we zochten het tot op de bodem uit.

De meeste mensen hebben verschillende tassen. Eentje waar je laptop in kan en je overige werkpaperassen en eentje die je meeneemt als je alleen maar even een drankje op een terras gaat doen (even terzijde: check hier onze lijst van fijne vegan vriendelijke terrassen in Amsterdam). Dan is er natuurlijk nog de boodschappentas, de strandtas en de rugzak waar je tijdens een flinke wandeling de benodigde spullen in kan meenemen. En dan sla ik vast nog wel iets over.

Bijna 3 kilo aan spullen

Gemiddeld dragen we bijna drie kilo aan zooi met ons mee (2013), waarbij sleutels, portemonnee, telefoon en lippenbalsem de populairste items zijn. Al kan ik me zo voorstellen dat desinfecterende gel sinds 2020 ook behoorlijk op de ranglijst gestegen is, zonnebrandcrème in dit seizoen ook niet mag ontbreken én oordopjes als we naar een concert of festival gaan (vroeger namen we die, gek genoeg, ook niet mee).

Naast de praktische redenen om een tas mee te nemen (je moet die 3 kilo ergens kwijt), is een tas natuurlijk ook een belangrijk accessoire die je outfit een behoorlijke lift kan geven. En omdat je een tas (bijna) dagelijks gebruikt, is het -net als bij kleding- belangrijk om goed na te denken over het model, de kleur en het materiaal van je toekomstige tas. Ga je deze tas minimaal 40 keer gebruiken en kan je het bij 5 verschillende outfits dragen en op verschillende gelegenheden gebruiken? Daarbij kiezen wij het liefst voor een duurzaam merk (bijvoorbeeld van gerecyclede materialen) of voor tweedehands exemplaar.

Duurzame tassen

Duurzaamheid wordt vaak op 3 verschillende manieren gemeten:

 • is het materiaal milieuvriendelijk (oftewel is het biologisch en zijn er geen giftige stoffen gebruikt om te verven of te looien)
 • is het geproduceerd onder de juiste arbeidsomstandigheden (waarbij de makers veilig kunnen werken en een normaal salaris krijgen)
 • is het diervriendelijk gemaakt

Via de app Good on you kan je modemerken checken op deze verschillende fronten. Alleen staan niet alle merken er in. In dat geval kan je het beste de site van een merk checken of ze een mail sturen met een vraag over de duurzaamheid van hun (in dit geval) tassen. Hoe transparanter en gedetailleerder de informatie, hoe betrouwbaarder vaak. Duurzame merken bieden namelijk ook vaak openheid over verbeterpunten en laten zien dat het lastig is om helemaal 100% duurzaam te zijn binnen het systeem dat we in onze maatschappij hebben opgetuigd. Als bedrijven vaag blijven met hun informatie, is het vaak foute boel.

Verder kan je nog op keurmerken letten. Het GOTS keurmerk is een hele bekende (Global Organic Textile Standard) voor duurzame textiel. De Fair Wear Foundation geeft met hun keurmerk aan of het product onder eerlijke arbeidsomstandigheden is gemaakt. En PETA laat zien of het diervriendelijk is. Daarnaast kan je altijd nog kijken wat de organisatie Schone Kleren Campagne over een bepaald merk zegt. Ja, het vergt wat huiswerk, maar goed: dan heb je ook wat. En voordeel is bovendien dat je niet impulsief zo maar wat koopt, wat je eigenlijk amper gebruikt (want dat is natuurlijk sowieso het minst duurzame wat je kan doen).

Echt leer of nep leer

Dan is er -in het geval van duurzame tassen, maar ook bij schoenen- nog de kwestie van leer of geen leer. Vegan leer is volop in ontwikkeling en de innovaties volgen elkaar in rap tempo op, maar het is niet altijd de meest duurzame optie. Zo wordt veel goedkoop nepleer van aardolie gemaakt: het is dus eigenlijk plastic. Niet alleen gaat dit materiaal sneller stuk (en moet je dus eerder een nieuw product kopen, wat niet duurzaam is), maar het vergaat ook niet. Er wordt beweerd dat we inmiddels een pinpas aan microplastics per week inademen. Daar helpt zo’n plastic schoen niet bij.

Gelukkig gaan de ontwikkelingen in de wereld van plantaardig leer snel. Zo is er inmiddels leer van appel, ananas, cactus, mango, druiven en kurk. Meestal wordt hier wel iets van plastic aan toegevoegd, omdat het materiaal anders niet sterk genoeg is en alsnog te snel uit elkaar valt. Maar we zijn onderweg. Aan de andere kant komt bij dierlijk leer dierenleed om de hoek kijken en is de veehouderij volgens de Verenigde Naties verantwoordelijk voor 14% van uitstoot van broeikasgassen. Daarbij is het looien van leer vaak niet milieuvriendelijk: er komen allerlei chemicaliën bij kijken waar de arbeiders ook niet altijd goed tegen beschermd worden. Dat maakt de keuze er misschien niet makkelijker op, maar:

 • Kies altijd voor een duurzaam merk
 • Kies bij vegan leer voor materiaal waar zo weinig mogelijk plastic in verwerkt is (van appel, druif, cactus, ananas)
 • Kies bij echt leer alleen voor gecertificeerd leer dat chroomvrij gelooid is

Duurzame merken tassen

Dan nu, om je toch een beetje op weg te helpen, een overzicht van duurzame tassen die je kan kopen (mocht je op zoek zijn naar een nieuwe tas). In willekeurige volgorde.

MYoMY

Dit Nederlandse merk werd een paar jaar geleden vooral bekend van de populaire paperbag, gemaakt van ecoleer. Maar ze hebben elke keer weer mooie, nieuwe collecties, zoals de zogenaamde Circle bags, die in samenwerking met Waste2Wear® ontwikkeld en geproduceerd zijn. Samen ruimen ze afval op en geven ze het een nieuwe betekenis. Zo zijn deze duurzame tassen gemaakt van weggegooide petflessen. Het circulaire aspect komt bovendien terug in het design door middel van cirkels. Deze RPET collectie van MYoMY heeft naast een rugzak ook een handtas, heuptas en portemonnee. Ook heeft MYoMY tegenwoordig een paperbag van appelleer. Volop keuze dus ook voor de vegans onder ons.

Denise Roobol

De duurzame tassen van Denise Roobol zijn vegan. De collectie bestaat uit handtassen in verschillende vormen (waaronder de mini circle bag met een ronde vorm), maar ze hebben ook een handige tas waar je laptop in kan. Zo kan je toch stijlvol op je werk verschijnen. De tassen komen in verschillende kleuren en zijn gemaakt van vegan microvezels, PETA approved. Waar die microvezels precies van gemaakt zijn zegt de site niet, dus ik zou zeggen: gooi er even een mailtje tegenaan als je het wilt weten (en waarom zou je het niet willen weten).

Susan Bijl

Dit Rotterdamse merk zag je in eerste instantie vooral in de havenstad: werkelijk iedereen daar leek een exemplaar te hebben. Maar inmiddels zien we ook de rest van Nederland overstag gaan. En gelijk hebben ze, want de duurzame tassen van Susan Bijl zijn niet alleen duurzaam maar ook stijlvol. Bovendien biedt dit merk een gratis reparatiedienst aan, want – zo is de gedachte- een tas is er om gebruikt te worden en we repareren liever dan dat we weer een nieuw product op de wereld zetten. Fijne instelling toch? Wij zijn fan.

Lubay

Dit Belgische merk maakt tassen van plantaardige materialen met een zo laag mogelijke impact op het milieu. De duurzame tassen en accessoires van Lubay worden niet alleen in België ontworpen, maar ook gemaakt. Dat is niet alleen beter voor het milieu (want het scheelt enorm aan transport), maar het geeft ook meer zicht op de arbeidsomstandigheden die aan Europese eisen moeten voldoen. Het merk verkoopt nu nog vooral handtassen in verschillende maten en grootte.

GOT BAG

Deze Duitse start-up heeft een serie duurzame tassen ontworpen die zijn gemaakt van 100% oceaanplastic dat door een eigen opruimploeg in Indonesië uit de oceaan wordt gehaald. Hiervoor werken ze samen met organisaties als Sea Shepherd.  Voor elke tas die wordt gemaakt, wordt tot 5kg plastic uit de oceaan verwijderd. De riemen en clips zijn van gerecycled PET en de tassen hebben een organische PU-coating. Dat maakt de tassen niet alleen mooi en duurzaam maar ook waterbestendig en praktisch. GOT BAG heeft er tot op heden al meer dan 150 ton van ingezameld voor de productie van hun tassen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat de rolltop backback super handig is. Niet alleen voor tochtjes in de stad (er zit een uitneembare laptop sleeve in de tas), maar ook voor weekendjes weg. Er kan namelijk mega veel in.

Wil je een nieuwe tas van 100% gerecycled oceaanplastic? We hebben een leuke kortingscode voor je van GOT BAG! We kunnen uit eigen ervaring vertellen dat je deze rugzak op veel tripjes mee zult nemen, omdat er lekker veel in kan. Tot eind juli krijg je 10% korting bij GOT BAG met een speciale code voor de lezers van hetkanWEL: HKW-GB-10.

PinqPonq

Dit Duitse merk brengt functionaliteit en duurzaamheid samen in hun duurzame tassen. Ze maken gebruik van duurzame, gecertificeerde materialen en maakt zo weinig mogelijk gebruik van chemicaliën en water in het productieproces. De collectie bestaat uit rugzakken, fietstassen, heuptasjes en dingen als paspoorttasjes in alle kleuren van de regenboog. De duurzame tassen van dit merk zijn vegan.

Freitag

Van dit Zwitserse merk ben je fan of je bent het niet: er lijkt weinig tussenin te zitten. Maar feit is dat het merk op een duurzame manier bezig is om gerecyclede materialen van vrachtwagens, fietsbanden en postzakken tot unieke duurzame tassen te verwerken. Door hun materiaalkeuze scoren ze hoog als het gaat om diervriendelijkheid en milieu. Hier vind je rugzakken, shoppers en messenger bags.

UNBEGUN

Ik heb een schoudertas van dit merk, maar er zijn meerdere soorten en maten te koop, gemaakt van het oude plastic van de boedelbak (wie kent ze niet). Opvallend geel dus, met blauwe letters en hartstikke waterdicht (wat in zomers als deze best heel handig is). UNBEGUN heeft maar liefst 2500 boedelbakzeilen gerecycled tot nieuw product. Afhankelijk van het type tas kunnen er uit één zeil zo’n 10 à 15 producten gemaakt worden. Overigens heeft UNBEGUN ook nog andere duurzame tassen, die gemaakt zijn van oude marktzeilen en dus andere kleuren hebben. De tassen zijn in Amsterdam gemaakt.

i-did

Deze duurzame tassen zijn gemaakt van gerecycled textiel van bijvoorbeeld oude uniformen. Het materiaal dat je dan krijgt, is vilt. Dat is vrij stug (en dus stevig) met allemaal kleurrijke spikkels erin van het oude textiel. Elke viltkleur heeft op die manier een eigen verhaal en geschiedenis. De tassen van i-did worden gemaakt door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Van shoppers (XXL, wat dé trend van 2021 schijnt te zijn) tot heuptasjes (ook super hip), laptop sleeves en weekendtassen. Overigens maakt i-did nog veel meer dan tassen alleen. Zo maken ze ook akoestische wandpanelen en (hartstikke handig voor de thuiswerkers onder ons) flexibele deskdividers, om je werkplekje aan de keukentafel te claimen.

More Than Hip

Dit merk heeft verschillende duurzame tassen gemaakt van gerecycled materiaal. Denk aan een shopper van autoband en ecoleer, een schoudertas van gerecycled vrachtwagenzeil, een laptop sleeve van hergebruikte billboards of een sporttas van gerecyclede cementzakken. Eén ding is zeker: je hebt altijd een uniek stuk te pakken, want geen enkele print is hetzelfde. De schouderbanden worden vaak gemaakt van afgedankte autogordels en voor de afwerking worden bijvoorbeeld oude binnenbanden van de fiets gebruikt. De tassen van More Than Hip zijn sterk, waterdicht, vegan, betaalbaar en handgemaakt in Europa.

Bonus tips voor duurzame tassen:

 • Monsak bags: deze Amsterdamse maakt op aanvraag duurzame tassen van gered leer, dat anders op de afvalberg beland zou zijn. Ze geeft ook workshop om je eigen tas te leren maken.
 • Re-banner: maakt nieuwe artikelen van gebruikte reclame banners. Op die manier kan je dus een tas voor al je medewerkers bestellen die gemaakt is van je oude banners. Origineel cadeau vinden wij en volledig circulair.
 • Ellen Willink doet iets soortgelijks. Zij maakt de ‘Tas met boodschap’ van oude, gebruikte materialen van een bedrijf maakt ze een tas. Dat hoeft geen reclamebanner te zijn, het kan bijvoorbeeld ook verpakkingsmateriaal zijn of zo’n herkenbaar gele hesjes, om maar wat te noemen.
 • Hanakotobag: deze typische Hollandse tas is bedoeld om bloemen in te vervoeren. Op die manier hoef er geen plastic of papier meer om je bosje en dus bespaar je er enorm veel afval mee. Meesterbloembinder Karin Looijesteijn en modeontwerper Boaz van Doornik hebben de tas samen ontworpen op basis van de Japanse origami vouwtechniek.

Hoeveel tassen heb jij? En wat is je favoriete duurzame tassen merk? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Foto’s GOT BAG en UNBEGUN bovenaan: Marie van der Heijden

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

5 gedachten over “10x duurzame tassen voor je op een rij”

 1. Fijn dat er aandacht wordt besteed aan duurzame tassen.
  Ik zou ook graag in het rijtje genoemd willen worden want ik maak al sinds 2013 opvouwbare tasjes van paraplustof.
  Ze zijn handgemaakt (met behulp van de naaimachine) en allemaal uniek.
  Kijk op liesbethsikken.jimdofree.com of Google Liesbeth Sikken.
  U zult verrast zijn…….

  Liesbeth Sikken, Gouda

 2. Hoi!
  Leuk artikel! Mijn favoriete duurzame tassenmerk is (natuurlijk 😃) Handmade by Caro. Geheel van gerecyclede materialen, van de stoffen tot de ritsen. En helemaal op maat te bestellen naar je eigen wens waardoor je ‘m supervaak en lang gebruikt! Alle tassen worden handgemaakt in Soest.

Reacties zijn gesloten.