Nu het met bakken uit de hemel komt, lijkt het misschien niet hét moment om eens over je tuin na te denken. Toch kan je juist nu de balans opmaken en kijken of het vele water goed wegstroomt en of de tuin straks -als de zon weer schijnt- ook de nodige verkoeling biedt. Daarvoor moet je wel de tegels uit je tuin halen en vervangen door groen. En voordat je gaat sputteren dat dat teveel werk is, zetten we een paar tips op een rij voor een duurzame tuin waar je niet al te veel werk aan hebt. Want hoe minder moeite jij doet, hoe fijner de natuur het vindt!
Doet het zelf of besteed het uit
Sommige mensen hebben nu eenmaal groene vingers en zijn van nature goed in tuinieren. Anderen moeten er juist niet aan denken, vinden het teveel werk of zijn bang dat ze het niet goed doen. In dat geval heb je vast wel vrienden of familie die je tips kunnen geven of mee willen helpen. Of vraag een hovenier om een ontwerp te maken en alles in te richten zoals jij het wilt. Dan krijg je er ook nog eens advies van een professional bij, die precies weet welke planten het goed doen in jouw tuin, én je hoeft zelf niet met de handen in de grond (hoewel ik dat zelf stiekem juist heel lekker vind: een beetje rond wroeten in de aarde).
Een duurzame tuin is lekker wild
Mocht je een hekel hebben aan tuinonderhoud, stap dan niet meteen over op tegels, want ook tegels vergen onderhoud (groene aanslag, onkruid dat er doorheen piept). Bovendien zorgt groen voor een goede afwatering en verkoeling in de zomer. Kies daarom voor een duurzame tuin: hoe meer de tuin verwildert, hoe duurzamer je bent. De natuur lost het namelijk zelf wel op, daar zijn wij mensen echt niet voor nodig. Heb je gesnoeid? Laat het afval dan gewoon in een hoekje liggen. Daar komen bijvoorbeeld egels op af, die eventuele slakken opeten die zich tegoed doen aan jonge plantjes of de sla in je moestuin. Die moestuin is natuurlijk geen must, maar het is wel zo duurzaam om je eigen eten te verbouwen. En wat is er nou leuker dan de tomaten en komkommers in je tuin te zien groeien.
Kies voor de juiste planten
In een duurzame tuin is het niet de bedoeling dat je elke week ‘onkruid’ staat te wieden of struiken staat te snoeien. Wat je wel wil, is gewoon genieten van de verschillende soorten, maten en kleuren groen en een wilde inheemse bloemenpracht (waar de bijtjes op afkomen), toch? Daar horen hortensia’s van Bakker.com ook bij. Hoewel de bloemen geen bijen aantrekken, ben ik zelf dol op die kleurige ronde schermen (het is weer zomer!), terwijl je de plant zelf niet veel hoeft te onderhouden. Helaas zijn er bij mij een paar bezweken aan het gewicht van de vele regen, maar dat levert dan weer een mooie bos voor binnen op, die ik -als ze uitgebloeid zijn- straks weer in mijn wormenkrukje gooi voor de compost. En zo is het cirkeltje rond.
Een duurzame tuin begint bij de bodem
Groenblijvende, langbloeiende en vroegbloeiende planten zorgen voor een fijne afwisseling in je tuin. Maar daar is wel een vruchtbare bodem voor nodig met veel beestjes. Ga daarom niet met gif of kunstmatige voeding strooien, maar werk met natuurlijke compost of potgrond en laat het dode blad gewoon liggen. De beestjes ruimen dit vanzelf op of vinden er hun schuilplaats. En het blad beschermd je planten ook weer in de winter tegen sneeuw en vrieskou. Op open plekken tussen heesters en bomen kun je heel goed bodembedekkers planten. Daarmee houd je het onkruid weg (dat scheelt weer) en vergroot je de biodiversiteit in je tuin (hoe meer verschillende inheemse planten hoe beter).
Wil je nog meer tips voor een duurzame tuin? Lees dan ook de tips van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers. Of ons interview met haar over duurzaam tuinieren met kinderen.