Deze duurzame uitjes maken elk weekend een feest

In het vliegtuig stappen voor een uitje is allesbehalve duurzaam en met de stijgende prijzen ook nog eens erg duur. Gelukkig is dit helemaal niet nodig om erop uit te gaan! Kies voor tripjes die leuke herinneringen achterlaten in plaats van een ecologische voetafdruk. Lees verder voor rustgevende, spannende, actieve of leerzame (én duurzame) uitjes.

Met de benenwagen

Wandelen, saai? Integendeel. Vooral niet wanneer je het nét even op een andere manier doet. Nederland heeft de luxe van prachtige natuurgebieden waar je als wandelaar kunt ‘verdwalen’ in de mooie omgeving. Je komt helemaal tot rust in de oorverdovende stilte van de natuur.

Je wandeling wordt nog afwisselender wanneer je kiest voor een blotevoetenpad. Een combinatie van schelpen, mos, dennenappels, zand, water of modder. Neem dus ook schone kleren mee, want vies worden hoort erbij. Of wat dacht je van een begeleide wildplukwandeling? Een leerzame wandeling waarin je eetbare planten en kruiden kunt herkennen. Ook wadlopen is een unieke ervaring die een wandeling tot een belevenis maakt.

Spannend & uitdagend

Escaperooms zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit is een interactieve activiteit waarbij je samen met puzzels, raadsels en uitdagingen binnen een bepaalde tijd uit de kamer probeert te ontsnappen. Er zijn zelfs varianten specifiek gericht op duurzame thema’s zoals bijvoorbeeld het klimaat.

Door de coronamaatregelen zijn er veel online escaperooms bijgekomen. Maar een optimale ervaring heb je natuurlijk ‘real-live’. Bijna elke grote stad heeft wel een locatie waar je een escaperoom kunt doen. Probeer bijvoorbeeld samen te ontsnappen in de Rotterdamse escape room voor een avontuur om nooit meer te vergeten! De meeste escaperooms kun je al doen vanaf drie personen. Om dit uitje compleet te maken, zijn er ook leuke arrangementen beschikbaar die je kunt bijboeken.

Actieve uitjes

Houd je van de natuur en ben je niet bang voor een druppeltje zweet? Dan zijn er genoeg duurzame actieve uitjes te bedenken die je zo sportief kunt maken als je zelf wilt. Stap bijvoorbeeld in een kano en laat je peddels door het water glijden. Kanotochten zijn een leuke manier om de natuur of stad van een andere kant te zien. Mountainbiken is ook een erg sportief en tegelijk duurzaam uitje. Het proberen waard, ook als je geen prof bent of zelf geen mountainbike hebt. Liever een tandje lager? Dan is fruit plukken misschien iets voor jou. Bezoek bijvoorbeeld een boomgaard waar je appels kunt plukken.

Leerzame natuurlijke uitjes

Er is volop aanbod aan workshops of plekken die je kunt bezoeken voor een milieuvriendelijk en leerzaam uitje. Een zoekopdracht op internet biedt veel verschillende mogelijkheden voor uitjes waar je ook nog iets van opsteekt. Wil je bijvoorbeeld eetbare paddenstoelen in ons land leren herkennen? Ben je van plan een zelfvoorzienende moestuin te maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Of heb je interesse voor eigen gemaakte producten uit eigen natuur? Schrijf je bijvoorbeeld in voor een cursus wildplukken, permacultuur of kruidengeneeskunde.

Je kunt een voedselbos of eco-gemeenschap bezoeken; deze organiseren regelmatig meehelp- of bezoekdagen. Ook zijn er andere leuke cursussen die je in de natuur kan volgen; zoals een Yoga les, meditatie of mindfulnessworkshop.

Ideaal voor gezinnen

Er zijn vanuit dier-oogpunt goede argumenten om niet met het gezin naar het dolfinarium of de dierentuin te gaan. Wil je de kids toch in contact brengen met ons dierenrijk? ZOO kan het ook:

  • Zeehonden uitzetten in zee (o.a. in zeehondencreche Pieterburen)
  • Opvangcentrum voor dieren bezoeken (o.a. de Nobele Hoeve in Brabant)
  • Paardrijden in het bos, langs het strand of duinen
  • Wandelen met alpaca’s
  • Koeien knuffelen
  • Een eco-boerderij bezoeken
  • Naar een duurzaamheidscentrum

Een overnachting aan je uitje plakken? Denk aan een natuurkampeerterrein of zoek één van de vele duurzame accommodaties die Nederland heeft. Er zijn ook websites met een divers aanbod aan overnachtingen met een milieuvriendelijk karakter.

Waar gaat jouw uitje dit jaar heen? Leuke tips horen we natuurlijk graag in een reactie hieronder.

Over de schrijver