Vijf tips voor een duurzame vakantie

We snákken allemaal naar vakantie. En nu er eindelijk licht aan het eind van deze donkere coronatunnel lijkt te zijn, kunnen we ons langzamerhand gaan voorbereiden op die welverdiende, langverwachte, duurzame vakantie. Of je nu houdt van een kampeervakantie dichtbij huis of een tropische strandvakantie iets verder weg; er zijn altijd manieren om je vakantie te verduurzamen. Niet alleen het vervoersmiddel dat je kiest naar de plek van bestemming – we weten inmiddels allemaal dat vliegen niet zo best is voor het milieu – maar ook de keuze van je verblijf en de activiteiten die je daar onderneemt zijn behoorlijk van invloed op de milieubelasting. De gouden regel? Hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter de impact op het milieu. Wij geven vijf tips voor fair travel om je vakantie te verduurzamen en toch volop te kunnen genieten!

Dichtbij huis voor een duurzame vakantie

Het is natuurlijk een beetje een dooddoener, maar vliegen naar je vakantiebestemming kun je beter laten. De CO2-uitstoot van een vliegtuig is enorm en met een tweeweekse vakantie naar Bali zit je al snel aan 4.000 kilo CO2. Ter vergelijking: een heel huishouden stoot per jaar zo’n 23.000 CO2 uit. Een vliegreis belast het milieu maar liefst zeven tot elf – afhankelijk van waar je naartoe vliegt en hoeveel tussenlandingen je maakt – keer zo veel dezelfde reis per trein. Kijk daarom of er een vergelijkbare bestemming van je dromen dichter bij huis te vinden is. Zo hoef je niet naar Nepal of Nieuw Zeeland voor bergen maar kun je ook naar Zwitserland of Scandinavië en voor de zon is Frankrijk of Spanje al ver genoeg. Ruil het vliegtuig in voor een auto of het openbaar vervoer en je hebt al een slag gewonnen!

Een groen onderkomen

We zeiden het al: wat betreft milieubelasting is er een gouden regel. Hoe luxer de accommodatie, hoe vervuilender deze vaak is. Wat betreft duurzaamheid gaat niets boven kamperen. Met je tentje in de natuur – met als enige airconditioning het tentdeurtje open zetten – ben je heel duurzaam bezig. Wil je liever iets meer comfort? Dan is een standaard huisje of hotel vaak even vervuilend als het op CO2-uitstoot aankomt, waarbij meer luxe dus meer uitstoot betekent. Natuurlijk zijn er inmiddels ook genoeg groene opties. Zo kun je kijken naar accommodaties met het Green Key-Label of bijvoorbeeld een duurzaam plekje boeken in een bungalowpark in Nederland of België. Ook een groene optie: gebruik maken van de deeleconomie. Tegenwoordig zijn er veel manieren om verblijfmogelijkheden te ‘delen’.

Lokale producten en gerechten

Eenmaal op de plaats van bestemming zijn er nog tal van mogelijkheden om je vakantie te verduurzamen. Koop bijvoorbeeld geen souvenirs van wilde planten, dieren of souvenirs waarvan de oorsprong dubieus is. Als iets heel goedkoop en in veelvoud wordt aangeboden dan kun je er eigenlijk de klok op gelijk zetten dat deze niet duurzaam zijn. Bedenk daarnaast ook goed: heb ik deze spullen écht nodig voor een mooie vakantieherinnering? Of kan ik ook iets kopen wat ik kan consumeren? Koop in dat geval lokaal. Het kopen van producten uit de regio betekent vaak dat het geen lange reis heeft moeten afleggen voor het op de plaats van bestemming aankomt. Hetzelfde geldt voor de plaatselijke keuken: eet waar mogelijk lokaal en plantaardig. Het eten van lokale gerecht is bovendien niet alleen duurzaam, maar ook heel leuk en lekker!

Ga de natuur in

Natuurlijk wil je ook wat doen tijdens je vakantie. Of je nou een actieve vakantie wilt of op zoek bent naar een paar weken ultieme ontspanning: activiteiten in de natuur waarbij geen gemotoriseerde hulpmiddelen nodig zijn, zijn het groenst. Ga lekker zwemmen in zee, snorkelen, lange wandelingen maken of fietsen. Ook hele dagen op het strand liggen zorgt voor weinig milieubelasting. Achteraf ruim je natuurlijk wel al je rommel op. Wil je verder gaan dan dat? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om andermans rommel op te ruimen. Doe bijvoorbeeld eens mee aan een georganiseerde beach clean-up.

Klimaatcompensatie

Wil je de CO2-uitstoot die je veroorzaakt tijdens je vakantie graag compenseren? Daar zijn tal van mogelijkheden voor. Klimaatcompensatie zorgt er voor dat er, in ruil voor de CO2-uitstoot die je veroorzaakt, ergens anders CO2 uit de lucht wordt gehaald. Dit doe je door bomen te planten of te investeren in milieuvriendelijke alternatieven voor bijvoorbeeld energieopwekking. Je leest er hier meer over!

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Vijf tips voor een duurzame vakantie”

  1. Sinds kort is er een elektrische 4 persoons camper op de markt. Deze is ook te huur.
    Zou dat niet het vermelden waard zijn op jullie mooie site?

Reacties zijn gesloten.