Een koekje per post versturen, is misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Maar sinds de pandemie is er een heuse trend ontstaan om ambachtelijk gemaakt eten per post te versturen en wel zo dat het door je brievenbus past. En wat is er nou lekkerder dan een paar smaakvolle, duurzame en vegan koekjes op je deurmat te vinden? Tim Verhoeven en Ruth Mollema zijn de professionele koekenbakkers achter Zuiver&Koek. Sinds mei 2021 duiken zij elke week hun productiekeuken in Heeswijk-Dinther (Noord-Brabant) in om koekjes te bakken en op de bus te doen. HetkanWEL ging met ze in gesprek.
Ze droomden al jaren over een eigen food-concept vertelt Ruth. “We leerden elkaar in 2014 kennen via ons werk, we verkochten broodjes op het station. Al snel hadden we door dat we een aantal dingen met elkaar gemeen hadden: ons chaotisch brein bijvoorbeeld, maar vooral ook onze liefde voor koken en bakken.” Ze hadden genoeg ideeën voor een eigen bedrijf, maar één ding was zeker: het moest sowieso plantaardig worden, omdat Ruth al een tijdje vegan was. Hoe ze op het idee van Zuiver&Koek kwamen, is eigenlijk een grappig verhaal. Ruth lacht: ‘’Ik kwam op een willekeurige dag op een website waar ze vegan koeken verkochten. En in alle eerlijkheid dacht ik: ‘dit kunnen Tim en ik beter!’.”
Bijzondere smaken
Ze doken samen de keuken in om aan de slag te gaan met vooral biologische ingrediënten: met wisselende resultaten als gevolg. ‘’De perfecte koek ontwikkelen is moeilijker dan je denkt’’, vertelt Ruth. ‘’Er zijn tientallen, zo niet honderden (mis)baksels geweest, maar van elke mislukking hebben we weer wat geleerd.’’ Wat bleef waren koeken met bijzondere smaken, zoals triple ginger of miso chocolade, die ze lieten keuren door hun netwerk. Ruth: ‘’We kregen zoveel support. Het was echt genieten om dingen te horen als: ‘dit zijn de lekkerste koeken die ik ooit geproefd heb’. Dat maakt je zo trots, want we hebben het toch mooi allemaal zelf gedaan.’’
Door al dat testen hebben Tim en Ruth vele combinaties uitgeprobeerd. Wat zijn hun eigen favorieten? Ruth: “Ik ga sowieso voor de chai white chocolate, deze koek is zo lekker warm van smaak en heerlijk romig door de vegan witte chocolade.’’ Tim kiest voor orange chocolate. “Ik was vroeger al gek op sinassnippers en van die Pim’s koekjes, dus deze koek raakt echt een sweet spot.” Sommige combinaties pakten ook verassend goed uit, zoals bijvoorbeeld de venkel vijg koek, geïnspireerd op koekjes met muisjes die ze maakten voor een babyshower. Tim en Ruth wisselen de koeken in het assortiment regelmatig af en houden hierbij ook rekening met de seizoenen. ‘’De herfst en winter vragen om meer verwarmende ingrediënten en smaken, bijvoorbeeld een pumpkin spice koek. In de lente en zomer zijn frisse smaken juist lekkerder, zoals onze citroen aardbei koek.’’
Het blijft leuk om mensen te horen zeggen: ‘huh, is dit echt vegan? ‘
Zo duurzaam mogelijk
De koeken worden zo duurzaam mogelijk gebakken en verstuurd. Bijvoorbeeld door enkel plantaardig te bakken, maar ook door te kiezen voor biologische en lokale ingrediënten zoals haver, meel en gevriesdroogde aardbei. Ze bakken hun koeken alleen op bestelling, zodat er nooit iets weggegooid hoeft te worden. Daarnaast versturen ze hun koeken zonder plastic verpakkingsmateriaal in een doosje van karton. Dat was nog wel een kwestie van uitproberen, want hoe zorg je ervoor dat de koeken niet uit elkaar vallen tijdens de reis? Het is ze gelukt. En natuurlijk kan er altijd een koek onderweg sneuvelen, maar dat maakt de smaak niet minder. ‘’We willen laten zien dat genieten ook verantwoord kan’’, vertelt Ruth. ‘’Een lekkere koek hoeft niet samen te gaan met een boel plastic en een hoge CO-2 uitstoot. Het blijft leuk om te horen als mensen zeggen: ‘huh, is dit echt vegan?’ En juist dat is precies wat we met onze koeken willen laten zien: van plantaardig eten kun ook intens genieten!”

Toekomstplannen
Op dit moment kun je de koeken enkel via de webshop van Zuiver&Koek bestellen. Het lijkt Tim en Ruth super gaaf om de koeken ook in fysieke winkels te kunnen verkopen, maar voor nu kijken ze vooral waar het schip strandt. “Zolang we kunnen doen wat we leuk vinden, hebben we eigenlijk al het grootste geluk van de wereld’’, lacht Ruth. “Maar nu we toch spreken over toekomstdromen: een koekkookboek is wel écht een droom.’’
Lees ook over de duurzame Koekjes van eigen deeg, die het testpanel van hetkanWEL eerder dit jaar testte.
Foto’s: Tim & Ruth