Duurzame verf: welke soorten zijn er en waar kan je die vinden?

Je muren een fris kleurtje geven, is een prima klus voor de meivakantie. Maar dan natuurlijk wel met duurzame verf. Bestaat dat dan? Jazeker! Er zijn inmiddels talloze verschillende soorten duurzame verf op de markt. Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij, zodat je zonder schadelijke stoffen je kamer van een nieuwe kleur kan voorzien.

Duurzame verf op waterbasis

Allereerst is het goed om te weten dat deze blog uitsluitend gaat over binnen verven. Tegenwoordig zijn bijna alle verven, zowel muurverf als lak, op waterbasis. Helaas bevat water gedragen verf vaak nog wel fossiele grondstoffen. Let daar dus goed op als je een verf koopt.

De verf van Fairf is op waterbasis en gemaakt met plantaardige en hernieuwbare grondstoffen. Er zit koolstof in de verf die door planten uit de atmosfeer is onttrokken. En er zitten geen meetbare concentraties oplosmiddel in de verf. De verf kan in alle gewenste kleuren gemengd worden, droogt snel en geeft bijna geen geur af. Een ideale vervanger van de traditionele merken met hetzelfde gemak.

Natuurlijke verf

Als je geen behoefte hebt aan fellere kleuren maar een zachtere en subtielere kleur fijn vindt dan kan je ook kiezen voor een natuurlijke verf. Leemverf bijvoorbeeld, bestaat voornamelijk uit leem, water, zand, krijt en zetmeel. Het is antistatisch en schimmelwerend en is warm in de winter en koel in de zomer. Wil je dus een perfect binnenklimaat, dan is leemverf een goede optie.

Krijtverf of kalkverf?

Er is vaak verwarring tussen krijtverf en kalkverf. Het grootste verschil is echter dat kalkverf ruwer is en daardoor niet egaal. Het is ook kwetsbaarder. En kalkverf kan alleen op muur en plafond gebruikt worden. Wil je liever een egale kleur en fluweelachtige uitstraling, kies dan voor kalkverf. Daarmee kan je naast je muren ook meubels verven. Wil je zeker zijn van een verf met natuurlijke grondstoffen kijk dan bijvoorbeeld bij Groene bouwmaterialen.

Soorten duurzame verf

Er zijn nog meer soorten duurzame verf zoals bijvoorbeeld kookverf. Dat hebben veel Scandinavische huizen. Kookverf is zowel geschikt voor buiten als voor binnen. Ook is er lijnolieverf. Dat is gemaakt van vlaszaad. Deze verf werkt heel fijn en droogt ook snel. Ik heb zelf de binnenmuren van mijn huis met lijnolie uit Noord-Holland behandeld. Voor deze opties en andere duurzame verven kan je ook kijken bij Ecocoatings: ‘Groene verf in elke kleur.’

Duurzaam verven

Heb je de duurzame verf van je keuze gevonden? Dan is het belangrijk om de goede keuze te maken voor je overige schildersbenodigheden. Zo bestaan er kartonnen verfbakjes, biologisch afbreekbare ontvetter en de Brushkeeper. Die laatste is een soort bidon waar je je kwast heel lang goed in kan bewaren tijdens een verfklus. Met een vloeistof er in zelfs maanden tot jaren. Nooit meer een nieuwe kwast nodig!

Informatie over duurzame verf

Vind je mijn blog interessant maar wil je nog meer informatie over duurzame verf? Of een eerlijk en deskundig advies? Dan raad ik je aan om contact op te nemen met Duller en Co uit Haarlem. Zij zijn echte experts en ik heb de lijnolie voor mijn duurzame huis ook bij hen gekocht. Zij hebben ook een adviesitem op hun site staan waar ze dieper in gaan op dit onderwerp. Veel schilderplezier en ik hoop dat je muur goed uit de verf komt!

Wat zijn jouw ervaringen met duurzame verf? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook onze tips om je interieur te verduurzamen.

Fotocredits: De laatste foto bij dit artikel is eigendom van Roy, Ecocoatings.

Over de schrijver