Op Warmetruiendag verwarm je jezelf met deze duurzame wol

De lente is in zicht, maar het is nog best wel fris buiten. Toch trekken ruim 150.000 Nederlanders een dikke trui aan en zetten zij de verwarming een graad lager op Warmetruiendag. Om ervoor te zorgen dat jij er de rest van de winter warmpjes bij zit, doken we in de mogelijkheden van wol.

Voordelen van wol

Wol is een geweldig materiaal. Het is mooi, warm, natuurlijk, zelfreinigend, slijtvast en gaat, als je het goed verzorgt, een leven lang mee. Klinkt fantastisch, maar wees je bewust van waar je je kleding van wol koopt.

Biologische wol

Wol is een dierlijk product en er zijn vreselijke misstanden in de wolindustrie. Daarom is het belangrijk dat je weet waar de wol vandaan komt en onder welke omstandigheden de dieren leven. Kies voor producten van duurzame merken, die biologische wol gebruiken. Je kunt ook kijken naar het GOTS keurmerk. Dit keurmerk heeft criteria opgesteld voor wol, waarbij er eisen worden gesteld aan dierenwelzijn.
Alpaca Met Warme Wol

Verschillende soorten wol

Elk soort dier heeft een unieke vacht met verschillende eigenschappen.We zetten ze kort voor je op een rij:
* De alpaca is een kameelachtige, vaak ook wel berglama genoemd. De wol is zachter en sterker dan schapenwol.
* Mohair is een wolsoort afkomstig van de angora geit, die lange gekrulde haren heeft. De wol is niet zo zacht, maar wel heel lekker warm.
* Merino wol is van een schaap met ontzettend veel haar. De wol kroest en houdt daardoor lucht vast en neemt je lichaamstemperatuur aan. Daarom wordt het bijvoorbeeld ook in thermo-ondergoed gebruikt. Het is extra fijn en zacht.
* Als een lam voor de eerste keer wordt geschoren, noemen we het lamswol. Het lam is dan tussen de zes en twaalf maanden. Lamswol is heel fijn en daardoor heel zacht. Het kriebelt niet.
* Tenslotte is er nog kasjmier, afkomstig van een geit die eenmaal per jaar zijn vacht verliest. Het is heerlijk zacht, glanzend en licht, maar wel kwetsbaar.
Duurzame Wol
Voor warme truiendag heb je vast wel iets warms in de kast hangen, maar wil je mooie, eerlijk geproduceerde wollen kleding kopen? Dan geven we je graag nog wat tips.

Warme truien en vesten

Voor een wollen trui of vest, kun je terecht bij het merk Suhka. Zij laten in Nepal prachtige truien en vesten van biologische kasjmier maken. Het is een investering, maar dan heb je er ook de rest van je leven plezier van. Ook Studio Jux verkoopt heerlijke warme truien en vesten van wol voor elke gelegenheid en via de webshops watmooi.nl en takeitslowfashion.nl vind je truien en vesten van verschillende duurzame merken.

Tweedehands wol

Het merk Wintervacht maakt jassen en andere kledingstukken van oude dekens en gordijnen en geeft textiel daarmee een tweede leven. Wintervacht maakt korte jassen, lange jassen, army coats en accessoires, zoals haarbanden en wanten. Duurzamer kan bijna niet.

Warm ondergoed

Tijdens gure dagen is het heerlijk om warm ondergoed te dragen. Het merk Dilling heeft dit voor je. Gemaakt van merino wol en daardoor superzacht en warm.

Warme voeten

Via Esgii kun je prachtige duurzame sloffen van vilt kopen. De sloffen zijn er in alle vormen en maten, voor vrouwen, mannen en kinderen en voor een eerlijke prijs gemaakt in Mongolië. Het voordeel van deze sloffen is dat je wel warme voeten krijgt, maar dat ze ook ademen en vocht opnemen. Hierdoor voelen ze altijd droog en warm aan.
Warme Wol Voor Warme Truiendag

Verwarm jezelf, niet de wereld

Al deze warme winterwol kun je natuurlijk het elke dag dragen, maar op warme truiendag in het bijzonder. Met de verwarming een paar graden lager, bespaar je gemakkelijk 6% energie. Doen we het allemaal op een dag? Dan besparen we het jaarverbruik van drie Waddeneilanden. Dus zet de verwarming lager en trek aan die trui. Of een warm vest, sla een sjaal om, of zet een muts op, wat jij lekker vindt.

Over de schrijver

4 reacties op “Op Warmetruiendag verwarm je jezelf met deze duurzame wol”

  1. Heel simpel met een kleine “voetafdruk” vacht(en) kopen bij een schapenboer/herder. Een goed spinnewiel en zelf spinnen. Voordelen: je weet aar je wol vandaan komt, eigen keus in wol/dikte/natuurkleur en actief bezig zijn terwijl je zelfs een luisterboek kunt “lezen” of een film kijken.
    En…is een trui te klein of “uit de mode”, gewoon uithalen en opnieuw gebruiken.

Reacties zijn uitgeschakeld.