Richt je woning duurzaam in: 3 handige tips

Je wilt je woning inrichten waarbij je rekening houdt met het milieu. Goed bezig! Maar hoe doe je dat? Want wanneer is je inrichting milieuvriendelijk, en wanneer niet? Er is een aantal zaken waar je op zou moeten letten wanneer je je woning duurzaam in wilt richten.

Tip 1: Recyclen en tweedehands!

Het hergebruiken van meubels is natuurlijk één van de beste en meest voor de hand liggende manieren om meubel- en materiaalverspilling tegen te gaan. Want als een meubel een tweede (langer) leven krijgt, hoeven er minder meubels geproduceerd te worden. Ben je dus uitgekeken op een meubel, ook al is het nog wel functioneel? Probeer het dan een andere bestemming te geven óf te recyclen tot wat anders. Creatief zijn is de key!

Tip 2: Let op de herkomst van hout en papier

Hout is in interieurs een veelgebruikt materiaal. Zowel voor bekleding, zoals vloeren en raamdecoratie, als voor aankleding, zoals meubelen en accessoires. Denk daarbij aan tafels, klokken, stoelen, tuinmeubelen, fotolijsten, enzovoorts. Een goede manier om verantwoord hout te kopen, is door te letten op het FSC-keurmerk. Dit keurmerk wordt door steeds meer interieurwinkels gevoerd. Ook goedkopere winkels bieden bijvoorbeeld laminaat steeds vaker aan met FSC-hout. Zo vind je dit bijvoorbeeld al bij Kwantum. Let op: hoe duur iets is, zegt niets over de duurzaamheid van het materiaal waarvan het gemaakt is. Laat je dus niet (mis)leiden door de prijs.

Tip 3: Ga een lange relatie aan met je meubels!

De consumptiemaatschappij is slecht voor het milieu. Dat geldt voor zowel kleding als bijvoorbeeld inrichting. Zo willen we steeds vaker ons interieur vernieuwen en dit vormt een enorme belasting voor het milieu. En omdat een beter milieu bij jezelf begint zeggen we: ga een langetermijnrelatie aan met je meubilair. Kies iets wat tijdloos is en lang meegaat, zodat je niet meedoet aan de consumptiemaatschappij. Ben je onverhoopt toch eerder op je meubelen uitgekeken? Zet ze dan op het internet te koop of geef ze aan de kringloopwinkel. Zo krijgen je meubelen een waardig leven!

Over de schrijver