5x duurzame yogakleding

Dat yoga steeds populairder wordt, weten we. Uit cijfers van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat het aantal beoefenaars tussen 2013 en 2019 van 247.000 naar 513.000 is gestegen. Met die verdubbeling is yoga populairder dan tennis en staat het op nummer 9 van de meest beoefende sporten in ons land. Het is dan ook geen verrassing dat de fast fashion ketens hier handig op in spelen met een eigen yoga kledinglijn, maar die zijn – je raad het al- vaak niet duurzaam. Gelukkig bestaat er ook duurzame yogakleding, waar je met een goed gevoel je geld aan kunt uitgeven. Ik zet vijf Europese merken in het zonnetje!

MANDALA

Het Duitse merk MANDALA werd in 2001 opgericht door designer Nathalie Prieger. Nathalie wordt in Duitsland gezien als een pionier in de fair fashion industrie, omdat ze één van de eersten was die een duurzaam modemerk opzette. Alle kleding wordt geproduceerd in fabrieken in Turkije en Shanghai, waar de werknemers een eerlijke prijs ontvangen voor hun werkzaamheden. De items zijn van biologische katoen, modal, tencel en textiel gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Dat laatste kan trouwens ook weer voor microplastics zorgen als je het wast, dus houdt daar rekening mee. Op de website van MANDALA vind  je filmpjes over het productieproces van de kleding.

Duurzame Yogakleding

Yogashirt.nl

Yogashirt.nl is een nieuw Nederlands merk, dat in de zomer van 2020 is opgericht door Ingrid. Zij wil yogi’s blij maken met toffe shirts met mooie boodschappen en tegelijker een steentje bijdragen aan de fair fashion markt. De T-shirts zijn gemaakt van bamboe of biologisch katoen, de zeefdrukprints zijn op waterbasis en alles wordt verpakt en verzonden in gerecycled papier of karton. Ook worden de T-shirts gemaakt door mensen die een eerlijke prijs ontvangen voor hun werkzaamheden en onder veilige omstandigheden werken. Van de opbrengst van elke aankoop doneert Ingrid 5% aan Stichting DierenLot.

Duurzame Yogakleding

Asquith

Het Britse merk Asquith werd in 2002 opgericht als tegenhanger van alle synthetische, chemische materialen die werden gebruikt in sportieve kleding. De makers van Asquith wilden iets anders. Kleding die ademde, gemaakt van eco-vriendelijke materialen. De items zijn veelzijdig en bedoeld om zowel tijdens het sporten als in de kroeg te dragen. De kleding wordt gemaakt van bamboe of het speciaal door Asquith ontwikkelde bambor. Dit is een materiaal dat bestaat uit bamboe, biologisch katoen en een klein beetje elastaan. De kleding wordt geproduceerd in een kleinschalige fabriek in Turkije. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Je kunt via de website van Asquith een blikje werpen in de fabriek.

Duurzame Yogakleding

Röhnisch

Röhnisch is een Zweeds merk speciaal voor vrouwen. Het is 75 jaar geleden opgericht door vrouwen die sportkleding wilden verkopen, die anders was dan de traditionele sportkleding. Het bedrijf volgt de zogeheten 3R strategie: recycle, reduce en reuse. Het maakt meer en meer gebruik van gerecyclede en duurzame materialen en wil in 2025 volledig duurzaam zijn. Röhnisch werkt samen met het Zweedse Hand in Hand International, een goed doel dat zich inzet voor vrouwen op het platteland van India. Met de steun van Hand in Hand kunnen deze vrouwen eigen bedrijfjes opzetten.

Duurzame Yogakleding

Urban Goddess

Als afsluiting nog een mooie parel uit Nederland, het Amsterdamse merk Urban Goddess. Opgericht in 2013 door Marlene Smits. In de collectie van Urban Goddess vind je zowel strakke yogatops en broeken als heerlijke harembroeken. Het is wel duidelijk, deze kleding niet alleen geschikt voor yoga, maar ook perfect voor een dagje bankhangen. De meeste items worden gemaakt van biologisch katoen en een groot deel van de collectie wordt geproduceerd in Turkije. Je kunt de kleding van Urban Goddess niet alleen in de eigen webshop kopen, maar ook bij diverse andere winkels en yoga studio’s in Nederland.

Duurzame Yogakleding

Ook de bekende duurzame merken People Tree en Armed Angels hebben yogakleding in hun collectie. Wil je zeker weten of een (yoga) kledingmerk duurzaam is, check het merk dan op Good on You. Hier wordt gekeken naar milieu, arbeidsomstandigheden en diervriendelijkheid. Je kan ook kijken of het merk voorkomt op Project CeCe, een online platform voor duurzame merken waar je ook duurzame yogakleding vindt. En misschien helpt ons overzicht van duurzame winkels en merken jou ook wel verder.

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Let jij op duurzaamheid als je yogakleding koopt? Laat het ons weten en vertel ons over jouw ervaring met duurzame yogakleding. 

Over de schrijver