Hoe duurzaam is jouw zorgverzekeraar?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij de keuzes die we maken. We kiezen bijvoorbeeld steeds meer voor zonnepanelen of een warmtepomp om energie op te wekken of investeren in het isoleren van onze huizen. De keuze voor een duurzame zorgverzekering draagt hier ook aan bij. Steeds meer mensen willen weten hoe duurzaam hun verzekeraar nu echt is. Zorgverzekeraars beleggen immers jaarlijks miljarden euro’s in aandelen en fondsen. Hoe duurzaam zijn deze beleggingen eigenlijk en hoe groen is jouw zorgverzekeraar?

VBDO

Om te onderzoeken hoe duurzaam zorgverzekeraars beleggen, werkt Independer samen met de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De VBDO toetst al meer dan vijftien jaar hoe zorgverzekeraars hun geld beleggen. De VBDO beoordeelt hoe duurzaam zij hun geld beleggen en werkt ook actief met hen samen om duurzaamheid nog meer te stimuleren.

Vergelijkingsonderzoek VBDO naar zorgverzekeraar

Het VBDO beoordeelt alle zorgverzekeraars op basis van vier categorieën:

  1. De verantwoordelijkheid bij bestuur en senior management voor verantwoord beleggen;
  2. Het verantwoord beleggingsbeleid;
  3. Het implementeren van het beleid;
  4. Transparant zijn over het beleid en implementatie.

De score wordt bepaald op basis van vijftig vragen. Elke vraag levert punten op en per criteria kunnen de verzekeraars een score van 0 tot 5 halen. De categorie implementatie – hoe het beleid wordt toegepast – weegt het zwaarst mee. Deze categorie telt namelijk voor vijftig procent mee in de eindscore. Wil jij weten welke zorgverzekeraars het beste scoren op duurzaamheid? Check dit overzicht.

Zorgverzekeraar

Je zorgverzekering vergelijken op basis van duurzaamheidsscore VBDO

Independer heeft de resultaten van het vergelijkingsonderzoek van het VBDO een prominent plekje gegeven in hun vergelijker van zorgverzekeringen. Twijfel je in hoeverre jouw huidige zorgverzekeraar duurzaam is? Met de vergelijker van Independer kun je je zorgverzekering vergelijken op duurzaamheid.

Verfijn het filtermenu op duurzaamheid en je zult de cijfers uit het vergelijkingsonderzoek van het VBDO zien. Ook kun je gradaties in duurzaamheid kiezen: kies je bijvoorbeeld voor een minimale score van 4, dan zie je met het filter alleen zorgverzekeraars met dit cijfer of hoger. Zo zie je welke hoog scoren op duurzaamheid en kun je een weloverwogen keuze maken op het gebied van duurzaamheid.

Over de schrijver