10x duurzame zwemkleding

Na een paar dagen relatieve koelte staat de zomer weer te popelen om los te barsten. Dit weekend kunnen we tropische temperaturen verwachten en dus is het zaak om de koelte op te zoeken. Dat kan natuurlijk door binnen te blijven (waar bijna 85% van onze lezers de voorkeur aan geeft, zo blijkt uit onze poll), maar het kan ook door het water op te zoeken. En dan het liefst natuurwater natuurlijk, zonder grote hoeveelheden chloor. Mocht je nieuwe zwemkleding nodig hebben, dan helpen we je een handje door de verschillende merken duurzame zwemkleding voor je op een rij te zetten. Dat scheelt weer zoeken.

Dedicated

Dit Zweedse merk Dedicated werd in 2006 opgericht door een groepje vrienden dat behoefte had aan een streetwear merk dat zich inzet voor een eerlijker en groenere wereld. Het merk begon ooit met T-shirts met prints, maar heeft tegenwoordig een veel grotere collectie waaronder duurzame zwemkleding. Ook met toffe prints trouwens. Die zwemkleding is gemaakt van gereyclede PET-flessen. De andere kleding van biologische katoen met GOTS-certificaat.

Jungl

Dit merk is van Nederlandse bodem, opgericht door de twee zusjes Anouschka en Natascha Hendriks (we interviewden ze al eens in 2019). Zij maken badkleding van oude visnetten en ander nylon afval, ook wel Econyl genoemd. Een Italiaans bedrijf verwerkt het oude nylon tot nieuw garen en een fabriek in Portugal maakt de zwemkleding. In 2019 zeiden de zusjes tegen hetkanWEL: “Als je producten maakt van gerecycled plastic, heb je altijd te maken met microplastics. Dat is ook het geval bij de duurzame badmode van JUNGL. We raden aan om de bikini’s niet te wassen in de wasmachine, maar te spoelen met de hand. Wie de bikini toch in de wasmachine wast, kan het beste een waszak gebruiken die de eventueel loslatende microplastics tegenhoudt.” Kijk, van die eerlijkheid en transparantie houden we.

Save the wave

Dit Nederlandse surfmerk werd in 2020 opgericht door Svetlana en maakt duurzame zwemkleding en surfpakken van Econyl (gerecycled nylon dus). Het merk doneert een deel van de winst aan Surfrider Foundation Europe, dat zich sinds 1990 inzet voor de bescherming van de oceanen. Want, zo redeneren ze, duurzame zwemkleding kopen is één ding, maar laten we daarmee tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een oceaan die vrij is van vervuiling. Want als jij nu geen actie onderneemt, wie doet dat dan wel?

Anekdot

Lingerie en zwemkleding liggen natuurlijk in elkaars verlengde en dus is het logisch dat bekende duurzame lingeriemerken ook duurzame zwemkeding in hun collectie hebben. Zo ook dit Duitste lingeriemerk uit Berlijn dat duurzame badkleding maakt van gerecyclede deadstock (nieuwe kleding die niet verkocht is en dus ligt te verstoffen in het magazijn voordat het in de verbrandingsoven verdwijnt). De zwemkleding wordt in Duitsland en Polen gemaakt. Het merk garandeert eerlijke arbeidsomstandigheden en biedt transparantie in de supply chain. Alle stukken zijn gemaakt van geupcyclede en gerecyclede materialen.

Underprotection

Een ander duurzaam lingeriemerk dat ook aan duurzame zwemkleding doet, is het Deense merk Underprotection. Dit merk werd in 2010 opgericht in Kopenhagen met als missie om mode te combineren met diep respect voor de planeet. Het merk heeft inmiddels een B-corp certificaat, wat kort samengevat wil zeggen dat de inzet voor duurzaamheid en de verbetering daarin officieel erkend is via een puntensysteem. De zwemkleding van Underprotection is gemaakt van gerecyclede PET-flessen waar een zacht polyester van gemaakt is.

Organic basics Re-Swim

Ook dit Deense merk ken je waarschijnlijk vooral van het duurzame ondergoed. Het merk ging in de zomer van 2022 failliet, maar werd kort daarna overgenomen door een grote partij. Je kan er dus nog steeds terecht voor al je duurzame lingerie (zie hier onze duurzame gids voor duurzaam ondergoed en lingerie) en voor de kleine collectie duurzame zwemkleding (want waarom zou je meer maken dan nodig is). De zwemkleding is gemaakt van gerecycled nylon (Econyl) en elastan en is te koop in twee kleuren: zwart en oker.  

Alohas

De combinatie duurzame schoenen en duurzame zwemkleding ligt misschien iets minder voor de hand. Toch is dat precies wat het Spaanse merk Alohas doet. De ontwerpen komen uit Barcelona, de productie vindt plaats in Alicante en de inspiratie komt uit Hawaï. Dat verklaart niet alleen de naam, maar ook de productie van duurzame zwemkleding. De zwemkleding wordt op aanvraag gemaakt, wat ervoor zorgt dat het merk niet blijft zitten met een collectie die niet verkocht is (deadstock). Hier dus geen vandaag besteld, morgen in huis. Maar dat principe is dan ook verre van duurzaam.

Frija Omina

Dit Duitse merk werkt alleen met biologische en gerecyclede materialen en produceert alles in Duitsland zelf. Ze maken bikini’s van biologisch katoen met spandex of van gerecycled nylon en lycra. Die laatste zijn gemaakt van oude visnetten. Die eerste laat (bijna) geen microplastics los, maar omdat het hier om katoen gaat droogt het ook minder snel. De afweging is natuurlijk geheel aan jou.

Oceanchild

Dit Duitse merk produceert minimalistische zwemkleding in Duitsland van Econyl. Alles is erop gericht om de zwemkleding zo lang mogelijk mee te laten gaan, zonder dat het gaat pillen of lubberen. Het kan dan ook goed tegen chloor en zout water (maar goed, dat verwacht je natuurlijk ook van zwemkleding). De kleding wordt in beperkte oplage gemaakt in een kleinschalige fabriek in Portual, zodat ze niet met een restcollectie blijven zitten.

Woodlike

Dit Duitse merk maakt zwemkleding van plastic afval dat uit de oceaan is gevist. De ontwerpen komen uit Hamburg, maar de productie vindt plaats bij een klein, maatschappelijk verantwoord familiebedrijf in Turkije. De eigenaren Mauricio en Sonja bezoeken de fabriek voor elke nieuwe collectie om er zeker van te zijn dat de productie op een eerlijke manier verloopt.

Patagonia

Dit Amerikaanse merk dat bekend staat als duurzaam outdoormerk kwam laatst in opspraak omdat ze in dezelfde fabrieken produceerden als fast fashion merken. In die fabrieken is de werkdruk hoog en werken medewerkers langer dan wettelijk is toegestaan (17+ uur per dag, 80+ uur per week). Ook is er sprake van intimidatie. Toch nemen we de zwemkleding op in dit rijtje, omdat Patagonia ook goede dingen doet. Zo gaat alle winst die niet wordt geïnvesteerd in het merk zelf naar klimaatactiviteiten. Maar goed, de keuze is natuurlijk aan jou, want we begrijpen ook dat je jouw geld niet wilt investeren in een merk waar de arbeidsomstandigheden van de textielmedewerkers mogelijk niet in de haak zijn. De zwemkleding is gemaakt van geryclede materialen.

Wat is jouw favoriete merk voor duurzame zwemkleding? Deel je ervaringen met ons door hieronder een reactie achter te laten.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver

3 gedachten over “10x duurzame zwemkleding”

  1. Beste Wyke
    Mooi artikel, goed overzicht van badkleding …. voor vrouwen.
    Ik mis jouw inzichten voor badkleding voor mannen! Is dat een vervolgonderzoek? Ik zag bv bij Mr Marvis een uitgebreide toelichting op hun duurzame (milieu en mensvriendelijke) productiemethoden.

  2. Ook voor kinderen is er voldoende aanbod van duurzame zwemkleding en vergeet ook de wasbare zwemluiers niet. Denk bijvoorbeeld aan de merken Frugi, Little Green Radicals, Totsbots en Smafolk.

  3. Ik hou zelf niet van plastic kleding, en ondanks dat gerecycled plastic een heel stuk beter klinkt heeft dat ook zijn nadelen, reden genoeg om waar het kan te vermijden. (Schijnbaar is de kans op het lekken van ongezonde stoffen groter bij gerecycled plastic, net als de afgifte van microplastics). Ik ben zelf heel erg fan van de katoenen badkleding van Isole e Vulcani, absolute aanrader! Super pasvorm want heel stretchy stof, kleedt mooi af, en draagt heerlijk. Droogt net zo snel als een ander badpak én blijft ook nat perfect in model. Alleen niet zo geschikt voor in chloorwater.

Reacties zijn gesloten.