Met deze simpele tips kun je duurzamer ondernemen

Duurzaamheid is een onderwerp dat in alle aspecten van de samenleving een alsmaar prominentere rol speelt. Nu het aantal bedrijven in (en buiten) Nederland blijft stijgen, is het des te belangrijker om als ondernemer actief aan de slag te gaan met duurzamer ondernemen.

Wat prettig is om te weten, is dat je al met een paar simpele stappen duurzamer en groener kunt ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in groene stroom en het duurzaam inkopen van producten en diensten die je nodig hebt voor je bedrijf, zoals relatiegeschenken. Nieuwsgierig wat je zelf kunt doen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Denk aan duurzame relatiegeschenken voor partners

Juist nu er zoveel concurrentie op de arbeidsmarkt te vinden is, is het als ondernemer een must om op te vallen; om het verschil te maken. De meeste ondernemers doen dat door te investeren in relatiegeschenken voor partners waarmee ze samenwerken. Een slimme keuze met oog op de groei van je bedrijf, maar hoe zit het met het milieu? Tegenwoordig zijn er heel wat aanbieders van duurzame relatiegeschenken zoals notitieboekjes van bamboe en drinkflessen van gerecycled plastic.

Bij lavistarelatiegeschenken.nl vind je bijvoorbeeld een groot aanbod van duurzame producten die je zakelijk in kunt zetten om zo je partners en klanten aan je te binden. Er is van alles te vinden voor verschillende soorten branches en werkvelden. Op die manier zorg je dus voor een duurzame relatie met je zakenpartners met behulp van duurzame producten die ecologisch of biologisch vervaardigd zijn; een betere combinatie voor je bedrijf én voor een betere wereld is er eigenlijk niet.

Duurzamer ondernemen is duurzaam inkopen

Naast het inkopen van duurzame relatiegeschenken is het een must voor duurzamer ondernemen om eens te kijken naar het inkopen van andere duurzame producten en diensten voor een bedrijf. De keuzes die je hierin maakt, hebben namelijk een aanzienlijke impact op je ecologische voetafdruk. Natuurlijk maakt het uit of je een zzp’er bent of dat je de baas bent van een groot bedrijf, maar in beide gevallen helpen alle kleine beetjes wanneer het gaat om duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor leveranciers die zich inzetten voor duurzame en maatschappelijke projecten.

Er zijn namelijk genoeg ondernemingen die al het een en ander hebben het bereikt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor duurzame producten voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan refurbished apparatuur, zoals refurbished laptops en refurbished smartphones. Overweeg ook de aanschaf van tweedehands kantoormeubels en materialen die gerecycled of herbruikbaar zijn. Hoewel het afhankelijk is van de branche waarin je werkt, is er in ieder werkveld wel iets mogelijk op het gebied van duurzaam ondernemen.

Flexibel werken en duurzaam transport voor groenere wereld

Waar ook zeker aandacht aan moet worden geschonken, is de manier van werken an sich. Moedig als ondernemer met meerdere werknemers bijvoorbeeld flexibel werken aan, zoals hybride werken of flexibele werktijden. Er zijn verschillende redenen om dat te doen, maar de grootste reden is om hiermee het dagelijkse woon-werkverkeer te verminderen. We hebben ten tijde van de pandemie maar wat goed kunnen zien hoeveel bedrijven op afstand kunnen werken.

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om op zo’n flexibele wijze te werken. Mocht reizen van en naar de werkplek onvermijdelijk zijn, dan is het aan te raden om te investeren in duurzame transportopties. Je kunt hierbij denken aan het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer, het investeren in een fietsplan of het aanmoedigen van carpoolen. Heb je de financiële middelen om elektrisch rijden binnen je bedrijf op te zetten, dan is dat natuurlijk ook een goed idee.

Stap over op groene energie binnen je bedrijf

Tot slot nog een simpele maar effectieve verandering die je binnen je bedrijf kunt doorvoeren voor een betere wereld: stap over op groene stroom. Groene energie vormt een goede basis voor een duurzame bedrijfsvoering. Dat zit zo: de productie van groene stroom is veel schoner dan de productie van grijze energie. Daarbij komt bijvoorbeeld veel minder CO2 vrij en wordt er niet geput uit fossiele bronnen, zoals dat bij grijze energie wel het geval is. Dat maakt groene energie een schonere vorm van energie.

Vandaag de dag zijn er heel wat groene energiebedrijven waar je een zakelijk energiecontract af kunt nemen. Ook kun je het nog een stapje verder trekken door zelf groene stroom op te wekken. Investeer in dat geval in zakelijke zonnepanelen om zo je eigen groene energie te produceren en duurzamer ondernemen. Kortom: met behulp van duurzame relatiegeschenken, flexibel werken, groene energie en het duurzaam inkopen van (duurzame) producten en diensten heb je een goede start voor een duurzaam bedrijf.

Over de schrijver